Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Δεκ 2012

Στον αέρα οι εργαζόμενοι της «Γενικής Ταχυδρομικής» στο Αιγάλεω

Απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη και με την απειλή της ανεργίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι της γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών «Γενική Ταχυδρομική» στο Αιγάλεω. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα λειτουργεί (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των υποκαταστημάτων της εταιρείας) με το καθεστώς του φραντσάιζ (franchise), δηλαδή της παραχώρησής του σε κάποιον άλλο έναντι ενός αρχικού κεφαλαίου ή και ποσοστών επί των πωλήσεων. Από τις 19 του Νοέμβρη, λοιπόν, η «μητρική» εταιρεία ανέλαβε ξανά τη λειτουργία του υποκαταστήματος στο Αιγάλεω γιατί ο τύπος στον οποίο είχε παραχωρηθεί δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τη μητρική.
Ωστόσο, το ζήτημα των δεκαπέντε εργαζομένων δεν είχε λυθεί. Κι αυτό γιατί η «μητρική» εταιρεία όχι μόνο αρνιόταν να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους, αλλά και ως προς τη συνέχεια της εργασίας τους το μόνο που τους πρότεινε ήταν καταρχήν δίμηνες συμβάσεις!!! Ουσιαστικά, τους ζητούσε να παραιτηθούν τόσο από τη διεκδίκηση των απλήρωτων δεδουλευμένων όσο και από τη διεκδίκηση αποζημίωσης απόλυσης για χάρη μιας δίμηνης σύμβασης η οποία είχε έντονη την «οσμή» επερχόμενης απόλυσης, τουλάχιστον για τους περισσότερους από αυτούς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση κινιόταν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» που επεδίωκε ο προηγούμενος εργοδότης και τις οποίες, μάλιστα, είχε καταθέσει ο ίδιος στην Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι!!!
Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, το κλαδικό σωματείο στις ταχυμεταφορές, το ΣΕΤΤΕΑ, κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας από τις 8:00 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 7/12 με τη συμμετοχή και του επιχειρησιακού σωματείου, του ΣΕΓΕΤΑ. Μετά τη λήξη της κινητοποίησης και όταν οι εργαζόμενοι μπήκαν για δουλειά, οι εκπρόσωποι της Γεν. Ταχυδρομικής αρνήθηκαν και κλείδωσαν το υποκατάστημα. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον ΟΑΕΔ το λοκ-άουτ αλλά και τις παράνομες δηλώσεις «οικειοθελών αποχωρήσεων» που είχε καταθέσει ο προηγούμενος εργοδότης.
Στο μεταξύ, το κάλεσμα για στήριξη των εργαζομένων προκάλεσε τη συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα του Αιγάλεω δεκάδων εργαζομένων οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά και στην προσπάθεια της Γεν. Ταχυδρομικής να βγάλει από το υποκατάστημα τα δέματα που ήταν προς διανομή και να τα μεταφέρει στα κεντρικά προκειμένου να διακινηθεί από άλλους υπαλλήλους της, την ώρα που το ίδιο πράγμα το αρνήθηκε στους εργαζόμενους του Αιγάλεω! Η προσπάθεια των εργαζομένων και των αλληλέγγυων να αποτρέψουν τη μεταφορά των δεμάτων απαντήθηκε από την εταιρεία με μήνυση κατά αγνώστων, η οποία εξελίχθηκε σε κράτηση τριών συνδικαλιστών του ΣΕΤΤΕΑ και τεσσάρων εργαζομένων του Αιγάλεω οι οποίοι είχαν πάει ως αντιπροσωπεία στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να συναντηθούν με τον προηγούμενο εργοδότη.
Το γεγονός προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση των εργαζομένων, ενώ ήδη η συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα του Αιγάλεω μεγάλωνε. Λίγο αργότερα, κάτω από την πίεση της συγκέντρωσης και όλου του θορύβου που είχε δημιουργηθεί, η εταιρεία απέσυρε τις μηνύσεις και δέχτηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 10/12, αλλά με τη διαβεβαίωση ότι τα πράγματα τελικά θα βγουν από το υποκατάστημα. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν, έχοντας τη διαβεβαίωση των δύο σωματείων ότι θα υπάρξει αγωνιστική απάντηση, εάν δεν δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, και με ανακοινωμένη την σύγκληση γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΤΕΑ την Κυριακή 9/12 για να συζητηθεί η συνέχεια.
