Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

20 Νοε 2012

Ναυάγιο στους αιθέρες

Ποιος σκότωσε την από καιρό κυοφορούμενη συμφωνία για τη συγχώνευση των αεροδιαστημικών και πολεμικών κολοσσών στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Ελάχιστοι είχαν αμφιβολίες για τον δράστη, όταν τον περασμένο Οκτώβρη ανακοινώθηκε η αποτυχία των διαπραγματεύσεων και η αναβολή για το απροσδιόριστο μέλλον των σχεδίων συνένωσης της ευρωπαϊκής EADS, με ισχυρούς συνεταίρους τους Γάλλους και του Γερμανούς, και της αγγλικής ΒΑΕ. Για το ναυάγιο ευθύνεται η γερμανική κυβέρνηση, που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να μοιραστεί τον έλεγχο με περισσότερους και πολύ περισσότερο με τους Βρετανούς, που αποτελούν προνομιακό συνεργάτη της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας.
Πίσω από τις προσεκτικές και με το ζόρι ευγενικές διατυπώσεις της ανακοίνωσης και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο, δύσκολα μπορεί να κρυφτεί η σκληρή μάχη που δόθηκε με επίκεντρο τον έλεγχο μιας στρατηγικού χαρακτήρα εταιρείας. Το Παρίσι ήθελε διακαώς να βάλει στο παιχνίδι τους Βρετανούς για να ξεφύγει από την γερμανική πίεση και έλεγχο έχοντας πάντα την αίσθηση πως αποτελεί τον προνομιακό εταίρο στην εταιρεία, η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο τμήμα των κατασκευαστικών εργασιών της στην αεροδιαστημική σε γαλλικό έδαφος. Στον αντίποδα η γερμανική κυβέρνηση, βρήκε την ευκαιρία να δείξει -σε μια περίοδο αυξημένης αυτοπεποίθησης του Βερολίνου- αυτό που ήθελε από καιρό. Να ενισχύσει δηλαδή τον έλεγχο στον τομέα των επενδύσεων, των σχεδίων και των προγραμμάτων τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Βουτώντας όλο και πιο βαθιά στην κρίση, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλια που εκπροσωπούν, έχουν μπει σε μια φάση πιο σκληρών ανταγωνισμών, εθνικών σχεδιασμών και αντιθέσεων. Σχεδιασμοί και συγκρούσεις που έχουν εκτός από το πρόδηλο οικονομικό συμφέρον και πολιτικό, προϊδεάζοντας γι' αυτό που έρχεται στο ευρωπαϊκό τοπίο, το οποίο κατακερματίζεται με γρήγορους ρυθμούς.