Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Φεβ 2013

Σταύρος Ιατρού:
"Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τον τόπο μας"

Συνέντευξη του τ. δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού στην Προλεταριακή Σημαία για τις νέες εξελίξεις της δημοπράτησης εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων από εργολάβους και τις αντιστάσεις που απαιτούνται.

Ερ.: Σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και της εμπλοκής σε αυτήν των ιδιωτών;

Απ.: Σήμερα σε όλη την Ελλάδα, στις 13 περιφέρειες, υπάρχουν οι αντίστοιχοι περιφερειακοί σχεδιασμοί που έχουν συνταχθεί με το παλαιό νομικό πλαίσιο, το οποίο ουσιαστικά έδινε όλη τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δημόσιο.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο μέσα από το οποίο ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες απεργάζονται κερδοφορία-κερδοσκοπία από τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι γνωστές, έχουν συνεννοηθεί με αυτό που λέμε κεντρικό κράτος και κατ' επέκταση με τις περιφέρειες, έτσι ώστε να περάσουμε σε μία άλλη φάση. Να περάσουμε, δηλ., στις ιδιωτικοποιήσεις με ΣΔΙΤ, να αρχίσουν διαγωνισμοί από μικρές, εύκολες περιφέρειες και να καταλήξουν και στην Αττική. Έτσι, η διαχείριση των απορριμμάτων ως προς την τελική επεξεργασία αλλά και μελλοντικά, ως προς τη συλλογή και τη μεταφορά, να πάνε όλα στους ιδιώτες.
Σε αυτή την περίπτωση αυτοί οι οποίοι πρωτοστάτησαν ήταν η Δυτική Μακεδονία -και αναφέρομαι στην περίφημη εταιρία ΔΙΑΔΥΜΑ, στην οποία κυρίαρχο ρόλο είχε παίξει ο Κουκουλόπουλος, ως παλαιός δήμαρχος. Και φυσικά ξέρουμε ποια είναι η θέση του σήμερα και στο ΠΑΣΟΚ και στο πολιτικό σύστημα.
Έτσι, από τις 13 περιφέρειες σήμερα στην Ελλάδα έχουμε σε εξέλιξη 7 διαγωνισμούς. Κάποιοι προχώρησαν μέχρι το τέλος (Δυτική Μακεδονία) και κάποιοι είναι σε καλή -εντός εισαγωγικών το καλή- εξέλιξη (Δυτική Κρήτη, Πελοπόννησος). Όπως αναμενόταν, ήρθε και το μεγάλο θέμα της Αττικής.

Ερ.: Πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων σε σχέση με την Αττική;

Απ.: Στην Αττική ξεκίνησε ο περίφημος διαγωνισμός των δημοπρατήσεων των τεσσάρων εργοστασίων (το ονομάζουν διαγωνισμό του περιφερειάρχη Σγουρού). Να τι ακριβώς έγινε: με δύο διαδοχικές αποφάσεις, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2012, η περιφέρεια Αττικής στην ουσία αλλά θεσμικά ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) πήρε μία απόφαση για να ενταχθούν όλα τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού σε ΣΔΙΤ-ιδιωτικοποιήσεις και μια δεύτερη για να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις στις τέσσερις περιοχές. Θυμίζω ότι έχουμε τρεις περιοχές: Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα. Κι όμως, οι διαγωνισμοί είναι τέσσερις: Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια, όπου βάζουν δύο εργοστάσια. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, που ξεκινάει με τα τεύχη δημοπράτησης για τον “ανταγωνιστικό διάλογο”, ήδη έχουν δημοπρατηθεί, με αυτή την έννοια, η Κερατέα, το Γραμματικό και η Φυλή, στις 5 Φεβρουαρίου τα Άνω Λιόσια, με πολλές διαμαρτυρίες, με κινητοποιήσεις και με σοβαρές εντάσεις.
“Ανταγωνιστικός διάλογος”, όπως ορίζεται στα τεύχη δημοπράτησης, είναι να προσκληθούν οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορά και -αφού γίνει μια προεπιλογή, μόνο έξι για κάθε έργο- να συζητήσουν μεταξύ τους για ένα διάστημα δύο τριών μηνών. Και αυτές οι εταιρείες μαζί με την Επιτροπή που ελέγχει το διαγωνισμό από πλευράς ΕΔΣΝΑ να επιλέξουν την τεχνολογία, το χώρο, να σχεδιάσουν όλες τις υποδομές και ακολούθως να κοστολογήσουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία. Όταν ολοκληρωθεί ο “ανταγωνιστικός διάλογος” και ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση (υπολογίζεται αυτό να γίνει μεταξύ ερχόμενου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) τότε θα υπάρξει νέα διαδικασία δημοπράτησης, όπου θα επιλεγεί ο ένας από τους έξι, αυτός που θα μειοδοτήσει σε προσφορά, για να γίνει το έργο και θα αναλάβει για είκοσι πέντε χρόνια να το χειρίζεται. Πλήρης ιδιωτικοποίηση. Να σημειώσω ότι σε κάθε διαγωνισμό μετέχουν οι ίδιες εταιρίες!

