Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Δεκ 2012

Καρδίτσα. Αγροτικές κινητοποιήσεις

Να ξαναβγούν οι αγώνες στο προσκήνιο, για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ!
Απαρχή νέων κινητοποιήσεων χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές του το αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη στην Καρδίτσα. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και παρ' ότι σε μαζικότητα υπολείπονταν από παλιότερα συλλαλητήρια, οι εκατοντάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία κατέδειξαν ότι τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και πολλά είναι και οξυμένα. Προβλήματα που «έρχονται» από παλιά σαν αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και νέα προβλήματα που «πατάνε» πάνω στη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων.
Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα βαρβαρότητας που φέρνουν τα απανωτά μνημόνια και τα μέτρα της κυβέρνησης. Σαν να μην έφτανε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που με την ΚΑΠ χρόνια τώρα ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους αγρότες, ξεπατώνει παραδοσιακές καλλιέργειες και βαθαίνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας, σαν να μην έφταναν οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, σαν να μην έφταναν τα χαράτσια σε ΔΕΗ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις κ.λπ., τα πανάκριβα φάρμακα, λιπάσματα και εφόδια, οι περικοπές στις επιδοτήσεις, τα χρέη στους εμπόρους και στην τράπεζα που έγιναν θηλιά στον λαιμό των αγροτών κ.λπ., έρχονται τώρα και τα μέτρα των μνημονίων για να αρπάξουν ό,τι απέμεινε από το αγροτικό εισόδημα. Μέτρα που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την αντιαγροτική πολιτική και οδηγούν πιο γρήγορα στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Με το μνημόνιο 3 (νόμος 4093/2012) και τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την τρικομματική κυβέρνηση:
* Μειώνεται από φέτος η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες από το 11% στο 6% και ετοιμάζεται η πλήρη κατάργησή της.
* Οι συντάξεις πείνας του ΟΓΑ που ήδη μειώθηκαν 30 ευρώ, μειώνονται ακόμα περισσότερο με την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος άδειας.
* Αντί να μειωθεί αυξάνεται κατά 2 επιπλέον χρόνια (από τα 65 στα 67 έτη) η ηλικία για τη συνταξιοδότηση των αγροτών.
* Αυξάνεται η τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο με τη μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο ντίζελ (αυξάνεται από 21 σε 66 ευρώ το χιλιόλιτρο ο συντελεστής ΕΦΚ).
* Μπαίνουν νέα χαράτσια και αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και με την υποχρεωτική μετάταξή τους σε ανώτερη κατηγορία.
Επιπλέον, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται φορολόγηση των αγροτών με ενιαίο συντελεστή, κατάργηση του αφορολόγητου, υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων κ.λπ., ενώ στα σενάρια που κυκλοφορούν γίνεται λόγος και για φόρο-χαράτσι στα χωράφια.
Με αυτά που ψηφίστηκαν και με αυτά που θα ψηφιστούν έχουμε μια πραγματική ληστεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφαιρούνται από τους αγρότες και πάνε για να πληρωθούν οι τραπεζίτες και οι ιμπεριαλιστές δανειστές-τοκογλύφοι της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μια τεράστια μεταφορά πλούτου από «τους κάτω» προς «τους πάνω», από «μέσα» προς τα «έξω». 717 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι αγρότες στο διάστημα 2013-2016 από την κατάργηση των δώρων στις αγροτικές συντάξεις, 1.020 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αγροτικών εισφορών, 25 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ειδικών προγραμμάτων γεωργίας, 152 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες, 130 εκατ. ευρώ από τη μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ στο αγροτικό ντίζελ κ.λπ.
