Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Δεκ 2012

ΕΛΜΕ Πειραιά
Για την Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής, για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνέχεια

Συγκροτήθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της ΕΛΜΕ Πειραιά η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και την Αγωνιστική Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά. Προηγήθηκαν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και συνολικότερες ζυμώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση αυτή αλλά και την αποχώρηση ενός τμήματος –με αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ- από την Παρέμβαση και την προσχώρηση του τμήματος αυτού στις ΣΥΝΕΚ (του Συνασπισμού).
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά τοποθετήθηκαν ανοιχτά –και ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη- για τους λόγους που τις ώθησαν να δουν θετικά ένα τέτοιο εγχείρημα. Η ένταση της επίθεσης του συστήματος, η διαλυτική κατάσταση που υπάρχει συνδικαλιστικά, η απομάκρυνση μεγάλου μέρους των συναδέλφων από μια μόνιμη συλλογική δράση, η απογείωση των εκλογικών–κοινοβουλευτικών αυταπατών που τροφοδοτείται από την απομάκρυνση αυτή και η οποία ανατροφοδοτεί το διαλυτικό κλίμα, η κινηματική κοινή δράση που υπήρχε με την Αγωνιστική Παρέμβαση Πειραιά και η πεποίθηση, τέλος, ότι οι εκπαιδευτικοί θα αναζητήσουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην κατεύθυνση αυτή.
Οι δύο παρατάξεις θα συνεχίσουν την αυτόνομη λειτουργία τους, αλλά συμφωνήθηκε να γίνονται συχνά κοινές συνεδριάσεις για να συμφωνούνται οι κινήσεις του επόμενου διαστήματος. Αντίστοιχα, δεν κρύφτηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν. Σε ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών αναφέρεται:
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ρίσκα, καθώς οι δύο παρατάξεις έχουν διαμορφώσει διαφορετικές αντιλήψεις σε αρκετά ζητήματα (συνδιοικητικά, στάση απέναντι στην ΟΛΜΕ, δωρεάν μαθήματα κ.λπ.). Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι η εξυπηρέτηση της ανάγκης ενός κινηματικού εργαλείου κοινής δράσης μπορεί να προσφέρει σημαντικά πράγματα στο κίνημα. Και όσο το κοινό σχήμα προσπαθεί να εξυπηρετήσει αυτή την ανάγκη τόσο και ο ανοιχτός διάλογος γύρω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις θα γίνεται πιο συναγωνιστικός και εποικοδομητικός.»
Το πολιτικό πλαίσιο που καταλήχθηκε, η αφίσα, τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στη συνέλευση κινούνται όλα σε σωστή, αγωνιστική κατεύθυνση. Η παρουσία της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής στη μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση ήταν πολύ ικανοποιητική και έπαιξε ρόλο στο ιδιαίτερα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι επιθέσεις-κριτικές που έγιναν στο σχήμα συνεργασίας από άλλες δυνάμεις (βασικά ΠΑΜΕ – ΣΥΝΕΚ) μάλλον ήταν αμήχανες και όχι πολιτικές.
Για τη συνέχεια είναι εύγλωττη η πρώτη μετεκλογική ανακοίνωση της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής:
«Η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την κατεύθυνση των ανειρήνευτων αγώνων, για να στηρίξει την πιο πλατιά κοινή δράση στο κίνημα, για να συμβάλει στη συλλογική αγωνιστική συγκρότηση των συναδέλφων σε κάθε σχολείο μέσα από σωματειακές επιτροπές αγώνα και κάθε είδους εργαλεία βάσης και στην απαιτούμενη ανασυγκρότηση του σωματείου σε αγωνιστική, ταξική και δημοκρατική βάση. Ενάντια στη χρεοκοπημένη λογική της ανάθεσης και της συνδιαχείρισης, θα υπηρετήσουμε την ανάγκη να περάσουν οι αγώνες στα χέρια των εργαζομένων.»

*Με βάση νομικές εκκρεμότητες, οι καθηγητές των σχολείων του Κορυδαλλού μπορούν να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν στην ΕΛΜΕ Πειραιά ή στην ΕΛΜΕ Κορυδαλλού. Η ΔΑΚΕ φέτος επέλεξε να μην κατεβάσει ψηφοδέλτιο στην ΕΛΜΕ Κορυδαλλού (όπου πέρυσι είχε πάρει 70 ψήφους) για να βελτιώσει το αποτέλεσμά της στην ΕΛΜΕ Πειραιά.