Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

26 Απρ 2012

Β. Κορέα: Δοκιμάζει βαλλιστικό πύραυλο αλλά και… τα νεύρα των ΗΠΑ

Η Β. Κορέα πραγματοποίησε στις 13 του Απρίλη εκτόξευση ενός μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου Unha-3, υποστηρίζοντας ότι στόχος του ήταν να θέσει σε τροχιά δορυφόρο γεωπαρατήρησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη NORAD, τη διοίκηση αεράμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο για «δοκιμή ενός Taepodong-2», διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 6.000-9.000 χλμ.
Τελικά, λίγο μετά την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο του Τονγκτσάνγκ-ρι, ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, περίπου 165 χιλιόμετρα μακριά από τη Σεούλ. Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχτηκε την αποτυχία τής εκτόξευσης του πυραύλου της: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε τον [πύραυλο που μετέφερε το] δορυφόρο Kwangmyongsong-3 στις 07:38:55 σήμερα (σ.σ.: Παρασκευή13/4). Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά. Επιστήμονες, τεχνικοί και ειδικοί ερευνούν την αιτία της αποτυχίας αυτής», ανέφερε λακωνικά την είδηση το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.
Οπως αναμενόταν, η Ουάσινγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ομάδας των Οκτώ, G8, καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση η οποία παραβιάζει τις αποφάσεις που είχε λάβει το Σ.Α. του ΟΗΕ το 2006 και το 2009 και οι οποίες απαγόρευαν στη Βόρεια Κορέα «κάθε πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων».
Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε εκτάκτως την επόμενη μέρα κεκλεισμένων των θυρών, μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμο να θέσει μεγαλεπήβολους στόχους. Περιορίστηκε στη γενική απειλή να λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» ως απάντηση στην εκτόξευση.
«Είναι πρόωρο να προβλέψουμε ή να δώσουμε χαρακτηρισμό για το είδος της απάντησής μας. Περιοριζόμαστε, λοιπόν, να δηλώσουμε ότι με την εκτόξευση αυτή παραβιάστηκαν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου», τόνισε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.
Πάντως, η συγκεκριμένη ενέργεια της Β. Κορέας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αιφνιδιαστική, παρά το γεγονός πως οι πρώτες αντιδράσεις αυτό δείχνουν. Το πρόγραμμα βρισκόταν σε στάδιο προετοιμασίας εδώ και αρκετούς μήνες, αν και έδειχνε ότι είχε προσωρινά διευθετηθεί, με την έννοια ότι ασκούνταν πιέσεις στη Β. Κορέα (από αυτούς που μπορούν να ασκήσουν τέτοιες πιέσεις) να καθυστερήσει.
Από ό,τι φαίνεται, και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο γεγονός (και πέρα από τις φραστικές αντιδράσεις), η στάση των «ενδιαφερομένων πλευρών», δηλαδή των ιμπεριαλιστών, διαφοροποιείται τόσο όσο να δικαιολογεί τα προσχήματα που είναι απαραίτητα στο πολιτικό–διπλωματικό επίπεδο. Και αυτό είναι το αναμενόμενο.
Εκκληση για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε το Πεκίνο, κάτι που το κάνει συχνά άλλωστε. «Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ηρεμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα προβούν σε μια κίνηση που θα έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην (κορεατική) χερσόνησο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λίου Γουεϊμίν. «Η Κίνα παίρνει υπόψη της την εκτόξευση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας του δορυφόρου της, όπως παίρνει υπόψη της και τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων πλευρών», πρόσθεσε ο Λίου στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Η Ρωσία περιορίζεται στη τυπική επίκληση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αρχικά καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «μην προχωρήσετε στην εκτόξευση», επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνιστούσε «παραβίαση απόφασης, ανεξαρτήτως του σκοπού της και παρά τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα». Αλλά και μετά την εκτόξευση αρκείται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της G8.
Οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή μιλούν για κεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που δεν έχει καμία σχέση με δορυφόρο! Η συνέχιση από τη Βόρεια Κορέα του βαλλιστικού της προγράμματος αποτελεί «πηγή ανησυχίας» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, δήλωσε αμερικανός ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Και είναι «πηγή ανησυχίας» όχι μόνο γιατί η βαλλιστική τεχνολογία αποτελεί (σε συνδυασμό με τα πυρηνικά όπλα) στρατηγικής σημασίας οπλικό σύστημα, αλλά για το γεγονός πως αυτή η ισχύς, με τα σημερινά δεδομένα, έρχεται να προστεθεί στη δύναμη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου ανταγωνιστή τους στην περιοχή (διάβαζε Κίνα). Με αυτήν την έννοια, ίσως να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία η «αποτυχία» να τεθεί σε τροχιά ο… δορυφόρος, αν η όλη ιστορία βρίσκεται στη συνέχεια του συγκεκριμένου βαλλιστικού προγράμματος που καταγγέλλουν οι ΗΠΑ.
Η κορεατική χερσόνησος διαθέτει λοιπόν όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν γεωστρατηγικά σημαντικό πιόνι τόσο στην περιοχή του Ειρηνικού όσο και γενικότερα στην παγκόσμια σκακιέρα.

Χ.Β.