Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Φεβ 2012

Θεσσαλονίκη, Πρωτοβουλία αγώνα δυτικών συνοικιών
Κλιμακώνει τη δράση της, ενισχύει τις τοπικές αντιστάσεις

Με εκβιασμούς και ψεύτικα διλήμματα, μα πάνω από όλα με την ανοιχτή και ωμή βία των ΜΑΤ και των δακρυγόνων, κλιμακώνεται η ολομέτωπη, αδίστακτη και βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης-τρόικας, με αντιλαϊκά μέτρα και χαράτσια.
Για μία ακόμα φορά μιλούν για τη «σωτηρία της πατρίδας», όταν όλα ξεπουλιούνται, όταν τη «σωτηρία» αυτή θα τη βιώσει ο λαός μας σαν έναν εργασιακό, κοινωνικό μεσαίωνα. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και παρατρεχάμενοι γίνονται συνδαιτυμόνες και χειροκροτητές μιας ακόμη προσπάθειας «σωτηρίας». Παρ’ όλες τις επί μέρους αντιθέσεις τους, συγκλίνουν σε μια «εθνική ενότητα», με λυσσαλέο πρόσωπο και εξοντωτικές προθέσεις απέναντι στον «εχθρό λαό».
Οι αγωνιστές τις «Πρωτοβουλίας αγώνα δυτικών συνοικιών» υποδέχτηκαν τον νέο χρόνο στις πλατείες και στους δρόμους του αγώνα, διαδηλώνοντας και διατρανώνοντας την αντίθεσή τους σε όλα αυτά. Κινήθηκαν στις γειτονιές της Νεάπολης και των Αμπελοκήπων με λαϊκές συνελεύσεις κατοίκων, όπου αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος πάνω στα οξυμένα προβλήματα που καθημερινά βιώνουμε.
Με το χαράτσι του «τέλους ακίνητης περιουσίας» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ να έχει φτάσει σε κομβικό σημείο και με τους δεύτερους λογαριασμούς στα χέρια των καταναλωτών να μετρούν τις ημέρες εξάντλησης της προθεσμίας εξόφλησής τους, η Πρωτοβουλία κινητοποιήθηκε μαζί με άλλες πρωτοβουλίες σε παρεμβάσεις και καταλήψεις στα γραφεία της ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου και Αισώπου. Ταυτόχρονα έδωσε το δικό της «παρών» στον χώρο της γειτονιάς με παρεμβάσεις, αφισοκολλήσεις και προκηρύξεις, ενώ στις τόσες επαφές της με τον κόσμο της γειτονιάς προπαγάνδισε ότι η μόνη λύση για την έξοδο από τα τόσα δεινά που αντιμετωπίζουμε, βρίσκεται έξω και κόντρα στο σύστημα, στον δρόμο τής, χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, αντίστασης και πάλης, στον δρόμο της αλληλεγγύης, έτσι ώστε κανένας να μη μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Οι παρεμβάσεις σε γραφεία της ΔΕΗ συνεχίζονται.
Οι χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί και οι μαζικότατες κινητοποιήσεις του λαού στρίμωξαν την κυβέρνηση των τροϊκανών και την ανάγκασαν να προχωρήσει σε τακτικό ελιγμό, μεταθέτοντας χρονικά και διοικητικά τις επιπτώσεις της άρνησης πληρωμής, χωρίς ,όμως να αποποιηθεί το χαράτσι και την πρόθεσή της να κόβει το ρεύμα ύστερα από μια διαδικασία. Μπορεί να πρόκειται για ένα θετικό βήμα στην πάλη του λαού, εμείς όμως δεν χαλαρώνουμε. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο συλλογικά, πιο αποφασισμένα, πιο οργανωμένα. Αρνούμαστε να πληρώσουμε το τιμολόγιο της ΔΕΗ και το χαράτσι, αρνούμαστε να αφήσουμε τα σπίτια μας και τους γείτονές μας χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος της κοινής αντιμετώπισης και αλληλεγγύης των κατοίκων σε κάθε προσπάθεια διακοπής του ρεύματος.
