Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Δεκ 2012

Νατοϊκοί χορηγοί στα σχολεία των Χανίων

Ακόμη μία προσπάθεια εξωραϊσμού της λειτουργίας των αμερικανονατοϊκών βάσεων και «ξεπλύματος» των εγκλημάτων τους απέναντι στον λαό μας

Όταν τον Ιούνιο του 2012 καταγγείλαμε τη συνεργασία του Δήμου Χανίων με την αμερικάνικη πρεσβεία για εκπαιδευτικά, μορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα, γράφαμε ότι « γι’ άλλη μια φορά επιχειρείται και από τη δημοτική αρχή να συγκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος των ΗΠΑ στον τόπο μας και να εξωραϊστούν οι δραστηριότητές τους. Πολλές φορές στο παρελθόν η αμερικάνικη βάση έχει "προσφερθεί" να βάψει σχολεία, να καθαρίσει δημόσιους χώρους κ.λπ.».
Το επόμενο βήμα ήταν Γερμανοί νατοϊκοί της βάσης στο Ακρωτήρι Χανίων να ζητήσουν από σχολεία να δεχτούν τις προσφορές τους (σχολικά είδη, φωτοτυπικό και ψυγείο) με τον όρο να κοινοποιηθούν δημόσια οι ευχαριστίες των σχολείων για τη χορηγία. Δημοσιεύτηκε λοιπόν στον τοπικό Τύπο, παραμονές της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ολόκληρο αφιέρωμα για τις χορηγίες των νατοϊκών με φωτογραφίες των στρατιωτικών, με ελάχιστους διευθυντές είναι αλήθεια, επιβεβαιώνοντας ότι ο στόχος τους είναι ο εξωραϊσμός της λειτουργίας των αμερικανονατοϊκών βάσεων στον τόπο μας. Η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων στις 15 Νοέμβρη υιοθέτησε ψήφισμα των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, το οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε: «Οι νατοϊκοί "ξεπλένουν" τα εγκλήματά τους απέναντι στον λαό μας και στους γειτονικούς λαούς με χορηγίες στα σχολεία. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επιβολή της εφτάχρονης δικτατορίας και τη διχοτόμηση της Κύπρου χρησιμοποιούν τον τόπο μας σαν ορμητήριο των δολοφονικών τους εκστρατειών ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Αυτοί που καταστρέφουν χώρες, όπως πρόσφατα τη Λιβύη, και οδηγούν εκατοντάδες λαούς στην προσφυγιά και στην εξαθλίωση, που ετοιμάζονται να ανοίξουν νέες εστίες πολέμου στην περιοχή μας και να εμπλέξουν τη χώρα σε αυτές, δεν μπορούν να κρύψουν τα εγκλήματά τους με τις δηλώσεις συμπαράστασης και τις "φιλανθρωπίες" τους.
Αυτές οι ενέργειες αποτελούν προσβολή στα αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, ιδιαίτερα παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όταν στις δυο κολόνες της πύλης δέσποζαν τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», και ο χανιώτικος λαός εκφράζει μόνιμα και σταθερά τη διάθεσή του να φύγει το καρκίνωμα των βάσεων απ’ τον τόπο μας.
Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει αυτές τις υποκριτικές ενέργειες, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι η νατοϊκή παρουσία στον τόπο μας ακριβοπληρώνεται απ’ τον ελληνικό λαό, και καλεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν αυτές τις χορηγίες. Αρνούμαστε στο όνομα του χρέους να διαλυθεί η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και οι μαθητές μας να γίνουν βορά στα χέρια των κάθε λογής χορηγών».
Στις μέρες μας που εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία κ.λπ.) και η ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε πεδίο πολεμικής αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστών, οι Αμερικανονατοϊκοί προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα. Στους άμεσους στόχους για τη χώρα μας είναι η καθυπόταξη του λαού και των εργαζομένων όχι μόνο με την επιβολή των μέτρων της εξαθλίωσης και της υπερεκμετάλλευσης του τόπου, αλλά με την κρατική βία και καταστολή και την ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση, ώστε να αποδεχτούν να δουλεύουν σαν δούλοι