Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Φεβ 2012

Σε άσχημη κατάσταση οι φοιτητικές εστίες

Θεσσαλονίκη

Τον τελευταίο χρόνο τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα, όπως αυτό των απλήρωτων καθηγητών και το πρόβλημα των λειτουργικών δαπανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες στις φοιτητικές εστίες, όπου οι σπουδαστές δεν είχαν θέρμανση και ζεστό νερό εξαιτίας της αδυναμίας του ΤΕΙ να πληρώσει το πετρέλαιο.
Ύστερα από το κλείσιμο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), το ΤΕΙ ανέλαβε την ευθύνη για τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών. Παρ' όλα αυτά, όπως δηλώνει σε κάθε ευκαιρία και ο πρόεδρος του ιδρύματος, αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες των φοιτητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λειτουργία ολόκληρου του ιδρύματος να είναι ιδιαίτερα προβληματική. Όλα αυτά όμως έρχονται να πλαισιώσουν τα ήδη υπάρχοντα και υπέρογκα προβλήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η τακτική του προέδρου και των υπόλοιπων αρμόδιων είναι να κρύβουν όλα αυτά τα ζητήματα που οδηγούν στην ολική υποβάθμιση του ΤΕΙ «κάτω από το χαλάκι» και όταν προκύψουν αντιδράσεις να εξαφανίζονται υπό τον φόβο της εξαγρίωσης των σπουδαστών. Τελικώς, ύστερα από πιέσεις των σπουδαστών που καθημερινά εδώ και δύο μήνες αντιδρούσαν σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, ο αντιπρόεδρος δεσμεύτηκε να δώσει μια λύση άμεσα.
Είναι γεγονός πως η τακτική που ακολουθεί τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και οι αρμόδιοι του ΤΕΙ είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πολιτική τής εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και με έναν τρόπο να κάνουν ξεκάθαρο στους σπουδαστές ότι είναι πιθανό και ένα «λουκέτο» στο άμεσο μέλλον. Αυτό έρχεται να ακολουθήσει πιστά τις διατάξεις του Υπουργείου με τον νέο νόμο-πλαίσιο περί μείωσης των χρηματοδοτήσεων, της συγχώνευσης ή και της κατάργησης ορισμένων τμημάτων, που ουσιαστικά θα πετάξει έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Αθήνα
Έκοψαν το ρεύμα την προηγούμενη εβδομάδα στις εστίες στα Πατήσια. Το κτίριο στην οδό Δροσοπούλου στεγάζει περίπου 70 φοιτητές και νοικιάζεται από ιδιώτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Αν και κοντά στο κέντρο της Αθήνας, οι στεγαζόμενοι έμειναν 4 ώρες χωρίς ρεύμα επειδή ο ιδιώτης δεν είχε πληρώσει το χαράτσι, σύμφωνα με τους υπεύθυνους των εστιών. Παράλληλα στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) έγινε δημόσιος έλεγχος και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, βρέθηκαν ακάλυπτοι όσον αφορά τα τιμολόγια που έκοβαν για τροφοδοσία, αναλώσιμα υλικά κ.ά. Να σημειώσουμε πως η ΦΕΠΑ άνηκε στο ΕΙΝ το οποίο καταργήθηκε και οι εστίες πέρασαν στις διοικήσεις των πανεπιστημίων οι οποίες δήλωσαν αδυναμία να τις αναλάβουν και βρέθηκε η προσωρινή λύση να περάσουν στην ευθύνη του «Ινστιτούτου νεολαίας και διά βίου μάθησης» (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Παράλληλα με τη συντεταγμένη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, η νεολαία δέχεται απανωτά χτυπήματα στα δικαιώματά της, εφαρμογή νόμου-πλαισίου, νέος τρόπος εισαγωγής κ.λπ. Τα χαμηλότερα στρώματα τα οποία είναι οι πρώτοι αποδέκτες της επίθεσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και οι οποιεσδήποτε δωρεάν παροχές που είναι δικαίωμα καταργούνται ή, στην περίπτωση των εστιών, αφήνονται από το σύστημα να μαραζώσουν και να εξαθλιωθούν. Ώσπου να φτιαχτούν τα πρώτα «La Mirage». Για όσους δεν θυμούνται πρόκειται για παλιό ξενοδοχείο στην Ομόνοια το οποίο έχει σκοπό να το λειτουργήσει το υπουργείο Παιδείας έναντι ενοικίου για να μένουν φοιτητές.