Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Φεβ 2013

Χιλιάδες σπουδαστές πετάγονται στο δρόμο με το σχέδιο Αθηνά
Αγώνας για να μην περάσει

Κατατέθηκε προς διαβούλευση από την κυβέρνηση το νέο σχέδιο Αθηνά, που κλείνει δεκάδες τμήματα κυρίως των ΤΕΙ αλλά και των ΑΕΙ και σίγουρα είναι η αρχή ενός σχεδιασμού που σύντομα θα προχωρήσει.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αποδείχθηκαν σαθρά και ψεύτικα. Αντί να συγκεντρώσει σε λίγες πόλεις τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως ευαγγελιζόταν, διώχνει περίπου 20.000 φοιτητές από μεγάλα αστικά κέντρα, όπως από το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και από το ΤΕΙ Πατρών και τους μεταφέρει στις Σέρρες και το Μεσολόγγι αντίστοιχα. Κάτι αντίστοιχο σε μικρότερη κλίμακα συμβαίνει και σε άλλα Ιδρύματα. Αν λάβουμε υπ όψιν μας, ότι οι περισσότεροι σπουδαστές επέλεγαν το αντικείμενο σπουδών τους, με βάση το αν το τμήμα βρίσκεται στην πόλη τους, καταλαβαίνουμε, ότι η μετακίνηση των περισσότερων θα είναι απαγορευτική και άρα θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους.
Άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε, είναι η αξιοποίηση των υλικοτεχνικών υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, το 60% των σπουδαστών από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και 10.000 σπουδαστές συνολικά, μετακινούνται σε άλλα ΤΕΙ (σε Φλώρινα και Σέρρες), οι υποδομές των οποίων δεν επαρκούν ούτε για εκείνους που ηδη φιλοξενούν. Αυτό είναι άλλο ένα ξεκάθαρο ψέμα που ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση και αποδεικνύει τις προθέσεις της.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, οι περικοπές σε προσωπικό, χρηματοδότηση και υποδομές είναι δεδομένες, καθώς το σχέδιο Αθηνά έχει και αυτόν τον σκοπό. Να μειώσει τις δαπάνες για κάθε Ίδρυμα και Τμήμα, άρα να περικόψει τα μέγιστα από την φοιτητική μέριμνα και τις «άχρηστες» υποδομές.
Τέλος, το επιχείρημα για την σύνδεση των Ιδρυμάτων με την ανάπτυξη και την παραγωγή, είναι αστείο. Ποια παραγωγή και ποια ανάπτυξη αντιστοιχεί στην εξαρτημένη από τους ιμπεριαλιστές Ελλάδα.
Η απάντηση είναι απλή. Η κυβέρνηση, με μία πολύ άγρια και ταξική επίθεση, θέλει να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ. Είναι το πρώτο βήμα μιας πολιτικής, που βρίσκει το πιο εύκολο θύμα, τα ΤΕΙ, η συκοφάντηση των οποίων μεθοδεύεται για χρόνια. Και σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την επίθεση και στους υπόλοιπους φοιτητές και σπουδαστές. Απλά φοβήθηκε να το κάνει ενιαία, γιατί ήξερε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Θέλει να τελειώνει με τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν και να βρουν δουλειές με δικαιώματα. Θέλει να τους πείσει, ότι η ευθύνη της αμορφωσιάς και της ανεργίας βαραίνει τους ίδιους, και όχι το σύστημα.
Θέλει μια παιδεία γεμάτη ταξικούς φραγμούς, για να μπαίνουν λίγοι στο Πανεπιστήμιο και ακόμα πιο λίγοι να βγαίνουν, με ελάχιστα δικαιώματα.
Αυτή η πολιτική είναι επιλογή της άρχουσας τάξης, που κλείνει μια σειρά από Τμήματα που άνοιξε για δική της σκοπιμότητα. Έτσι, τώρα, απλά πετάει τους σπουδαστές στο δρόμο.
Δημιούργησε μια σειρά από τμήματα τις δεκαετίες 80’-90’, για να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες της, τις σχετικές με την επέκταση στα Βαλκάνια, μέχρι να βάλουν πολύ σύντομα φραγμό σε αυτές οι ιμπεριαλιστές. Ακολούθησε η αποβιομηχάνιση και η διάλυση της αγροτικής παραγωγής και έτσι, αυτά τα Τμήματα έμειναν μετέωρα, χωρίς αντίκρισμα στην παραγωγή και με τεράστια ανεργία για τους αποφοίτους τους.
Τότε αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε πάρκινγκ ανέργων, όπου έμπαιναν οι «πλεονάζοντες» των ΑΕΙ, για να εκτονώσουν την τάση των νέων να σπουδάσουν, επιθυμώντας να έχουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Οι σπουδαστές των ΤΕΙ δεν πρέπει να πληρώσουν τα αδιέξοδα της αστικής τάξης, έχουν δικαίωμα στις σπουδές και στη δουλειά.
Ήδη από την μέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο Αθηνά, ξεκίνησαν συζητήσεις, συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. Το πολύπαθο όμως σώμα των σπουδαστών, έχει να αντιμετωπίσει συχνά την πλήρη επικράτηση του κρατικού συνδικαλισμού, την κυριαρχία σε πολλές σχολές της ΔΑΠ, που προσπαθεί με κάθε μέσο να σαμποτάρει τις κινητοποιήσεις, χρησιμοποιώντας από το ψέμα και την υποκρισία, μέχρι την ανοιχτή βία και νοθεία.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν, αν μπορεί αυτό να ξεπεραστεί και να οδηγήσει τον αγώνα που αυθόρμητα ξεπηδάει από παντού, σε νίκες.