για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους αυτοί και το ντόπιο κεφάλαιο, αλλά και να δεχθεί η νεολαία αδιαμαρτύρητα να τη χρησιμοποιήσουν σαν κρέας στα κανόνια τους. Για να μην αφυπνιστούν τα αντιιμπεριαλιστικά-αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας. Για να μην ξαναβγεί το αντιβασικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στους δρόμους. Να μην μας φανεί λοιπόν παράξενο αν ο επόμενος όρος για τις χορηγίες τους είναι να μοιράζονται φυλλάδια του ΝΑΤΟ στα σχολεία ή να στρατολογούν μαθητές για τις εκστρατείες τους, όπως γίνεται στις ΗΠΑ στα σχολεία των φτωχογειτονιών. Δυστυχώς, το κίνημα των εκπαιδευτικών (και η Αριστερά στην πλειοψηφία της) έχει υποτιμήσει, μέχρις αποδοχής, την «πολιτιστική επέλαση» των ιμπεριαλιστών, κλείνει τα μάτια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών τον Μάρτη του 2012 κατήγγειλαν ότι σχολική σύμβουλος στην Αττική κάλεσε εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ σε σεμινάριο εκπαιδευτικών, όπου προπαγάνδιζε τις δραστηριότητες της πρεσβείας. Η γερμανική πρεσβεία στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς κάλεσε τα σχολεία που διδάσκουν γερμανικά να παραλάβουν απ’ την πρεσβεία δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό.
Τη φετινή σχολική χρονιά είναι αποκαλυπτικά τα παραδείγματα για τον ρόλο και τις επιδιώξεις των χορηγών. Η επιδίωξη από μεριάς της κυβέρνησης και της τρόικας για κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης έχει αφήσει τα σχολεία χωρίς βασικά λειτουργικά έσοδα. Αποτέλεσμα, οι «χορηγοί» να έχουν πέσει σαν τα κοράκια και οι απαιτήσεις τους να είναι κραυγαλέες. Κάλυψη των επιφανειών των σχολείων με διαφημίσεις (Πειραιάς). Στο Ηράκλειο της Κρήτης εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μοίρασε φυλλάδια σε σχολείο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διαφημίζοντας τον εαυτό της. Η ΕΛΜΕ Κιλκίς κατήγγειλε διευθύντρια σχολείου γιατί αποδέχτηκε χορηγία, χωρίς να ερωτηθεί ο σύλλογος καθηγητών, με αντάλλαγμα να ονομαστεί μια αίθουσα σχολείου «Αίθουσα Μποδοσάκη» και πλήθος άλλα γεγονότα που έρχονται ή δεν έρχονται στη δημοσιότητα, για να μην αναφερθούμε στη δωρεά 3.000 ευρώ από οίκο ανοχής σε σχολείο στην Πάτρα, για την οποία ο περιφερειάρχης εκπαίδευσης άρον άρον κάλεσε το σχολείο να μην την αποδεχτεί.
Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και στην απόγνωση. Συνθλίβονται από τις επιδιώξεις-απαιτήσεις των τροϊκανών που ανταγωνίζονται το ποιος θα φάει το μεγαλύτερο ή ολόκληρο το μερίδιο από τα κέρδη που αποφέρουν το ξεζούμισμα του λαού και το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας. Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό (τρικομματική κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης), προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους δίνουν βορά τους εργαζόμενους στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Δεν θα διστάσουν (και το έχουν δείξει πολλές φορές στο παρελθόν) να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή των ιμπεριαλιστών και να παραδώσουν τη νεολαία βορά στα γεράκια του πολέμου.
Τα διλήμματα θα τίθενται σε όλα τα επίπεδα καθημερινά, όλο και πιο αμείλικτα. Αποδοχή της «μοίρας» που μας επιφυλάσσουν και προδιαγράφουν με τα μνημόνιά τους και με τις ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις ή οργάνωση-αντίσταση-αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή και για το μέλλον των παιδιών μας, κόντρα στις λογικές συνυπευθυνότητας για το χρέος, τις αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ, τη συγκάλυψη του ρόλου της ντόπιας ολιγαρχίας και των κινδύνων που άμεσα ξετυλίγονται μπροστά μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας;