Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Φεβ 2012

CEBRASPO – Βραζιλιάνικο Κέντρο Αλληλεγγύης προς τους Λαούς*
Κρατική γενοκτονία η σφαγή στην Pinheirinho

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, η θηριωδία που εξαπολύθηκε ενάντια στις σχεδόν 9000 οικογένειες που εκτοπίστηκαν βίαια από τη συνοικία Pinheirinho, στην πόλη Σάο Ζοζέ ντος Κάμπος (85 χλμ έξω από το Σάο Πάολο), καταδεικνύει το επίπεδο της βαναυσότητας που διαπράττεται κατά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της Βραζιλίας. Το CEBRASPO εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον πληθυσμό του Pinheirinho στον δίκαιο αγώνα του για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην στέγη. Και καλεί όλους τους φορείς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους, τους αγωνιστές και όλους όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού να καταδικάσουν τη νέα αυτή επίθεση, το νέο αυτό έγκλημα που διαπράττεται κατά του βραζιλιάνικου λαού.
Επιστρατεύθηκαν 2000 άνδρες της δύναμης κρούσης της Στρατιωτικής Αστυνομίας του Σάο Πάολο, των ΜΑΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας, με υποστήριξη 220 περιπολικών, 40 αστυνομικών σκύλων και 300 υπαλλήλων του Δήμου. Για τη συγκεκριμένη δράση, που έλαβε χώρα στις 6 το πρωί, επίσης χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, έφιπποι αστυνομικοί, θανατηφόρος οπλισμός, σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και ασφυξιογόνα χημικά. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που ενημέρωσαν το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο των Φαβέλας, υπάρχουν επτά νεκροί, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, που ακόμη δεν ανακοινώθηκαν από επίσημη πηγή, καθώς και ένας άνδρας τραυματισμένος από σφαίρα, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Δημοτικό Νοσοκομείο. Πηγές του Συνδικάτου Μετάλλου του Σάο Ζοζέ ντος Κάμπος δηλώνουν ότι υπάρχουν 5 νεκροί πολίτες, ενώ ένας αστυνομικός και ένας πολίτης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κόπηκαν οι συνδέσεις με κινητά και σταθερά τηλέφωνα και με το Διαδίκτυο. Ο Welington Castor Furtado, 32 χρόνων, έβγαινε από το σπίτι έχοντας στην αγκαλιά τη δεκάμηνη κόρη του, όταν τον χτύπησε σφαίρα που μπορεί να του δημιουργήσει μόνιμη παραπληγία.
Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, η αστυνομία συνέλαβε άλλα 33 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων στα 48 άτομα. Μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται περικυκλωμένοι εντός του κατειλημμένου χώρου, ενώ ο δικηγόρος της κατάληψης, Toninho, χτυπήθηκε από σφαίρα από καουτσούκ και, επιπλέον, συνελήφθη. Ο Marrom, επικεφαλής της τοπικής κοινότητας, έχει εξαφανιστεί. Οι δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν την πρόσβαση στην περιοχή και επιστρατεύθηκαν αστυνομικές δυνάμεις 33 δήμων για τη διάπραξη της σφαγής. Όλη η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Εγκαθιδρύθηκε κλίμα τρομοκρατίας προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση των οικογενειών.
Εκτός από τα ελικόπτερα και τα θωρακισμένα οχήματα, προσήλθαν επί τόπου τρακτέρ για να κατεδαφίσουν τα 2000 και πλέον σπίτια της τοπικής κοινότητας.
Η τοπική κοινωνία του Pinheirinho ζει σε ένα οικόπεδο έκτασης άνω των χιλίων στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στα όρια του δήμου του Σάο Ζοζέ ντος Κάμπος, όπου κατοικούν γύρω στα 10.000 άτομα από το 2004. Η εκκένωση του χώρου εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κερδοσκόπων και πραγματοποιείται κατόπιν καταγγελίας της εταιρείας Selecta, που ανήκει στον Λιβανέζο επενδυτή Naji Nahas, ο οποίος χρωστά μόνο στον τοπικό δήμο το ποσό των 15 εκατομμυρίων ρεάις (περίπου 6,2 εκατ. ευρώ), πέρα από το «αμαρτωλό» παρελθόν του με κλοπές και αθέμιτες οικονομικές συναλλαγές, τις οποίες γνωρίζει όλη η χώρα.