Ερ.: Μπορείς να μας πεις τι συμβαίνει με τη χρηματοδότηση αυτών των έργων και τι επιφυλάσσουν για την τσέπη του δημότη;

Απ.: Ειδικά για τη χρηματοδότηση, παρότι λέγεται ιδιωτικοποίηση, είναι εκπληκτικό ότι το μεν κράτος, μέσω της περιφέρειες Αττικής, θα βάλει σύμφωνα με το διαγωνισμό το 40% - 60% του κόστους, ποσό που καλυφθεί από χρήματα του ελληνικού δημοσίου και από πηγές της Ε.Ε., το δε υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί (με δάνεια μάλλον) από τους ιδιώτες. Έτσι, με αυτές τις προδιαγραφές ο ιδιώτης αναλαμβάνει να φτιάξει κάποιες υποδομές, ένα εργοστάσιο ή ότι άλλο, ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, και από 'κει και πέρα να το λειτουργεί σαν ιδιωτικό μαγαζί του για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια.
Είναι απολύτως βέβαιο -έχουμε ήδη το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας- ότι από περίπου 45 ευρώ ανά τόνο η διαχείριση των σκουπιδιών, πλέον, θα κοστίζει στους δήμους πολλαπλάσια. Στη Μακεδονία από 40 ευρώ ανέβηκε στα 90 ευρώ. Πάνω από το διπλάσιο δηλαδή. Άρα, το πρώτο μεγάλο θέμα είναι το χαράτσωμα των νοικοκυριών, των πολιτών με τον πολλαπλασιασμό, όπως αναμένεται, των δημοτικών τελών.

Ερ.: Η δημοτική αρχή της Λαυρεωτικής θα συναινέσει στο νέο σχεδιασμό; Θέλεις να μας πεις γι' αυτό;

Απ.: Στην Κερατέα είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Με πολιτική συνεννόηση -θα έλεγα με έναν ακραίο και ανήθικο συμβιβασμό- η κυβέρνηση διά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη νυν δημοτική αρχή προχώρησαν -χέρι χέρι θα έλεγα- και πριν λίγες μέρες πέρασαν μία (ν)τροπολογία στη Βουλή με την οποία αλλάζουν ή, μάλλον, προτείνουν και ένα δεύτερο χώρο -τις Φοβόλες- σε αντικατάσταση του πρώτου -του Οβριοκάστρου-, επειδή έχει υψηλό συμβολισμό και εκτιμούν ότι δεν μπορεί να γίνει σ' αυτό το χώρο χωματερή. Άλλαξαν, λοιπόν, το χώρο, μη αποδεχόμενοι όμως τις άλλες προτάσεις του Δήμου που έλεγε για περιορισμένη χρήση, για διαχείριση σκουπιδιών μόνο Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και για πλήρη λειτουργία της διαχείρισης από το Δήμο. Όλα αυτά δεν έγιναν δεκτά. Παρ' όλα αυτά, η δημοτική αρχή έκανε ευχαρίστως δεκτό όλο αυτό το σχέδιο, την (ν)τροπολογία, με μοναδικό στόχο να σταματήσουν οι αντιδράσεις στην Κερατέα, να μην υπάρξει καμία κίνηση και τα σκουπίδια, όπως ακριβώς είχε προδιαγραφεί παρανόμως από τον περιφερειακό σχεδιασμό, να έρθουν όχι στο Οβριόκαστρο αλλά στις Φοβόλες.

Ερ.: Τι λένε οι κάτοικοι γι' αυτή την εξέλιξη;

Απ.: Μετά τη διαδικασία της δημοπράτησης από τον περιφερειάρχη Σγουρό πριν λίγες μέρες και ειδικότερα μετά την τροπολογία, στην Κερατέα υπάρχει μια σοβαρή ένταση. Υπάρχει κι ένα πάγωμα του κόσμου ταυτόχρονα. Γιατί οι κάτοικοι βλέπουν τον προκλητικό συμβιβασμό που γίνεται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης, που ουσιαστικά εκφράζονται και ενεργούν μέσω του Δήμου. Η κοινωνία της Κερατέας αισθάνεται ότι έχει προδοθεί. Αυτό νιώθω κι εγώ τόσο από τις επαφές που έχω με τους συμπολίτες μου όσο και από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, από ό,τι γράφεται και ό,τι λέγεται. Στην Κερατέα το νόμο υπερασπιστήκαμε. Γιατί το Οβριόκαστρο είναι αρχαιολογικός χώρος, γιατί δεν έγιναν διαβουλεύσεις και διάλογος και γιατί έγιναν πολλές παρανομίες. Και είναι γνωστό ότι έχουμε κερδίσει δικαστικά τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2011 και εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση, η οποία μας δικαίωσε και κήρυξε παράνομο το έργο. Έχουμε δίκιο και δεν δεχόμαστε να γίνει ο τόπος μας σκουπιδότοπος και οικόπεδο για τους εργολάβους και τα συμφέροντά τους.


