Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Φεβ 2013

Καμία διαγραφή φοιτητή!
Δεν θα γίνουμε η γενιά των χαμένων δικαιωμάτων!

Τίθεται και επανατίθεται συνεχώς το ζήτημα των διαγραφών φοιτητών από τους παράγοντες του συστήματος. Ακόμα και μετά τα απανωτά δημοσιεύματα και τις διάφορες στατιστικές έρευνες για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, στην κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος υπέρ των διαγραφών, το θέμα εξακολουθεί να παραμένει στο προσκήνιο. Και αυτό γιατί, με βάση τα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος-πλαίσιο, τα χρονικά περιθώρια για την εκκίνηση σχετικών κινήσεων και αποφάσεων στενεύουν ασφυκτικά!
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος ορίζει ως όριο σπουδών τα ν+2 έτη, στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2013-2014 θα αρχίσουν οι πρώτες μαζικές διαγραφές. Αυτές θα αφορούν φοιτητές με έτος εισαγωγής πριν από την ψήφισή του και συγκεκριμένα πριν από τη χρονιά 2003-2004. Ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνεχιστούν, συμπεριλαμβάνοντας όλο και περισσότερες κατηγορίες σπουδαστών.
Βέβαια, δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες ακόμα πιο γρήγορων και αποφασιστικών κινήσεων από την πλευρά του συστήματος. Τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος είναι ενδεικτικά. Χωρίς πολλές περιστροφές, έθεσε ζήτημα εκκαθάρισης των μητρώων των ιδρυμάτων, αμέσως μετά το πέρας των εμβόλιμων πτυχιακών εξεταστικών του τρέχοντος έτους. Με λίγα λόγια, η «ανάσα» των διαγραφών για πολλούς φοιτητές είναι ήδη κάτι παραπάνω από καυτή!
Το δικαίωμα στις σπουδές χτυπιέται, πλέον, ευθέως και χωρίς κανένα πρόσχημα. Οι διαγραφές, σε συνδυασμό με την προώθηση του σχεδίου «Αθηνά», αποτελούν αυτή τη στιγμή τις πιο οξυμμένες αιχμές της επίθεσης του συστήματος στη σπουδάζουσα νεολαία. Είναι από τα βασικά του «όπλα» στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανεπιστημίου, στο οποίο θα μπαίνουν λίγοι και θα αποφοιτούν ακόμα λιγότεροι. Ενός πανεπιστημίου ξέφρενης εντατικοποίησης, διδάκτρων, με ανύπαρκτη την έννοια του «δωρεάν», είτε αυτή αφορά τα συγγράμματα, είτε τη σίτιση και στέγαση. Με ανυπέρβλητους, δηλαδή, ταξικούς φραγμούς, οι οποίοι θα καθιστούν απαγορευτικό για την πλειοψηφία της νεολαίας να σπουδάσει.
Γιατί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης, επιδιώκοντας να εναρμονίσει την εκπαίδευση με τις κοινωνικές συνθήκες της επίθεσης και των μνημονίων, δεν επιθυμεί την προηγούμενη κατάσταση της ύπαρξης αποφοίτων και πτυχιούχων από τα λαϊκά στρώματα. Θέλει σύγχρονους δούλους, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, οι οποίοι, αν δεν έχουν πεταχτεί στην ανεργία, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έρμαια στις διαθέσεις του κεφαλαίου και θα έχουν, μάλιστα, εμπεδώσει ότι είναι δικό τους φταίξιμο αυτό, αφού δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Θέλουν να μας πετάξουν έξω από τις σχολές! Αυτές είναι οι διαθέσεις και οι επιδιώξεις του συστήματος. Απέναντι σε αυτήν την προοπτική, η οποία κάθε μέρα που περνάει έρχεται όλο και πιο κοντά, καλείται σήμερα η νεολαία να αντιτάξει τη δικιά της απάντηση. Αυτή της υπεράσπισης του δικαιώματος στις σπουδές, της εναντίωσης στην πολιτική του συστήματος και της ανυποχώρητης πάλης. Πιάνοντας το νήμα της μεγαλειώδους πορείας του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων που έδωσε για να μην περάσουν οι διαγραφές. Ενώνοντας τη δύναμη και τη ζωντάνια της νιότης με όλο τον υπόλοιπο λαό, για να υπερασπιστούμε τη δυνατότητά του να σπουδάζει τα παιδιά του.