Τις δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας απασχόλησαν και οι συνεχιζόμενες απεργίες και καταλήψεις των εργαζόμενων στο ΕΛΛΕΝΙΤ, στον Πετζετάκι, στον Μπαλλή, στον Χατζή, στα Goodys, όπως και οι απολύσεις στη Φιλκεράμ Τζόνσον.
Για μία ακόμα φορά το πρόβλημα της δημιουργίας ΣΜΑ στα όρια κατοικημένων περιοχών της Ευκαρπίας και οι νέες μεθοδεύσεις υλοποίησής του έφεραν τους κατοίκους της Ευκαρπίας και των όμορων δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης στον δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και του μέλλοντός τους, διατρανώνοντας το δικαίωμα να ζήσουν χωρίς να δηλητηριάζονται, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για αυτά που έπρεπε να είναι κοινωνικά αγαθά, μα προπάντων να φύγουν τα σκουπίδια από το σπίτι τους.
Το ΣΜΑ μεθοδεύεται να κατασκευαστεί στο όριο της κατοικημένης περιοχής της Ευκαρπίας (υπάρχει οπτική επαφή), χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευκαρπία υπήρξε για δεκαετίες χώρος ταφής σκουπιδιών, κάτι που οι κάτοικοι με αγώνες κατάφεραν να σταματήσουν. Οι επιπτώσεις από εκείνη την περίοδο είναι εμφανείς στον χώρο, στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αν κανείς συνυπολογίσει την ύπαρξη της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ μέσα στην Ευκαρπία, μπορεί να αναλογιστεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα χρεωθεί η Ευκαρπία και οι δυτικές συνοικίες από την κατασκευή του ΣΜΑ. Η επιμονή κατασκευής του έργου δίπλα στην ΤΙΤΑΝ εντείνει τους φόβους των κατοίκων ότι ίσως να έχει σχέση με τη βούληση της βιομηχανίας για καύση «εναλλακτικών καυσίμων» την οποία ζητά κάθε χρόνο.
ΣΜΑ λοιπόν στην Ευκαρπία! 1.100 τόνοι σκουπιδιών την ημέρα και, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, χωρίς να τηρούνται ακόμα και αυτοί οι νομοθετημένοι περιβαλλοντικοί όροι και με φωτογραφικούς, όπως καταγγέλλεται, όρους διαγωνισμού και διαδικασίες δημοπράτησης.
Η «Πρωτοβουλία αγώνα δυτικών συνοικιών» από την πρώτη στιγμή μετείχε σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στις λαϊκές συνελεύσεις και στα συντονιστικά του δικτύου τοπικών συλλόγων και φορέων, καταθέτοντας την άποψή της για το πρόβλημα και την επίλυσή του. Αγωνιστές της Πρωτοβουλίας συμμετείχαν στις καταλήψεις του περιφερειακού δρόμου στο ύψος της Ευκαρπίας και στην ομάδα περιφρούρησης του χώρου των έργων. Ο αγώνας μας παρ’ όλες τις δυσκολίες θα συνεχισθεί, ενάντια σε όλους αυτούς που δημιούργησαν και συντηρούν το πρόβλημα. Ήδη πληροφορίες φέρουν τον εισαγγελέα να έχει δώσει εντολή στην αστυνομία για την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων, ενώ στον χώρο των εργασιών οι «ασφαλίτες» παρευρίσκονται καθημερινά. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, και οι δήμαρχοι-διαχειριστές της πολιτικής τους, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων όχι για να το λύσουν, αλλά για να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές της ΕΕ που πριμοδοτεί την κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτοί να το λύσουν. Εμείς δεν θέλουμε τα σκουπίδια στα σπίτια μας και στις γειτονιές μας.
Η δική μας ενωτική αντίσταση, και μόνο αυτή, είναι που μπορεί να τους αφαιρέσει τη δύναμη να λεηλατούν το εισόδημα και να δηλητηριάζουν τη ζωή μας. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε, όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε. Στη σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές βρίσκεται η ζωή και το μέλλον μας. Να κάνουμε κάθε πλατεία, κάθε δρόμο της γειτονιάς μας τόπο αντίστασης, αγώνα και αλληλεγγύης.