Ερ.: Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κάποιος τη συκοφαντική επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, από τότε μέχρι σήμερα, κατά του αγώνα σας. Θέλεις να μας πεις την άποψή σου γι΄αυτό;

Απ.: Στις 8 Φεβρουαρίου είναι η δεύτερη επέτειος της λεγόμενης μαύρης Τρίτης, της ημέρας που οι ορδές των ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στην πόλη για να μας τρομοκρατήσουν, να μας απειλήσουν. Ήταν η μάχη της πόλης στην Κερατέα που κυριολεκτικά έβγαλε και τον τελευταίο Κερατιώτη έξω από το σπίτι του. Ήταν τότε που μια πόλη 10.000 κατοίκων την επόμενη μέρα έκανε μια μεγαλειώδη διαδήλωση με 7.000 άτομα, μια μεγάλη πορεία μέχρι τα μπλόκα.
Όλες οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης συκοφάντησαν αυτόν το δίκαιο αγώνα μας και πολλές φορές τον ταύτισαν απόλυτα με τη βία. Ο αγώνας της Κερατέας χαρακτηρίστηκε σαν η μαμή της βίας από δημοσιογράφους όπως ο Πρετεντέρης, από συγκροτήματα όπως το ΒΗΜΑ, το ΕΘΝΟΣ, τον ΣΚΑΙ και άλλα, για να μας συκοφαντήσουν ότι εμείς ήμασταν, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα για ό,τι κακό ή βίαιο γίνεται σήμερα στη χώρα μας. Έτσι δεν κάνουν έκτοτε με όποιους αγωνίζονται; Τους συκοφαντούν, τους ψεκάζουν, τους χτυπούν, τους επιτάσσουν, τους δικάζουν.
Εμείς έχουμε δικαιωθεί δικαστικά και είναι στη διάθεση των ΜΜΕ τα στοιχεία της νομικής νίκης. Ουδείς τα δημοσιεύει. Μόνο συκοφαντίες. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση με την περίφημη (ν)τροπολογία θέλει να καθυποτάξει το κίνημά μας, θέλει και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας, όσους αντισταθούμε, αλλά ταυτόχρονα θέλει και να μας φοβερίσει. Ότι, ενώ είχαμε μάχες, σήμερα οι κάτοικοι έβαλαν μυαλό και δέχονται -δεν δέχονται φυσικά-, τις καινούριες επιλογές.

Ερ.: Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το πού βρίσκονται τα πράγματα με τις δίκες-διώξεις που εκκρεμούν σε βάρος των κατοίκων της Κερατέας.

Απ.: Να υπενθυμίσω ότι από την αρχή αυτού του αγώνα και πριν τις 128 μέρες είχαν ασκηθεί εναντίον μας πάρα πολλές ποινικές διώξεις, για να μας εξαναγκάσουν να συμβιβαστούμε και να δεχτούμε τον περιφερειακό σχεδιασμό. Έχω μετρήσει 11 δίκες, έχουν γίνει 7 μέχρι σήμερα. Έχουμε αθωωθεί σε όλες. Εξελίσσονται ακόμα άλλες τέσσερις τον Απρίλιο και το Μάιο, αλλά αυτές που είναι πιο σημαντικές είναι οι ποινικές δίκες τόσο δημοτικών συμβούλων, δημάρχων αλλά και πολλών πολιτών, 37 συνολικά τον αριθμό, για τα επεισόδια που έγιναν από 11 Δεκεμβρίου.
Αυτές οι ποινικές δίκες για τον αγώνα είναι σε εξέλιξη, έχει γίνει μόνο μία εξ αυτών με αποτέλεσμα την αθώωση ενός παιδιού. Η επόμενη δίκη είναι παραμονή της μαύρης Τρίτης, κυριολεκτικά, δηλαδή την Πέμπτη 7/2. Αφορά κατηγορίες για απείθεια, για σύσταση και συμμορία κ.λπ. Αυτές οι δίκες το επόμενο διάστημα των δύο περίπου χρόνων -εκτιμώ- θα ακολουθούν όσα γίνονται. Και αυτές οι δίκες αποτελούν παρακαταθήκη για εμάς και λόγω αυτών των ποινικών διώξεων δε νομίζω ότι, δεν πρέπει να και δεν θα το βάλουμε κάτω.

