Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Απρ 2012

Εργαζόμενοι στα φροντιστήρια στη Θεσσαλονίκη
Καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας!

Το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα την κρίση, βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων. Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο προσπαθούν να φορτώσουν στις πλάτες του λαού το λεγόμενο «χρέος», με απώτερο σκοπό να διαλύσουν κάθε εργασιακή σχέση και να μας μετατρέψουν σε εύκολα αντικαταστάσιμους, ελαστικά εργαζόμενους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και μακριά από συλλογικότητες, συλλογικές διεκδικήσεις, σωματεία. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν στο έπακρο τους νόμους που ψηφίζουν και που τους νομιμοποιούν να εφαρμόζουν κάθε αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο, αφού προσφέρουν κάλυψη στους εργοδότες, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ποινικοποιούν τους αγώνες των εργαζομένων και των σωματείων τους, όταν αγωνίζονται για την προάσπιση των συμφερόντων τους.
Η επίθεση αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει στο απυρόβλητο τον χώρο των φροντιστηρίων. Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια είχαν εδώ και χρόνια ελαστικές σχέσεις εργασίας, απολύονταν κάθε Μάιο και προσλαμβάνονταν κάθε Σεπτέμβριο, αναγκάζονταν να δουλεύουν με πολύ χαμηλότερο ωρομίσθιο από αυτό που προέβλεπε η ΣΣΕ (αφού αυτή δεν τηρείται) στα περισσότερα φροντιστήρια. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ποινικοποίηση των αγώνων τους.
Εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Σεπτέμβρη του 2011, ο συνάδελφος Γ. Παπαγιάννης, που εργαζόταν στο φροντιστήριο Μπαχαράκη, απολύθηκε αναίτια. Στην προσπάθειά του να επαναπροσληφθεί και να πετύχει καταβολή των δεδουλευμένων του, βρήκε απέναντί του την εργοδοσία του φροντιστηρίου, η οποία δεν δίστασε να μοιράσει εσωτερικό κείμενο που στρεφόταν ενάντια στον απολυμένο και να πιέσει-τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στον οργανισμό, προκειμένου να το υπογράψουν. Ο αγώνας του όμως δεν κάμφθηκε. Συνέχισε τον αγώνα του μαζί με τον ΣΜΕΘ (ένα από τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φροντιστηρίων στη Θεσσαλονίκη) και άρχισαν να οργανώνονται μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας κάτω από το φροντιστήριο. Οι κινήσεις αυτές ενόχλησαν την εργοδοσία και κατέφυγε σε πιο σκληρά μετρά. Καλεί την αστυνομία και απειλεί με μηνύσεις κάθε φορά που οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν. Κατέθεσε μάλιστα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του συναδέλφου και του ΣΜΕΘ, με τα οποία απαγορεύει την οποία δράση του σωματείου σε απόσταση 300 μέτρων από το φροντιστήριο. Στις επόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο παράρτημα του φροντιστηρίου στην Τούμπα γίνονται προσαγωγές και συλλήψεις (ακόμα και μελών το ΔΣ του ΣΜΕΘ) με στόχο να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης.
Απέναντι σε αυτή την οργανωμένη επίθεση από μέρους του συστήματος, οργανωνόμαστε και απαντάμε συλλογικά. Οργανωνόμαστε σε συλλογικότητες, σωματεία, πρωτοβουλίες γειτονιάς και αντιστεκόμαστε. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο και παλεύουμε για τα δικαιώματά του, για τα δικαιώματά μας. Η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων δεν θα περάσει.