Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

22 Απρ 2012

Το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου σε μια μικρή χώρα

Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την εφαρμογή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας στο Νεπάλ και ειδικότερα με τη συμφωνία των επτά σημείων που υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2011 για την προώθηση της ενσωμάτωσης των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που προετοιμάζονταν, πολιτικά και οργανωτικά από καιρό, η επίσημη ηγεσία του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος (Μαοϊκού) και η κυβέρνηση Μπαταράι έδωσαν το πράσινο φως στις 10 Απρίλη στην ειδική επιτροπή να προχωρήσει στον δεύτερο –και τελικό– γύρο της ενσωμάτωσης. Στην πράξη αυτό σήμαινε πως αντιπρόσωποι της επιτροπής και δυνάμεις του νεπαλέζικου στρατού ανέλαβαν τον έλεγχο των 15 στρατοπέδων του ΛΑΣ μαζί με τις αποθήκες όπου ήταν συγκεντρωμένος ο οπλισμός των ανταρτών. Ταυτόχρονα ξεκίνησε ξανά η διαδικασία επιλογής για τους μαχητές του ΛΑΣ ανάμεσα στην ένταξη στον στρατό σε βοηθητικές θέσεις και κατόπιν επανεκπαίδευσης ή στην «εθελουσία» αποστράτευση. Όπως ήταν ήδη φανερό από καιρό, η πλειονότητά τους διαλέγει να αποστρατευτεί, λαμβάνοντας ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, και με τα μέχρι τώρα στοιχεία πολύ λιγότεροι από τον προβλεπόμενο αριθμό των δέκα χιλιάδων, περίπου, δέχονται να υποστούν την ταπεινωτική διαδικασία της αναμόρφωσης και της ένταξης. Οι πληροφορίες και οι εικόνες από τα στρατόπεδα δείχνουν πως το παλιό πανηγυρικό κλίμα έχει εξατμιστεί και κυριαρχεί η πίκρα και η οργή για την εξέλιξη. Οι νικητές στα πεδία των μαχών αντιμετωπίζονται σαν βαρίδια και εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την υποτιθέμενη πρόοδο.
Σε συνέχεια των αντιδράσεων του Νοεμβρίου, η κίνηση του διδύμου Πρατσάντα - Μπαταράι, που υποστηρίχτηκε από όλα τα αντιδραστικά αστικά κόμματα, συνάντησε την οργισμένη αντίδραση, μέσω και έξω από τα στρατόπεδα, των στελεχών και της βάσης του κόμματος. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αναφέρθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στα στρατόπεδα, κηρύχθηκε απεργία στα μέσα μεταφοράς και ετοιμάζεται μια πανεθνική κλιμακούμενη κινητοποίηση από τη μειοψηφία στην κεντρική επιτροπή του κόμματος που ήδη δρα ανοικτά ξεχωριστά και καταγγέλλει με βαρείς χαρακτηρισμούς την επίσημη ηγεσία για προδοσία.
Περιττό να αναφέρουμε πως η απόφαση της οριστικής διάλυσης του ΛΑΣ, που προβλήθηκε σαν αναγκαιότητα για να προχωρήσει η κατάρτιση του νέου συντάγματος, χαιρετίστηκε από όλες τις ξένες πρεσβείες στο Κατμαντού, ενώ θετικές δηλώσεις έγιναν από την αμερικάνικη και την ινδική κυβέρνηση. Φαίνεται πως ύστερα από αυτές τις εξελίξεις κλείνει ένας ιστορικός κύκλος για το Νεπάλ και ανοίγει ένας καινούργιος στον οποίο οι επαναστατικές δυνάμεις και ιδέες θα χρειαστεί να ξανασηκώσουν το βαρύ φορτίο νέων και πιο περίπλοκων προσπαθειών.