Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Απρ 2012

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις στη Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

Συναγωνιστές και φίλοι,
Εκ μέρους των Αγωνιστικών Κινήσεων χαιρετίζω την πρώτη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται με θετικό πρόσημο την περίοδο που διανύουμε όπου ο λαός και η νεολαία δέχονται μια βάναυση επίθεση στα δικαιώματά τους.
Μια επίθεση που περνάει και στο χώρο της παιδείας, δημιουργώντας μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Μνημονίου. Μιλάμε για μια εκπαίδευση στην οποία τεράστια κομμάτια της νεολαίας, ειδικά απ’ τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα έχουν θέση. Εκεί οδηγούν και τα μέτρα που παίρνονται για το σχολείο αλλά και για το πανεπιστήμιο. Αυτό που θέλουν στην ουσία να κάνουν είναι να διαμορφώσουν τους νέους εργαζόμενους που θα πετάγονται στην αγορά εργασίας χωρίς κανένα δικαίωμα και οι οποίοι θα περιφέρονται από την ημιαπασχόληση στην ανεργία και, αν είναι «τυχεροί», ξανά στην ημιαπασχόληση. Μιλάμε για καταστάσεις που αν σήμερα η ανεργία στα πρόσωπα των γονιών μας φαίνεται και είναι βραχνάς, για τη νεολαία, τους νέους εργαζομένους, αυτή η κατάσταση θα είναι ο κανόνας.
Στην κατάσταση αυτή το φοιτητικό κίνημα όπως και τα περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας έχει προσπαθήσει να δώσει και ψάχνει λύσεις και απαντήσεις. Προφανώς μια τέτοια πορεία θα έχει και λάθη και προβληματικές και αδυναμίες. Και είναι φυσιολογικό όταν από το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς απουσιάζει η κατεύθυνση του μαζικού κινήματος.
Στην κατεύθυνση αυτή νομίζουμε ότι ένα σημαντικό συστατικό είναι η συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το υπόλοιπο λαϊκό. Η συμπόρευση των φοιτητών με τους εργαζόμενους που πλήττονται και αυτοί καθημερινά. Ενα στοιχείο στο οποίο, όπως φάνηκε την προηγούμενη περίοδο και στις κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη, υστερεί το φοιτητικό κίνημα. Μια λογική συμπόρευσης που είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί και να δυναμώσει στις φοιτητικές μάζες, γιατί ακριβώς η επίθεση είναι τόσο μεγάλη, που απαιτεί τη μεγαλύτερη συσπείρωση για την απάντησή της.
Νομίζουμε ότι η λογική που διαπνέει την πρωτοβουλία κινείται στους σωστούς άξονες γιατί θέτει τα επίδικα στις σωστές τους βάσεις. Αναγνωρίζοντας καταρχήν τον πραγματικό εχθρό του λαού, τον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο. Ενάντια στον αριστερό κυβερνητισμό που χαρακτηρίζει πολλές απόψεις μέσα στο κίνημα, αποπροσανατολίζοντας και σπέρνοντας απογοήτευση σε πολύ κόσμο, και γιατί θέτει το ζήτημα της κοινής δράσης επί τάπητος στην κατεύθυνση του μαζικού κινήματος και της αντίστασης.
Εμείς οι Αγωνιστικές Κινήσεις βλέπουμε θετικά την πρωτοβουλία και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να απλωθεί και στο χώρο των πανεπιστημίων. Θεωρούμε, όμως, ότι ακριβώς επειδή υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά και της εξάρτησης και του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά δεν ψαρώνει και απ’ όλον αυτό τον κυβερνητισμό που υπάρχει και ψάχνει λύσεις στο επίπεδο του κινήματος, είναι πολύς σημαντικό αυτή η πρωτοβουλία να πλατύνει, να παραμείνει ανοιχτή και να εντάξει και άλλους αγωνιστές, δυνάμεις και σχήματα. Ετσι ώστε να μπορέσουμε ο καθένας από το χώρο όπου βρίσκεται να υπηρετήσει την κατεύθυνση του πραγματικού κινήματος. Για να μπορέσει συνολικά το λαϊκό κίνημα να δώσει απαντήσεις, να κερδίζει νίκες και να ανατρέψει επιθέσεις.