Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Απρ 2012

Για ένα Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο που θα πατά σε στέρεες βάσεις

Η παρέμβαση της Πορείας Αριστερής:

Συναγωνιστές,
σε αυτές τις κρίσιμες μέρες της ολοκάθαρης χρεοκοπίας της χώρας και της πλήρους υποταγής της στην ΕΕ, η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ, μαχητικό, συνεπές,  αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο είναι σήμερα αναγκαιότητα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή. Με αφορμή την «Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία» ανοίγει και πάλι η συζήτηση για το ζήτημα της συνεργασίας / ενότητας των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μια συζήτηση που – είναι γενικά παραδεκτό ότι – βρίσκεται πολύ πίσω από τις εξελίξεις και σε σχέση με το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει ΕΕ-ΔΝΤ, με την πρόθυμη συνεργασία των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ).
Αρχικά, οφείλουμε, πρώτα και κύρια, στους ίδιους μας τους εαυτούς μία προσπάθεια να μελετήσουμε τις προσπάθειες για την δημιουργία αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έλαβαν χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Σαν Πορεία Αριστερή από την διακήρυξή μας ακόμα, τονίσαμε ότι «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται υπέρ των συμφερόντων μας είτε ξεκινά από εμάς είτε όχι». Κάνοντας πράξη αυτή μας τη θέση παρακολουθήσαμε λίγο έως πολύ τις αναδιατάξεις και τις «συμμαχίες» που διαμορφώνονταν κατά καιρούς μέσα στην φοιτητική αριστερά και όχι μόνο, προσπαθώντας να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να χτιστούν αυτές σε στέρεες βάσεις. Το 2003-4 στο Ηράκλειο της Κρήτης για παράδειγμα και με αφορμή τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με πρωτοβουλία δική μας δημιουργήθηκε η Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Κίνηση Ηρακλείου (ΑΑΚΗ) με τη συμμετοχή συναγωνιστών από το ΚΚΕ (μ-λ), το ΜΛ-ΚΚΕ, αλλά και άλλων. Μία κίνηση που φάνηκε τελικά ότι δεν ήταν ειλικρινής μιας και η δράση της εκμηδενίστηκε όταν η Πορεία Αριστερή εξαιτίας αντικειμενικών αδυναμιών αδυνατούσε να την «τρέξει».
Συνεχίζοντας, λοιπόν, αυτή την κουλτούρα της ενότητας στην δράση – ή και γενικότερα – χωρίς να κρύβουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί, αλλά αναδεικνύοντάς τες, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να συζητήσουμε τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο κίνημα και πιο συγκεκριμένα στους χώρους των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, όπου παρεμβαίνουμε ως Πορεία Αριστερή. Ειδικότερα στο φοιτητικό χώρο οι επικείμενες φοιτητικές εκλογές θέτουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα μια εκλογικής συνεργασίας μεταξύ των Αγωνιστικών Κινήσεων, της Πορείας και άλλων ανεξάρτητων σχημάτων και ανένταχτων αγωνιστών που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση. Αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι παρά κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις μας από κοινού με τις Αγωνιστικές Κινήσεις (κυρίως στο Ηράκλειο Κρήτης), οι προαναφερόμενες δυνάμεις έδρασαν από κοινού από ελάχιστα έως καθόλου στο Ακαδημαϊκό έτος που τελειώνει. Το παραπάνω πολύ σημαντικό στοιχείο μας καθιστά επιφυλακτικούς για την εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος. Δεν θα ήταν υπερβολή αν δηλώναμε ότι κρατάμε μικρό καλάθι γι’ αυτό. Επίσης, είναι η τρίτη φορά την τελευταία πενταετία και η πολλοστή στα 10 χρόνια ύπαρξής μας που γινόμαστε δέκτες προτάσεων για συνεργασία την περίοδο ακριβώς πριν τις φοιτητικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι αξιολογούμε με τον ίδιο τρόπο αυτές τις προτάσεις μιας και ο τρόπος που τίθενται αλλά και οι ίδιες οι συγκυρίες αλλάζουν κάθε φορά.
Έτσι λοιπόν, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις συνεχείς αναδιπλώσεις – ήττες του φοιτητικού (και κατ’ επέκταση του λαϊκού) κινήματος σε συνδυασμό με τις συνθήκες χρεοκοπίας της Ελληνικής οικονομίας είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ εκλογική συνεργασία με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Κεντρικό αίτημα πάλης το τακτικό αίτημα για ΕΞΟΔΟ από την ΕΕ εδώ και τώρα
- Μέτωπο ενάντια σε όλους αυτούς που θεωρούν πως αρκεί ένας αγώνας ενάντια στο μνημόνιο για να μην περάσουν τα νέα μέτρα
- Μέτωπο ενάντια στην φασιστικοποίηση της κοινωνίας και υποστήριξης των δημοκρατικών ελευθεριών (όπως του Πανεπιστημιακού Ασύλου)
- Ισότιμη συμμετοχή όλων των συνεργαζόμενων παρατάξεων σε όλες τις σχολές
Η παραπάνω είναι μία πρόταση ρεαλιστική, επικεντρωμένη στην πηγή των περισσότερων δεινών που πλήττουν την χώρα σήμερα, ικανή να προωθήσει μελλοντικά μία πιο στενή συνεργασία. Γιατί η ενότητα χτίζεται μέσα στο κίνημα και το μέλλον θα δείξει αν μπορούμε να την οικοδομήσουμε πραγματικά. Για μια μαχητική και μαζική φοιτητική αριστερά που δε θα συμβιβάζεται και δε θα προσκυνά!