Η Στρατιωτική Αστυνομία ενήργησε απευθείας κάτω από τις εντολές του κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Geraldo Alckmin, που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η ύπουλη ενέργεια της αστυνομίας έλαβε χώρα στις 6 το πρωί της Κυριακής, ημέρα όπου όλη η τοπική κοινωνία θα πραγματοποιούσε άλλη μια συνέλευση ενώ ανέμενε τον διακανονισμό στο πλαίσιο της «δικαιοσύνης».
Αυτό το κράτος και αυτή η «δικαιοσύνη» δείχνουν ξεκάθαρα, γι’ άλλη μια φορά, ποια κοινωνική τάξη υπηρετούν. Σπεύδουν να υποστηρίξουν έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους αυτής της τάξης, έναν «κουστουμαρισμένο γκάνγκστερ». Όταν χρειάζεται να διασφαλιστούν τα συμφέροντα ανθρώπων αυτής της φάρας, όλη αυτή η διαβόητη «δικαιοσύνη» και ο συγκεκριμένος κρατικός μηχανισμός κινητοποιούνται χωρίς καθυστέρηση.
Όταν καταστέλλουν σφαγιάζουν και επιτίθενται στους ανθρώπους του λαού, που δεν απολαμβάνουν κανενός είδους δικαιώματα, χιλιάδες οικογένειες, ηλικιωμένοι, παιδιά, νέοι, άνδρες και γυναίκες υφίστανται βίαιη καταστολή, σφαγιάζονται και φυλακίζονται μόνο και μόνο επειδή αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα στην στέγη.
Μια τέτοια κλιμακούμενη φασιστική επίθεση αναπτύσσεται στη χώρα μας. Ενάντια σε όσους αγωνίζονται στην ύπαιθρο και στην πόλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται παρόμοια κινητοποίηση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων με στόχο τη σφαγή και τη δολοφονία των φτωχών ανθρώπων του λαού που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Περιστατικά καταστολής και βίαιης εκκένωσης χώρων με σφαγές και δολοφονίες έχουν ήδη υπάρξει το 1996 στο Μπέλο Οριζόντε (Μίνας Ζεράις), το 1998 στο προάστιο Μπετίν του Μπέλο Οριζόντε, και το 2007 στη φάρμα Forkilha, στο νότο της πολιτείας του Παρά. Και πιο πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ κινητοποίησε στρατό και αεροπορία προκειμένου να απειλήσει μια νέα σφαγή στη φάρμα Santa Elina, στη Ροντόνια. Πρόκειται για την ίδια καταστολή που εξαπολύεται ενάντια στις φτωχές κοινότητες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Και είναι πάντα ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που σπεύδει να διαφυλάξει τα προνόμια και τη συγκέντρωση πλούτου που απολαμβάνουν οι κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται γύρω από την εξουσία, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει βίαια τις εξεγέρσεις και τους αγώνες του λαού για τα δικαιώματά του.
Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα που εξακολουθεί να οξύνει και να προωθεί το γερασμένο κράτος στη Βραζιλία. Και οι διαχειριστικές αρχές, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, φροντίζουν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις και να εξαπολύουν την αγριότερη καταστολή κατά του λαού. Η άνοδος του φασισμού, η επίθεση ενάντια στους αγωνιζόμενους λαούς, ενάντια στους πληθυσμούς και τις τοπικές κοινωνίες που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, ιδού ποια είναι η μοναδική επιλογή που έχει αυτός ο κρατικός μηχανισμός, από τη φύση του γενοκτόνος. Και πάντα επικουρούμενος και υποστηριζόμενος από τη «δικαιοσύνη» και το μονοπώλιο των μέσων ενημέρωσης.
Δεν μιλάμε για το ένα ή το άλλο συγκεκριμένο κόμμα: όλα ανεξαιρέτως επιδιώκουν να διαχειριστούν αυτή τη σάπια κρατική μηχανή, όλα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις καρέκλες τους σε αυτό το μηχανισμό. Ανεξάρτητα από τις δελεαστικές προεκλογικές τους υποσχέσεις, όλοι τους προσβλέπουν να εφαρμόζουν την ίδια γενοκτονική πολιτική.

* Ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23 του Γενάρη 2012, το Βραζιλιάνικο Κέντρο Αλληλεγγύης προς τους Λαούς, Cebraspo. Την μετάφραση από τα πορτογαλικά για λογαριασμό της «Προλεταριακής Σημαίας» έκανε ο Παντελής Παπαδόπουλος. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.cebraspo.org.br/pt-br/content/pinheirinho-ordem-do-fascismo