Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Φεβ 2012

Αίγυπτος:
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, ένας χρόνος… μια δεκαετία!

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα από την έναρξη της αιγυπτιακής εξέγερσης που γκρέμισε τον Μουμπάρακ, συντάραξε τη χώρα και όλο τον αραβικό κόσμο και επιτάχυνε τη διαδικασία των κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών. Η μεγάλη συγκέντρωση στην ιστορική, πια, πλατεία Ταχρίρ, την περασμένη Τετάρτη, ήταν μια τρισδιάστατη εικόνα των σημαντικών αλλαγών που εξελίσσονται στη χώρα, των αντιθέσεων, των συγκρούσεων και των διλημμάτων. Από τη μια οι νικητές των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, οι οπαδοί του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, δηλαδή η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι Σαλαφιστές του Νουρ, που κυριαρχούν στην Κάτω Βουλή με 235 και 121 έδρες αντίστοιχα και συνολικό ποσοστό σχεδόν 73%. Πολλοί από τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων τους που προέρχονται από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, τους άνεργους και τη φτωχολογιά της υπαίθρου συμμετείχαν ενεργά στην πολυήμερη εξέγερση. Η ηγεσία τους όπως και τότε έτσι και τώρα συστήνει υπομονή, προσεχτικά βήματα και έχει ρίξει προ πολλού γέφυρες προς την ηγεσία του στρατού που κυβερνά, με στόχο μια ομαλή μετάβαση, δίνοντας διαπιστευτήρια συμμόρφωσης και ρεαλισμού. Οι νικητές -λοιπόν- απλώς πανηγύριζαν. Από την άλλη, οι χαμένοι των εκλογών, η κοσμική αστική αλλά και η αριστερή αντιπολίτευση που δεν κατάφερε να μετασχηματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην οργάνωση της εξέγερσης σε μαζική επιρροή. Οι οπαδοί των ριζοσπαστικών τάσεων στη συγκέντρωση, πέρα από τους πανηγυρισμούς, ζητούσαν συνέχιση της εξέγερσης για να φύγει ολοκληρωτικά ο στρατός από την εξουσία και καλούσαν σε παραμονή στην πλατεία ενόψει μιας νέας κλιμάκωσης του αγώνα στους δρόμους.
Από όποια σκοπιά και αν δει κανείς αυτήν την εικόνα θα συμπεράνει πως η Αίγυπτος δεν θα ησυχάσει εύκολα. Η εξέγερση άνοιξε το κουτί των σκληρών αντιθέσεων, ενεργοποίησε μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις και έσπρωξε την ολιγαρχία και τον ξένο παράγοντα σε ένα δύσκολο παιγνίδι αναζήτησης μιας νέας πολιτικο-κοινωνικής ισορροπίας. Δεν θα είναι εύκολη αυτή η προσπάθεια και με αυτήν την έννοια ακόμη και οι συσχετισμοί που κατέγραψαν οι εκλογές θα βρεθούν στην πορεία σε δοκιμασία και ποικίλες αναπροσαρμογές.