Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Φεβ 2012

Υπουργείο Παιδείας, μικρογεύματα

«Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ασιτίας» χαρακτηρίστηκε η υπόσχεση μικρογευμάτων που έδωσε η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή την ερώτηση του -φιλάνθρωπου- Κυριάκου Μητσοτάκη. Για να γίνουν μάλιστα σαφείς οι προθέσεις του υπουργείου, εξήγησε πως τα γεύματα αυτά θα είναι πραγματικά μικρά και θα δίνονται στους μαθητές 18 ολόκληρων σχολείων της Αττικής στη διάρκεια του διαλείμματος, από το κυλικείο. Συνέχισε εξηγώντας τον σχεδιασμό «Ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας» με πρότυπο τα σχολεία των γκέτο της Γαλλίας και ολοκλήρωσε «μπάζοντας» στην υπόθεση το δίκτυο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τις χορηγίες των εταιρειών-μελών του και, φυσικά, τον «μέγα φιλάνθρωπο» - την Εκκλησία.
Προκειμένου να βάλει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως «όλα αυτά που ακούστηκαν περί συσσιτίων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» και διέψευσε τα περιστατικά λιποθυμίας, όπως είχε κάνει και επίσημα μέσω του υπουργείου τον Οκτώβριο. Συνεπής στάση από ένα στέλεχος του συστήματος που στηρίζει με κάθε τρόπο την επίθεση ενάντια σε κάθε εργασιακό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα του λαού, την επίθεση που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων και των παιδιών τους. Ταυτόχρονα, στάλθηκε η εγκύκλιος που αφορά τον νέο γύρο κλεισίματος σχολείων, όπου τονίζεται η ανάγκη να αποφευχθούν οι «εκ των υστέρων διαμαρτυρίες».
Η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική, από κάθε άποψη. Η απουσία θέρμανσης, οι ελλείψεις βιβλίων που συνεχίζονται, τα κενά καθηγητών και δασκάλων, η μείωση σε λιγότερο από το μισό των κονδυλίων για τις λειτουργικές ανάγκες προστίθενται στη φτώχεια και στην έλλειψη κάθε προοπτικής, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Το «νέο σχολείο», το κωδικό όνομα της επίθεσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο έχει δείξει τα δόντια του, αλλά τα έχει μπήξει για τα καλά στη σάρκα των μαθητών και των οικογενειών τους.
Η μόνη προοπτική και διέξοδος για τους μαθητές βρίσκεται στον αγώνα. Καμία «φιλανθρωπία» του συστήματος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα επιβίωσης που ολοένα και αυξάνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Τα «μικρογεύματα» γρήγορα θα σκοντάψουν σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εγκεκριμένους από την τρόικα και σε εξοφλήσεις απαιτήσεων των «δανειστών». Η δωρεάν σίτιση για όλους τους μαθητές σε κάθε σχολείο της χώρας μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από τους αγώνες των ίδιων των μαθητών, ως συνέχεια της μεγάλης μάχης που έδωσαν το φθινόπωρο για τα βιβλία και στο πλευρό των εργαζόμενων που αγωνίζονται τόσο για τα επιμέρους όσο και για τα συνολικά.