Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Απρ 2012

Σερβία: Τρεις εκλογές σε μια ημέρα

Με την πρόωρη παραίτησή του ο σέρβος πρόεδρος επιχειρεί, μπαίνοντας στη μάχη, για τη νέα προεδρική εκλογή να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και να βοηθήσει το κόμμα του να κερδίσει μια νέα κυβερνητική θητεία, επικεφαλής ενός φιλο-ευρωπαϊκού συνασπισμού διακυβέρνησης. Ο Τάντιτς, που η θητεία του έληγε το Φλεβάρη του 2013, με αυτόν τον τρόπο παίρνει ένα σημαντικό ρίσκο και βασίζεται μόνο στην αυξημένη προσωπική δημοτικότητά του και στην υποτιθέμενη επιτυχία του πως έκανε τη Σερβία υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης… για μετά το 2020 και βλέπουμε. Απέναντί του θα ξαναβρεθεί ο ηγέτης του Προοδευτικού Κόμματος, Νίκολιτς, που έχασε για λίγο στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και το κόμμα του προηγείται στις μέχρι τώρα μετρήσεις του εκλογικού σώματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα του σέρβου φιλοευρωπαϊστή προέδρου πληρώνει για την παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, την αύξηση της ανεργίας και τα διαδεδομένα φαινόμενα φτώχειας και απόγνωσης των εργαζομένων.
Με ανοιχτό το πρόβλημα του Κοσόβου, στο οποίο οι αντιπαραθέσεις στο βορρά, εκεί όπου κατοικεί ο σέρβικος πληθυσμός, παραμένουν έτοιμες να φουντώσουν και με την οικονομική κρίση να μαστίζει τη χώρα, οι τριπλές εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές) είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβερνώσα ελίτ, που παραμένει διχασμένη σχετικά με την πορεία που πρέπει να διαλέξει στην εξωτερική πολιτική. Ο Νίκολιτς, που δέχεται και αυτός την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υποστηρίζει μια πιο ανένδοτη στάση στο ζήτημα του Κοσόβου και θεωρείται πως θα προσπαθήσει, αν εκλεγεί, να ενισχύσει τις σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.
Ανεξάρτητα πάντως από τους εκλογικούς και πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν από την τριπλή εκλογή στις 6 του Μάη, ένα είναι σίγουρο. Η λαϊκή πλειοψηφία θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε επιλογές εχθρικές στα πραγματικά συμφέροντά της και θα συνεχίσει να βιώνει μια άθλια οικονομική κατάσταση, έχοντας μόνο για να βαυκαλίζεται μια χίμαιρα πως κάποτε θα γίνει μέλος μιας Ενωσης που έχει μετατραπεί σε φυλακή και κολαστήριο για τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης.