Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Φεβ 2013

Αγροτικές κινητοποιήσεις
Αγώνες για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες δεν ήρθαν από το πουθενά. Πατάνε πάνω στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες της χώρας μας. «Υποκινήθηκαν» από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που φτωχοποιεί τον αγροτόκοσμο, ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους, φέρνει την απόγνωση και τη δυστυχία σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Βέβαια, κυβέρνηση και ΜΜΕ μίλησαν για «εθιμικές κινητοποιήσεις», τάχα «κομματικά υποκινούμενες», που έτσι και αλλιώς τις συνηθίζουν οι αγρότες κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Τις παρουσίασαν ακόμα και σαν «αγωνιστική ρελάνς» του ΚΚΕ στην αντιπαράθεσή του με το ΣΥΡΙΖΑ. Με τέτοια και παρόμοια «επιχειρήματα» προσπαθούν να τις υποβαθμίσουν και να τις υπονομεύσουν. Και ταυτόχρονα προσπαθούν να προλάβουν το φούντωμά τους και κυρίως να αποτρέψουν τη σύνδεσή τους με τα άλλα κομμάτια του λαού και τους αγώνες που ξεσπούν αυτή την περίοδο όπως στο μετρό, στα λιμάνια και αλλού. Παρ' όλα αυτά όμως και παρά την άσχημη κατάσταση του αγροτικού κινήματος, αυτές οι κινητοποιήσεις πήραν ήδη πανελλαδικό χαρακτήρα. Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν πείθει τους αγρότες. Νέα μπλόκα στήνονται και νέα τρακτέρ βγαίνουν στις εθνικές οδούς. Γι αυτό και η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στη προπαγάνδα των ΜΜΕ και στις εξαγγελίες του Τσαυτάρη αλλά καταφεύγει σε ΜΑΤ και εισαγγελείς. Μετά τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ, στους ναυτεργάτες κ.α., μετά τις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις ενάντια σε εργαζόμενους και νεολαία, μετά τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του πανεπιστημιακού ασύλου και το χτύπημα εργατικών κινητοποιήσεων και νεολαιίστικων διαδηλώσεων, αυτή τη φορά η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη έστειλε τα ΜΑΤ ενάντια και στους αγωνιζόμενους αγρότες. Με πρόσχημα την τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (!) απαγορεύει αγροτικές κινητοποιήσεις και χτυπά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στη διαδήλωση. Η κυβέρνηση κάνει επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας. Στέλνει μήνυμα και προς το λαό αλλά κυρίως προς τους επικυρίαρχους της ΕΕ και του ΔΝΤ ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική της.
Επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι το μπλόκο της Νίκαιας, όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από χίλια τρακτέρ, τα περισσότερα από χωριά της Καρδίτσας. Αυτό που έβγαλε τους αγρότες στα μπλόκα είναι τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα επιβίωσής τους. Είναι οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που τις πιο πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Είναι το ακριβό πετρέλαιο που πλησιάζει στο 1,5 ευρώ το λίτρο, το αγροτικό ρεύμα που αντί να μειωθεί αυξάνεται 15%, τα πανάκριβα αγροτικά εφόδια, τα καλλιεργητικά δάνεια που δίνονται, πλέον, με το σταγονόμετρο κ.λπ. Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα καλλιέργειας. Η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η μείωση των αγροτικών συντάξεων, η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κ.λπ., έρχονται να μειώσουν ακόμα περισσότερο το αγροτικό εισόδημα. Και μαζί έχουμε τα διάφορα χαράτσια, το νέο φορολογικό, τη νέα ΚΑΠ, τα βιβλία εσόδων-εξόδων κ.λπ. Αυτά είναι στην πρώτη γραμμή των αγροτικών αιτημάτων, αυτά συσπείρωσαν τους αγρότες, αυτά μαζικοποίησαν τα μπλόκα. Αιτήματα επιβίωσης της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, αιτήματα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική.
Τα αιτήματα αυτά διαμορφώθηκαν κυρίως «από τα κάτω», από τους ίδιους τους αγρότες, και κυριαρχούν στις κινητοποιήσεις ως αιτήματα αιχμής, κόντρα στους διάφορους κομματικούς σχεδιασμούς. Άλλα αιτήματα που προβλήθηκαν από μερίδα μεγαλοαγροτών για φωτοβολταϊκά κ.λπ., γρήγορα παραμερίστηκαν και περιθωριοποιήθηκαν. Το ίδιο παραμερίστηκαν και τα αιτήματα «αντεπίθεσης» και οι σχεδιασμοί «λαϊκής οικονομίας-λαϊκής εξουσίας» που βάζει το ΚΚΕ (παραγωγικοί συνεταιρισμοί, κρατικός ΕΛΓΑ, ΑΤΕ κ.ά). Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε άλλη μια ευκαιρία να επιδείξει τη δεξιά του μετατόπιση, ενώ ο Τσίπρας στον Ορχομενό, ούτε λίγο ούτε πολύ, έφτασε να κατηγορεί τους αγρότες ότι έκαναν λάθη και ευθύνονται και αυτοί για τη σημερινή κατάσταση!
Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει κάποια μέτρα. Μέτρα που, όμως, δεν ανακουφίζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών ούτε απαντάνε στα προβλήματα επιβίωσής τους. Τίποτα δεν πήρε πίσω η κυβέρνηση. Ούτε τη μειωμένη επιστροφή ΦΠΑ, ούτε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ούτε το πετσόκομμα των αγροτικών συντάξεων, ούτε τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο. Με τη μείωση του ΦΠΑ αφαιρεί από τους αγρότες πάνω από 180 εκατομμύρια το χρόνο και τώρα τους υπόσχεται ότι θα τους επιστρέψει κάποια ψίχουλα, που θα βρεθούν από τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ! Υπόσχεται επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου που όμως θα εξαρτηθεί από τον… καιρό και από το τι χρήματα θα περισσέψουν από το επίδομα θέρμανσης! Υπόσχεται ότι δεν θα χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί που έπαθαν καταστροφές από το «πράσινο σκουλήκι» αλλά δεν λέει κουβέντα για αποζημιώσεις! Στην πραγματικότητα εμπαίζει τους αγρότες ανακοινώνοντας μέτρα που μόνο στόχο έχουν να τους διασπάσουν, να τους αποπροσανατολίσουν και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Οι τρεις της συγκυβέρνησης, αφού πρώτα συσκέφθηκαν, ανακοίνωσαν τα μέτρα τους. Από την άλλη το ΚΚΕ κατέθεσε την «επίκαιρη ερώτησή» του στη Βουλή ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και αυτός «προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση». Οι αγρότες δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν μένοντας θεατές στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Έχουν να κερδίσουν μόνο μέσα από τους αγώνες τους. Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, κόντρα στις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία της κυβέρνησης, για να φύγουν τα ΜΑΤ από την εθνική. Βάζοντας μπροστά αιτήματα αντίστασης, αιτήματα που δίνουν διέξοδο επιβίωσης στη φτωχομεσαία αγροτιά. Με κοινή δράση με τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού να οικοδομήσουν μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής. Η άσχημη κατάσταση του αγροτικού κινήματος, οι αρνητικοί συσχετισμοί, η για δεκαετίες τώρα διάλυση και αποσυγκρότησή του κάνουν πιο δύσκολα αυτά τα καθήκοντα. Αλλά και πιο αναγκαία!