Πέρα από τα γενικά προβλήματα, ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι βαμβακοπαραγωγοί που φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά είδαν τις παραγωγές τους (και το εισόδημά τους…) να αποδεκατίζονται από το «πράσινο σκουλήκι». Μιλάμε για μείωση της παραγωγής που σε πολλά χωριά της Καρδίτσας ξεπέρασε το 50%. Πολλοί αγρότες ούτε καν μπήκαν στον κόπο να συλλέξουν την παραγωγή τους, αφού με τα ελάχιστα κιλά που θα μάζευαν δεν θα κάλυπταν ούτε τα έξοδα της συλλεκτικής μηχανής. Για τρίτη χρονιά φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί που έπαθαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Δεν θα αποζημιωθούν ούτε από ΠΣΕΑ (προγράμματα συμπληρωματικής ενίσχυσης), όπως τρία χρόνια τώρα τους «καθησύχαζε» και τους αποπροσανατόλιζε η κυβέρνηση, αφού η ΕΕ με πρόσφατη ντιρεκτίβα της απαγόρευσε να δοθούν τέτοιες αποζημιώσεις. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί δεν πληρώθηκαν την «συνδεδεμένη ενίσχυση», αφού η παραγωγή τους δεν έπιασε το πλαφόν που ορίζει η ΚΑΠ.
Η αντιαγροτική πολιτική χειροτερεύει, θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο με την επερχόμενη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, και η αγροτιά οδηγείται στο ξεκλήρισμα και στη φτωχοποίησή της χωρίς να έχει εκείνα τα όπλα που της χρειάζονται για να αντισταθεί σε αυτή την πολιτική. Με διαλυμένο το αγροτικό κίνημα, με ανύπαρκτους αγροτικούς συλλόγους ή με αγροτικούς συλλόγους «σφραγίδες» δεν μπορεί να ανακοπεί και πολύ περισσότερο να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική. Είναι ανάγκη ζωής για τους φτωχομεσαίους αγρότες να οικοδομηθεί ένα μέτωπο αντίστασης. Για να σταματήσει η βάρβαρη επέλαση, να αποτραπούν τα χειρότερα που έρχονται. Με αιτήματα αιχμής, αιτήματα πάλης και διεκδίκησης που θα συσπειρώνουν τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και θα απαντάνε στα άμεσα προβλήματα επιβίωσής τους.
Ανακοίνωση-κάλεσμα στο συλλαλητήριο έβγαλε και η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ(μ-λ), στην οποία αναφέρονται και τα εξής:
«Οι επικυρίαρχοι ιμπεριαλιστές (ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΝΤ) και το ντόπιο πολιτικό προσωπικό τους λεηλατούν το αγροτικό εισόδημα, φτωχοποιούν και ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά, φέρνουν απόγνωση και δυστυχία στα χωριά. Χωράφια βγαίνουν στο σφυρί, η αγροτική γη ξαναμοιράζεται, αγροτικές περιουσίες αλλάζουν χέρια και τεράστιες εκτάσεις συγκεντρώνονται στα χέρια σύγχρονων νεοτσιφλικάδων. Τα πάντα για να υπηρετηθεί η κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες οι αγώνες είναι μονόδρομος. Μέσα από την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με το ξαναζωντάνεμα των αγροτικών συλλόγων, με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση του κάθε αγρότη χρειάζεται να ξαναβγούν οι αγώνες στο προσκήνιο. Αγώνες αντίστασης, διεκδίκησης, ανατροπής.
ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε παλιά και νέα μνημόνια. Για να τα πάρουν πίσω, να μην εφαρμοστούν τα αντιαγροτικά μέτρα. Όχι στη μείωση του ΦΠΑ, στη μείωση των αγροτικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων για σύνταξη, στην αύξηση των εισφορών, σε παλιά και νέα χαράτσια. Να μην περάσει το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, να μην περάσει το φορολογικό ξέκαμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ τιμών, αποζημιώσεων, εισοδήματος, που να καλύπτουν το κόστος της ζωής.
ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.
ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους των ΟΤΑ και με τα άλλα κομμάτια του λαού, για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, για να σπάσουμε τα δεσμά της εξάρτησης, για να διώξουμε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΔΝΤ από τη χώρα μας».