Όμως, απ’ ό,τι φάνηκε, ούτε το ΣΕΤΤΕΑ ούτε το ΣΕΓΕΤΑ δεν είχαν διάθεση να δώσουν την παραμικρή συνέχεια. Η συνέλευση της Κυριακής ήταν άμαζη, καθώς δεν προπαγανδίστηκε καθόλου από τα δύο σωματεία. Αλλά και η απόφαση που πήρε για 24ωρη απεργία την Τρίτη 11/12 σε περίπτωση που δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων, έμεινε στα χαρτιά. Μάλιστα, η εργοδοσία ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ στο κανονισμένο ραντεβού της Δευτέρας! Όμως δεν ήταν μόνο ότι η απόφαση για 24ωρη απεργία που έμεινε στα χαρτιά. Από τότε μέχρι σήμερα, κανένα από τα δύο σωματεία δεν έχει κάνει το παραμικρό για το ζήτημα. Δεν έχουν καν βγάλει κάποια ανακοίνωση. Το αντίθετο, μάλιστα! Δηλώνουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η νομική και κατηγορούν ανοιχτά τους εργαζόμενους του Αιγάλεω ότι η κινητοποίηση της Παρασκευής ήταν λάθος που χάλασε το... καλό κλίμα και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης! (Ποιας λύσης, άραγε;) Μάλιστα, καλούν τους εργαζόμενους να δεχτούν να δουλέψουν στη μητρική με τις δίμηνες συμβάσεις!!! Ουσιαστικά, δηλαδή, παίρνουν το μέρος της εργοδοσίας, παρ’ ότι η ίδια η εργοδοσία δείχνει με κάθε τρόπο ότι γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τα δικαιώματα των εργαζομένων της.
Εξάλλου, ήταν η ίδια που μερικά χρόνια πριν ξεκίνησε το σύστημα του φραντσάιζ και εξώθησε εκβιαστικά τους εργαζόμενούς της να αποδεχτούν την υπαγωγή τους σε άλλα αφεντικά, ακριβώς για να μπορεί να χειρίζεται αντίστοιχες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο, να διώξει από πάνω της κάθε ευθύνη και να μπορεί σήμερα να απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους, ενώ, τυπικά, αυτοί εμφανίζονται ως υπάλληλοι άλλων εταιρειών. Ήταν η ίδια αυτή εταιρεία που το Νοέμβρη ώθησε τους εργαζόμενούς της (συνεργάτες τους αποκαλούσε τότε) σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών όταν οι λογαριασμοί της δεσμεύτηκαν από την Εφορία λόγω χρεών προς το Δημόσιο!!!
Όποιοι θεωρούν ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία και η αντεργατική επίθεση θα αντιμετωπιστούν με διάλογο και ήρεμη κουβεντούλα είναι πολλαπλά γελασμένοι (για να μην σκεφτούμε τίποτε χειρότερο). Εταιρείες, όπως η Γενική Ταχυδρομική, που στηρίζουν τη λειτουργία και τα κέρδη τους στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο θα συνεχίσουν σε αυτόν τον καμβά, αλλά θα αποθρασυνθούν ακόμη περισσότερο. Γιατί τους έχουν δώσει το «πράσινο φως» τα απανωτά μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Ήδη, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα, οι νέες προσλήψεις που πραγματοποιεί η Γεν. Ταχυδρομική είναι με τη μορφή απανωτών δίμηνων συμβάσεων.
Αλλά και τα φαινόμενα των απλήρωτων εργαζόμενων, που μένουν στον αέρα αναζητώντας από πού θα διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και όσα δικαιούνται, θα πολλαπλασιάζονται. Γιατί και η κρίση βαθαίνει, αλλά και ο ανταγωνισμός στις ταχυμεταφορές οξύνεται. Χώρια που είναι βέβαιο ότι αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Γενικής Ταχυδρομικής στο Αιγάλεω επαναλαμβάνονται καθημερινά, τόσο στον κλάδο των ταχυμεταφορών όσο και ευρύτερα. Γι’ αυτό και η αποσιώπηση, το «κουκούλωμα» αυτών των καταστάσεων λειτουργεί συνολικά ως ανασταλτικός παράγοντας για την εκδήλωση αντιστάσεων, είναι «βούτυρο στο ψωμί» της εργοδοσίας.
Η Ταξική Πορεία, έχοντας ήδη εκδώσει καταγγελία για τα γεγονότα και την κράτηση των εργαζομένων στο αστυνομικό τμήμα, έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή τη στήριξή της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στη Γεν. Ταχυδρομική του Αιγάλεω. Και θεωρεί ότι όσο πιο σύντομα αναδειχτεί, πλατιά και ορθάνοιχτα, το ζήτημα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες των εργαζομένων αυτών να δικαιωθούν: να πληρωθούν όσα τους οφείλονται και να επιστρέψουν στις δουλειές τους με πλήρη δικαιώματα.
Επιπλέον, η ανάδειξη ζητημάτων σαν κι αυτό θα αποτελέσει συνολικότερη συμβολή στην αντιμετώπιση του εργασιακού μεσαίωνα των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων, της κυριαρχίας της επισφάλειας, της εργασιακής περιπλάνησης και της αντιμετώπισης των εργαζομένων ως σύγχρονους δούλους.