Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

29 Φεβ 2012

Κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ σημαίνει κατάργηση δικαιωμάτων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συνομιλήσουμε με εργαζόμενους στους υπό κατάργηση Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Οι συζητήσεις μαζί τους ήταν άκρως αποκαλυπτικές και κατέδειξαν ότι καμιά εξέλιξη σε οποιονδήποτε κλάδο δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αφού κανένας εργαζόμενος δεν μένει τελικά ανεπηρέαστος. Ετσι, το κλείσιμο των δύο οργανισμών δεν αφορά μόνο τους περίπου 1.400 εργαζόμενους σ’ αυτούς.
Αφορά τους γονείς των 2.000 παιδιών που φιλοξενούνται στους 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΕΕ.
Αφορά όλους όσοι πήραν στεγαστικά-κατασκευαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου. Πολλοί από τους δικαιούχους αντιμετώπιζαν ήδη πρόβλημα στην αποπληρωμή τους, λόγω ανεργίας και συρρίκνωσης των μισθών τους. Αντιλαμβανόμαστε πόσο πιο τραγικά θα γίνουν τα πράγματα έτσι και τα δάνεια αυτά περάσουν στις τράπεζες.
Αφορά τις 58.000 οικογένειες που δικαιούνταν επιδότηση ενοικίου και τώρα τη χάνουν.
Αφορά όσους προσδοκούσαν, με την κατασκευή εργατικών κατοικιών, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στέγασής τους και τώρα βλέπουν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται (20 οικισμοί πανελλαδικά, 1.300 κατοικίες).
Τις χιλιάδες οικογένειες που εντάσσονταν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και που τώρα χάνουν τη μοναδική δυνατότητά τους για διακοπές.
Οσους έπαιρναν δελτία θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων και κουπόνια αγοράς βιβλίων, μια ελάχιστη συνεισφορά στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία. Και φυσικά οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και στον τομέα της κατασκευής και στον τομέα του εσωτερικού τουρισμού (ξενοδοχειακές μονάδες, μονάδες επισιτισμού, μεταφορές κ.λπ.), όπου θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Ολες αυτές οι παροχές δεν χαρίστηκαν στους εργαζόμενους. Αντίθετα, κερδήθηκαν ύστερα από σκληρούς αγώνες και θυσίες. Αποτελούν, μαζί με το μισθό, ένα απειροελάχιστο τμήμα από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν την κοινωνία.
Και φυσικά τίθεται ένα ζήτημα με την ακίνητη περιουσία των δυο οργανισμών - 176 κτίρια του ΟΕΕ, αξίας περίπου 1.000.000.000 ευρώ, που αναμένεται να εκποιηθούν, και 700.000.000 ευρώ τα αποθεματικά των δύο ταμείων.
Τους μόνους που δεν αφορά αυτή η εξέλιξη είναι τους εργοδότες, οι οποίοι απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές (2% συνολικά και προς τους δυο οργανισμούς) είτε συγχωνευτούν οι δύο είτε δημιουργηθεί νέος οργανισμός είτε υπαχθούν στον ΟΑΕΔ.
Οσο για τους 1.400 εργαζόμενους που απασχολούνταν στους δυο οργανισμούς, το μέλλον τους είναι αβέβαιο: Θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες; Θα συνταξιοδοτηθούν; Θα μπουν σε εφεδρεία; Ή μήπως θα απολυθούν, για να συμβάλουν στον επιδιωκόμενο στόχο των 15.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012;
Οι εργαζόμενοι διάλεξαν το δρόμο του αγώνα. Και εκεί τους βρήκαμε κι εμείς. Στις συγκεντρώσεις τους, στις απεργίες, στις πορείες, στο συλλαλητήριο στις 19 Φλεβάρη, στις εκδηλώσεις των πρωτοβουλιών γειτονιάς. Το πανελλαδικό σωματείο τους δεν αρκούσε για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Εφτιαξαν και συντονιστικές επιτροπές σε κάθε πόλη. Επιδίωξαν να συμμετέχουν και γονείς σε αυτές. Και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη.
«Η κατάργηση των δύο οργανισμών, ΟΕΕ και ΟΕΚ, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι καταργείται το όποιο κράτος πρόνοιας. Οι εισφορές των εργαζομένων που ανταποδοτικά τούς έδιναν τη δυνατότητα σε κοινωνικές παροχές λεηλατούνται χωρίς έλεος από την κυβέρνηση και το ανθελληνικό μνημόνιο. Πρέπει να αντισταθούμε όλοι σύσσωμοι σ’ αυτές τις φασιστικές αποφάσεις και ν’ αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη, μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Ελλη Κουρτέση, εργαζόμενη στο βρεφονηπιακό σταθμό Εργατικής Εστίας Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποφάσισαν για άλλη μια φορά να επιλέξουν τη συνδιαλλαγή, την ταξική συνεργασία. Σε επίπεδο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου» συναίνεσαν πλήρως στη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στη μείωση ή απαλλαγή της εργοδοσίας από τις εισφορές σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ κ.ά., βάζοντας ουσιαστικά το πρώτο λιθαράκι για την κατάργησή τους. Σε επίπεδο σωματείου αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους και επικαλούμενοι δέσμευση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη ότι οι δυο οργανισμοί θα μεταφερθούν στον ΟΑΕΔ και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για τους εργαζόμενους.