Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

9 Απρ 2012

Μεταλλεία xρυσού στη Χαλκιδική Ο αγώνας των κατοίκων δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα έως τώρα δεδομένα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στην Ιερισσό και στην Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής. Το όλο κύκλωμα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», τοπικών παραγόντων Πάχτας και Σία, συμπεριφέρεται πλέον ως σαν να είναι όλη η περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής τσιφλίκι του. Με το πράσινο φως που τους έδωσε η κυβέρνηση του μνημονίου οι νέοι χρυσοθήρες Μπόμπολας, Πάχτας, η καναδική Eldorado φτιάχνουν πλέον ανοιχτά ιδιωτικούς στρατούς, μετατρέπουν όλη την περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής σε φέουδό τους, ετοιμάζουν πιο αποφασιστικά τη λεηλασία του πλούτου της περιοχής και τον εξανδραποδισμό, δηλητηρίαση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος.
Την Τετάρτη στις 21 Μάρτη, στις Σκουριές, κοντά 450 μεταλλωρύχοι που ήρθαν με φόρμα εργασίας από τα γύρω μεταλλεία με τα πούλμαν της εταιρείας, μαζί με μπράβους της «Ελληνικός Χρυσός» και με την καθοδήγηση του Μοσχόπουλου, αντιδημάρχου του Πάχτα επιτέθηκαν με πέτρες και ρόπαλα σε ομάδα 30- 40 κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού. Αυτήν η τραμπουκική επίθεση της εταιρείας στους κατοίκους που αντιδρούν έγινε ως απάντηση στην παρεμπόδιση από τους κατοίκους προεργασιών που γίνονταν (από τοπογράφους και αρχαιολόγους) για την κατασκευή του μεταλλείου την προηγούμενη μέρα. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης υπήρξε και ένας βαρύς τραυματισμός στο κεφάλι κατοίκου που εναντιώνεται στην εξόρυξη του χρυσού.
Ως απάντηση στις πρωτόγνωρες προκλήσεις της εταιρείας και των τοπικών παραγόντων οι κάτοικοι και πρωτοβουλίες της περιοχής καλέσανε σε συγκέντρωση μετά την παρέλαση την Κυριακή 25 Μάρτη στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Έξω από το δημαρχείο της Ιερισσού συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.500 κάτοικοι και έγιναν ομιλίες από πρωτοβουλίες κατοίκων και από πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων μίλησε και εκπρόσωπος του ΚΚΕ(μ-λ). Ύστερα από τη συγκέντρωση μεγάλη φάλαγγα αυτοκινήτων ξεκίνησε για τη Μεγάλη Παναγιά. Το κομβόι των αυτοκινήτων εκτιμάται να έφτασε τα 11 χλμ. Στη Μεγάλη Παναγιά την ίδια μέρα έγινε ενθουσιώδης διαδήλωση με πάνω από 2.000 κόσμου. Ανάμεσα στον κόσμο γυναίκες, παιδιά, νέοι της περιοχής. Στο «Χονδρό Δέντρο», στη θέση που ξεκινάει ο χωματόδρομος για τις Σκουριές, διμοιρίες ΜΑΤ έφραζαν τον δρόμο. Αυτό που ακολούθησε ήταν ανεπανάληπτο για τα δεδομένα της περιοχής. Τα ΜΑΤ συμπεριφέρθηκαν ως πραγματικός στρατός κατοχής απέναντι στους κατοίκους της περιοχής και απέναντι στον λαό της Μεγάλης Παναγίας. Φωτοβολίδες, χημικά, ξύλο και συμπλοκές απέναντι σε γυναίκες και σε μικρά παιδιά. Τα ΜΑΤ έκλεισαν όλες τις εξόδους του χωριού μέχρι αργά τη νύχτα, την ίδια στιγμή μπήκαν και μέσα στο χωριό κάνοντας προσαγωγές, ξαπλώνοντας κόσμο στην άσφαλτο και τρομοκρατώντας όλο το χωριό. Μπλόκα της αστυνομίας και των ΜΑΤ στήθηκαν και σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Θεσσαλονίκη. Σε έλεγχο σε λεωφορείο που επέστρεφε από τη Μεγάλη Παναγιά στη Θεσσαλονίκη διαδηλωτών αλληλέγγυων στον αγώνα των κατοίκων έγιναν 3 προσαγωγές.
Όλη αυτή η αγριότητα της κυβέρνησης και της εταιρείας έχει οξύνει την κατάσταση και αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως περίμεναν έχει συσπειρώσει τον κόσμο του αγώνα και έχει εξαγριώσει τους κατοίκους της περιοχής. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Μάρτη, στο δημαρχείο της Ιερισσού, πλήθος κόσμου πολιόρκησε το ήδη πολιορκημένο από τα ΜΑΤ δημαρχείο. Εικόνες πολέμου εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα με τα ΜΑΤ να προσπαθούν με χημικά και ξύλο να απωθήσουν τους κατοίκους. Εξαγριωμένοι κάτοικοι αναποδογύρισαν το αυτοκίνητο του Πάχτα και έσπασαν αυτοκίνητα δημοτικών συμβούλων. Όλο το χωριό μαζί και γυναίκες, γέροι και παιδιά έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μη γίνει η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» και να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τα σπίτια τους. Νέοι άνθρωποι βγαίνουν στο προσκήνιο ενός αγώνα που συνεχίζεται παραμερίζοντας τους «γέρους» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων λέγοντάς τους πως αυτός ο αγώνας αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους, τη ζωή και το μέλλον τους. Ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής των ΜΑΤ Κεντρικής Μακεδονίας ήταν παρών, επικεφαλής των ΜΑΤ, εκείνο το βράδυ. Τα ΜΑΤ έφυγαν στις 3-4 τα χαράματα, αφήνοντας πίσω τους κράνη και ασπίδες, ενδεικτικό του τι προηγήθηκε.
Από την άλλη οι προσπάθειες της κυβέρνησης, της εταιρείας και των παρατρεχάμενων εντείνονται. Προσπαθούν να διχάσουν τους κατοίκους της περιοχής προσλαμβάνοντας κατά εκατοντάδες κόσμο, που τον χρησιμοποιούν και στη «φύλαξη» του χώρου των εργασιών ενώ συνεχίζουν να τάζουν δουλειές και να διαμορφώνουν κλίμα σε μια περίοδο που λόγω της ανεργίας και της φτώχειας που προκάλεσε η πολιτική του μνημονίου, πολύς κόσμος είναι ευάλωτος σε τέτοιες πιέσεις.
Είναι ανάγκη να μη σπάσει το μέτωπο. Να αναδειχθεί πως η κύρια αντίθεση είναι ανάμεσα στους κατοίκους και την εταιρεία, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του μνημονίου. Να γίνει δουλειά στους ανέργους, σε ανθρώπους που επηρεάζονται από τις ψευτοϋποσχέσεις τις εταιρείας, του Πάχτα και των κολαούζων του. Πάνω από όλα να διατηρηθεί και να δυναμώσει το πνεύμα αποφασιστικότητας και η μαζικότητα αυτού του μεγαλειώδους αγώνα των κατοίκων και σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.