Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Φεβ 2013

ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Πολιτική και εκλογική συνεργασία των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

Πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών, στα πλαίσια της πολιτικής συνεργασίας τους, που έχει ξεκινήσει από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, κατέθεσαν κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές που έγιναν στις 24 Γενάρη. Η πολιτική και εκλογική συνεργασία των δύο σχημάτων αντιμετωπίστηκε ως ένα θετικό γεγονός από αρκετό κόσμο που παρακολούθησε και συμμετείχε τις κοινές πρωτοβουλίες που πήραν.
Πράγματι, οι δύο παρατάξεις προσπάθησαν να αναδείξουν την ανάγκη της κοινής δράσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης να προβάλλουν την αναγκαιότητα της πολιτικής, οργανωτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στις λογικές της διαχείρισης των εκλογικών αυταπατών, της γραφειοκρατίας, της ηττοπάθειας. Γι’ αυτό συμμετείχαν σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις με κοινά μπλοκ που συσπείρωσαν αρκετό κόσμο, διοργάνωσαν μια επιτυχή εκδήλωση για την Αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση, που δεν είχε γίνει αντίστοιχη στην πόλη μας, πραγματοποίησαν ενημερώσεις συζητήσεις σε όλα τα σχολεία του Ηράκλείου με αφορμή τις εκλογές.
Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση συμμετείχαν πολύ λίγοι εκπαιδευτικοί, ωστόσο στις εκλογές ψήφισαν αρκετοί περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Όσο αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών :
1) Η Εκπαιδευτική Προοπτική, με βάση το γενικότερο κλίμα εκλογικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε αρκετά τις ψήφους της σε σχέση με πέρυσι, χωρίς ουσιαστικά να τοποθετηθεί για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς (καμιά τοποθέτηση στην συνέλευση, καμία παρουσία στα σχολεία).
2) Η ΠΑΣΚ, αν και μείωσε τις δυνάμεις της, φαίνεται, ότι στο Ηράκλειο εμφανίζει περισσότερη δυνατότητα αντοχής σε σχέση με άλλες περιοχές για διάφορους λόγους. (Οι αιρετοί, τα διευθυντικά στελέχη ,οι προϊστάμενοι που την στηρίζουν παίζουν ρόλο στο μάζεμα των ψήφων)
3) Η ΔΑΚΕ, λόγω των αντιθέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της και τους ανταγωνισμούς της με την ΠΑΣΚ για τις διευθυντικές θέσεις, επέλεξε να μη συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές και τις διαδικασίες του σωματείου, μέχρι κάποια στελέχη της να πάρουν το μερτικό τους στην πίτα.
4) Η ΕΣΑΚ- ΔΕΕ, αν και σε όλες τις παρεμβάσεις της στις διαδικασίες του σωματείου, καλλιεργεί και αυτή αυταπάτες για μια «άλλη διακυβέρνηση» που θα φέρει τάχα τη λαϊκή εξουσία, ενώ ταυτόχρονα υποτιμά ως προς την αποτελεσματικότητά τους τους μαζικούς αγώνες και υιοθετεί τη διασπαστική λογική των χωριστών συγκεντρώσεων, κατάφερε και αύξησε τις δυνάμεις της.
5) Η Αριστερή Παρέμβαση –Συσπείρωση (Ανταρσυα) κατάφερε, στο μικρό σχετικά χρονικό διάστημα που παρεμβαίνει, να πάρει αρκετούς ψήφους.
Η γραμμή της λαθεμένης και απαράδεκτης αντιπαράθεσης που επέλεξε να μας κάνει ίσως είχε κάποιο μικρό αποτέλεσμα, όμως δεν εξυπηρετεί την υπόθεση του κινήματος και της κοινής δράσης έστω στο επίπεδο του σωματείου.
6) Η εκλογική συνεργασία Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών - Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών κατάφερε να αναδειχτεί σε δεύτερη δύναμη. Το σημαντικό είναι, ότι μπορεί να συσπειρώσει αρκετό κόσμο εφόσον κινηθεί κινηματικά, πάρει πρωτοβουλίες, αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα των εκπαιδευτικών και δεν εγκλωβιστεί στο αρνητικό συσχετισμό του ΔΣ . Και όπως λέμε στη Διακύρηξη:
«Τώρα χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή, πρέπει να οργανώσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους αγώνες μας.
Στην κατεύθυνση αυτή άμεσα πρέπει να γίνουν γενικές συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ και να αποφασίσουν ένα καλά οργανωμένο αγώνα διαρκείας, σε συντονισμό με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους. Επίσης απαιτείται ο συντονισμός των ΕΛΜΕ ανά περιφέρεια, για την απόφαση και υλοποίηση -με όλους τους πρόσφορους πολιτικοοργανωτικούς τρόπους- της παραπάνω κατεύθυνσης Ακόμη προτείνουμε:
• Να συσταθούν άμεσα ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ, με στόχο την αναζωπύρωση του συλλογικού παλμού και διεκδικητικού κλίματος στους συλλόγους διδασκόντων, αλλά και τη μαζικότητα των Γ.Σ, ώστε η βαρβαρότητα των μέτρων να συναντήσει τη μαζική αντίσταση
• Να απευθυνθούμε στους μαθητές, με όρους συλλογικής πάλης και όχι γραφειοκρατικής ενημέρωσης, αλλά και στους γονείς, στην κατεύθυνση της οργάνωσης μαζικών κινητοποιήσεων.
• Να συνδεθούν όλα τα ρυάκια των αγώνων της ταξικής διεκδίκησης στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, να μαζικοποιηθούν οι Γ.Σ και να ανατραπούν οι αντιλαϊκοί συσχετισμοί στα σωματεία σε όλες τις βαθμίδες.»