Ερ.:Πώς πιστεύεις πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση της κυβέρνησης, να επιβάλει δηλαδή το σχεδιασμό της για χωματερή στην Κερατέα;

Απ.: Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι έχουμε μια παρακαταθήκη: Όλους αυτούς οι οποίοι στήριξαν τον αγώνα μας έξω από την Κερατέα και σε όλη τη χώρα κυριολεκτικά. Και έχουμε ακόμα συναίσθηση ότι αυτός ο αγώνας, επειδή ήταν νικηφόρος και σπανίζει αυτό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί και ένα συμβολισμό για πολλούς. Και για τους αγώνες που έρχονται ενόψει του μνημονίου, πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία και να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό. Η Κερατέα όπως και η Φυλή, κατά την άποψή μου, είναι αυτοί οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν τα παράνομα αυτά σχέδια ιδιωτικοποίησης, τα σχέδια αυτού του εγκλήματος που ετοιμάζουν σε συνεννόηση οχτώ εταιρείες μαζί με την περιφέρεια, τον κύριο Σγουρό και με την κυβέρνηση. Θυμίζω ότι αυτός ο περιφερειακός σχεδιασμός πρωτοβγήκε στη δημοσιότητα εδώ και 16 χρόνια. Όμως όλα αυτά τα σχέδιά τους τα ανακόψαμε. Και όχι μόνο εδώ, στην Κερατέα, αλλά και αλλού.
Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν όλο το λαό, όπως ο διπλασιασμός του κόστους διαχείρισης και μετακύλισης στις τσέπες μας, επειδή υπάρχει μία ντιρεκτίβα στο μνημόνιο που ορίζει ότι -θέλουμε δε θέλουμε- θα γίνει αυτό που βλέπουμε να προωθούν ξεδιάντροπα τα εργολαβικά συμφέροντα. Όλα αυτά μας επιβάλλουν να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και με κοινωνικό και με νομικό αγώνα, να ανατρέψουμε και αυτόν το σχεδιασμό. Οι διαγωνισμοί που εξελίσσονται έχουν αμφισβητηθεί κοινωνικά αλλά και νομικά από πολλούς παράγοντες. Έχουν γίνει προσφυγές. Ο δήμος Φυλής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην Κερατέα πολίτες -κι εγώ προσωπικά- προσφύγαμε στις πρωτοβάθμιες επιτροπές εισήγησης. Είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις επί αυτών των προσφυγών, προφανώς όμως θα ακολουθήσουν προσφυγές και στο ΣτΕ. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ως φορέας της αυτοδιοίκησης, έχει συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις και δηλώνει την έντονη αντίδραση για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει κινηματικά, σχετίζεται αναμφισβήτητα με τη θέση για κατάργηση του περιφερειακού σχεδιασμού. Διαφωνούμε με τη λογική που πρυτανεύει, που είναι η λογική των εργολάβων, δηλαδή ο παλαιός περιφερειακός σχεδιασμός, που σε απλά ελληνικά προβλέπει τα εξής: Προβλέπει πως τα σκουπίδια θα μαζεύονται σύμμικτα (χωρίς διαχωρισμό) και ακολούθως θα πηγαίνουν σε έναν μαγικό χώρο, σε ένα εργοστάσιο, και ο ιδιώτης θα τα κάνει ό,τι θέλει. Απούσα λοιπόν η κοινωνία, μόλυνση, μεγάλα κόστη, δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και άφθονα κέρδη για τους εργολάβους.
Σ' αυτή την κατάσταση σήμερα, όπως έχει εξυφανθεί από την κυβέρνηση αλλά και την τοπική δημοτική αρχή στην Κερατέα, νομίζω ότι εμείς έχουμε την υποχρέωση -και θα γίνει γιατί αυτή είναι η διάθεση του κόσμου- να αντιδράσουμε. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας με βασικό σύνθημα: όχι σε αυτό τον εκβιασμό, όχι στο φαραονικό έργο, όχι -σε αυτό που λέγαμε και παλιά- στον παράνομο περιφερειακό σχεδιασμό. Δεν πρόκειται να περάσει τίποτα από αυτά τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση τώρα πια και με τη δημοτική αρχή. Είμαστε εδώ για να φυλάξουμε παρακαταθήκες, είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τον τόπο μας, είμαστε εδώ για να δώσουμε και το παράδειγμα με ποιο τρόπο πρέπει να γίνονται οι αγώνες.