Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Φεβ 2012

Απεμπλοκή της ΔΕΗ από το χαράτσι. Νίκη ή επιτυχία;

Σε απεμπλοκή της ΔΕΗ από το χαράτσι προχώρησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την τροπολογία, μετά το τετράμηνο η ΔΕΗ θα στέλνει τους λογαριασμούς που έχουν το χαράτσι σε εκκρεμότητα στο υπουργείο Οικονομικών και οι εφορίες θα αναλαμβάνουν την είσπραξή τους. Οπότε η μη πληρωμή του δεν θα συνεπάγεται διακοπής της σύνδεσης του ρεύματος.
Η εξέλιξη αυτή λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενη. Συνδέεται και με τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και την επικείμενη απελευθέρωσή της – πώληση της ΔΕΗ. Δεν είναι άσχετη με τα γενικότερα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού. Μια ΔΕΗ που θα φέρει το βάρος της είσπραξης των κρατικών φόρων, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ογκούμενο κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού και θα είναι υποχρεωμένη να κόβει το ρεύμα για τους απλήρωτους φόρους δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον ή τους υποψήφιους αγοραστές.
Συνδέεται και με το αδιέξοδο που δημιουργείται από την αδυναμία του κόσμου να πληρώσει λόγω της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε πόσες συνδέσεις θα μπορούσαν να κόψουν τη στιγμή που οι ληγμένοι λογαριασμοί με απλήρωτο το χαράτσι έχουν ξεπεράσει τους 50.000 και ολοένα πληθαίνουν; Ξέρουν καλά και οι ίδιοι ότι ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει, ακόμη και όταν θέλει. Δεν νομίζουμε ότι είχαν την αυταπάτη ότι θα εισέπρατταν όλους αυτούς τους φόρους με όσες απειλές και αν εκτόξευαν. Λειτούργησαν με τη λογική «ό,τι αρπάξουμε» και τώρα που οδήγησαν τον λαό κάτω από τα όρια της επιβίωσης ψάχνουν άλλους δρόμους. Ο κύριος στόχος τους είναι άλλος και φαίνεται από τις εξελίξεις των ημερών με το νέο μνημόνιο.
Από την άλλη όμως δεν μπορούν να παραβλέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις και διαθέσεις. Δεν είμαστε από αυτούς που σε τέτοιες εξελίξεις θα βγάζαμε αυτόν τον παράγοντα απ’ έξω. Πολλές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα ήταν μαζικές και πλαισιώθηκαν από πολύ κόσμο που δεν είχε ξανασυμμετάσχει σε κινηματικές διαδικασίες. Όποιες δοκιμές διακοπής συνδέσεων έγιναν, αυτές συνάντησαν μεγάλες αντιδράσεις, ακόμη και οι «κατά λάθος» διακοπές, όπως αυτές του Νεοχωρίου Σερρών. Αποδείχτηκε ότι με όρους μαζικής λαϊκής αντίστασης και πραγματικής αυτοοργάνωσης, και όχι με όρους ανάθεσης σε ειδικούς, μπορούμε να έχουμε επιτυχίες.
Το κίνημα ενάντια σε κάθε είδους χαράτσια δεν μπορεί να εφησυχάσει. Μπορεί να μαζικοποιήθηκε με αυτό της ΔΕΗ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η επιτυχία αυτή δεν είναι ακόμη νίκη! Δεν θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και οι πάτρωνές της ιμπεριαλιστές παραιτούνται από τα διάφορα χαράτσια-οχήματα μεταφοράς πλούτου από τα λαϊκά στρώματα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Οι διάφορες ρυθμίσεις που κατά καιρούς παρουσιάζουν, αυτό δείχνουν. Όπως αυτή που λέει ότι κάποιος που χρωστάει πολλά στην εφορία και στο Δημόσιο γενικώς θα μπορεί να μεταβιβάζει «εθελοντικά» την ιδιοκτησία του στο κράτος!
Γι’ αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την επιτυχία, να επιδιώξει τη μεγαλύτερη μαζικοποίηση των συνελεύσεων και πρωτοβουλιών και να παλέψει για τη νίκη που δεν είναι άλλη από την κατάργηση και αυτού του χαρατσιού αλλά και όλων των άλλων που εξακολουθούν να υπάρχουν, να αυξάνουν και να δημιουργούν ένα «φόρτο χρέους» του λαού προς την εφορία!