Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Φεβ 2013

Παρακαλώ δείξτε μου τα πάσο σας!

Στα Γιάννενα, τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται συχνοί έλεγχοι. Στη λέσχη και στα αστικά λεωφορεία ζητείται, συγκεκριμένα, η επίδειξη πάσο. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό, καθώς σχεδόν καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι έλεγχοι και οι εξακριβώσεις από ομάδες της αστυνομίας σε φοιτητές που... «κάπου τους έχουν ξαναδεί», όπως λένε.
Στα αστικά λεωφορεία το φαινόμενο αυτό δεν διαρκεί πολύ καιρό. Ο ελεγκτής απειλεί ότι θα σε πετάξει έξω, αν δεν κόψεις ολόκληρο εισιτήριο αν έχεις ξεχάσει το πάσο, ή αν έχεις ξεπεράσει τα ν+2 έτη της σχολής σου και δεν «δικαιούσαι», λες και έχουν εξαφανιστεί τα οικονομικά σου προβλήματα! Ή μήπως είναι λίγα τα χρήματα που δίνουμε; Το μόνο σίγουρο είναι, πως σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική εταιρία των αστικών θα διασφαλίζει και με το παραπάνω τα κέρδη της.
Και τελικά αυτός ο έλεγχος γίνεται για «τυπικούς λόγους», όπως επικαλείται ο οδηγός, και σε τυχαία πολιτικοκοινωνική περίοδο; Και τι σχέση έχει αυτό με τα πάσο; Το σύστημα μας θέλει υποταγμένους και μας ζητάει κάθε μέρα διαπιστευτήρια της υποταγής μας. Θέλει να ριζώσει καλά στο κεφάλι μας, ότι είναι λογικό να έχουμε ένα «μεγάλο αδελφό» από πάνω μας, που ξέρει ακριβώς τις κινήσεις μας μέσα στη μέρα. Θέλει να μας πείσει, ότι από πάνω μας βρίσκεται ένας ισχυρός μηχανισμός, ο οποίος ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να ανατραπεί. Αντίθετα, πρέπει να γίνει αποδεκτός σαν κάτι νομοτελειακό, ειδικά τη σημερινή περίοδο, που η επίθεση φαίνεται να μην έχει όρια και αρχίζουν να κλέβουν ό,τι ο λαός είχε κατακτήσει με αγώνες.
Από την άλλη, θέλει να μας πείσει, ότι «δεν είναι λογικό» να έχουμε το δικαίωμα σε δωρεάν μετακινήσεις, δωρεάν σίτιση-στέγαση και βιβλία. Το τι ορίζεται όμως ως λογικό ή όχι πρέπει να σχετίζεται με ένα και μόνο παράγοντα: ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ! Και οι ανάγκες μας είναι να σπουδάζουμε, να μορφωνόμαστε, να δουλεύουμε και να ζούμε!
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο οι φοιτητές να συνδέσουν κάθε φοιτητικό τους δικαίωμα που τσακίζεται, με τη γενικότερη επίθεση στο λαό και στους εργαζομένους. Να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους μας πηγαίνοντας κόντρα σε όσους μας θέλουν υποταγμένους και με σκυμμένο το κεφάλι! Να βάλουμε φραγμό στο χτίσιμο του πανεπιστημίου του Μνημονίου, των λίγων και εκλεκτών, για το οποίο ήδη έχει βάλει τα θεμέλια η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κάτω από τις επιταγές των ιμπεριαλιστών (ΕΕ-ΔΝΤ). Να αναπτύξουμε ένα φοιτητικό κίνημα που θα διεκδικεί ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.