Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Νοε 2012

Παναττικό συντονιστικό της
Πρωτοβουλίας για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

Πιο αποφασιστικά στη μάχη για τη συγκρότηση

Ένα πρώτο αλλά και αποφασιστικό βήμα για τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας αλλά και απόδειξη των προθέσεων ήταν η απόφαση στη σύσκεψη στις 10 Νοέμβρη να δημιουργήσουμε παναττικό συντονιστικό που θα λειτουργεί ανοικτά, σε τακτική βάση, και θα συντονίζει την κίνηση της Πρωτοβουλίας στην Αττική. Συντονιστικό που θα λειτουργεί πολιτικά, θα αξιοποιεί εμπειρία από τις επιμέρους συγκροτήσεις και θα αποφασίζει με δημοκρατικές διαδικασίες τα κάθε φορά επόμενα βήματα και παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας.
Για λόγους που αφορούν και πολιτικές προτεραιότητες που σχετίζονται με τα θέματα που ανοίγει η ταξική πάλη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο αλλά και δικές μας ολιγωρίες είχε καθυστερήσει η διαδικασία μορφοποίησης της Πρωτοβουλίας σε επίπεδο Αττικής.
Η πρωτοβουλία είχε ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τη συγκρότηση σχημάτων σε μια σειρά πόλεις, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο στα Γιάννενα, στον Βόλο, στην Κέρκυρα, στις Σέρρες. Στις πόλεις αυτές τα σχήματα έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματά τους. Ακόμη, σε μια σειρά περιοχές είναι σε εξέλιξη οι συναντήσεις αγωνιστών ώστε να κινηθούν σε ανάλογη κατεύθυνση. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο λεκανοπέδιο, αλλού καλύτερα αλλού με κάποιες δυσχέρειες, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες συγκρότησης τοπικών σχημάτων. Τοπικά σχήματα που και την πολιτική τους αυτοτέλεια και δράση θα έχουν αλλά και την αναφορά τους σε ένα πολιτικό πλαίσιο επίκαιρο, σύγχρονο και απαραίτητο για την πολιτική συγκρότηση των αγώνων και των αγωνιστών. Ένα πλαίσιο που επιχειρεί να θέσει αλλά και να επεξεργαστεί παραπέρα με βάση τα δεδομένα της ταξικής πάλης η Πρωτοβουλία.
Στους συναγωνιστές που παρακολουθούν και που πιέζουν για πιο γοργά βήματα στη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας λέμε πως είναι απολύτως κατανοητή η προτροπή τους αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουμε πως τα βήματα στη συγκρότησή της πρέπει να είναι αργά και σταθερά. Αποφασίσαμε να κινηθούμε για τη συγκρότηση ενός εργαλείου δράσης που θα επιχειρήσει να συμβάλει εποικοδομητικά στις πολιτικές ανάγκες του καιρού μας και σε κατεύθυνση αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική και αντισυνδιαχειριστική.
Να πάμε κόντρα στις πολιτικές της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» και του «ειρηνικού ξεσηκωμού», δηλαδή σε πλαίσια εγκεκριμένα από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μη υποκύψουμε στα τερτίπια του ΚΚΕ που τελευταία ξεχνά τον εκλογικό του εαυτό και να γίνεται έντονα αντιεκλογικό στο όνομα της εκλογικής του επιβίωσης και την ίδια στιγμή καταθέτει στο αστικό κοινοβούλιο την απολύτως αποπροσανατολιστική για την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα πρόταση νόμου περί κατάργησης των μνημονίων!
Να συγκρουστούμε πολιτικά με απόψεις στα πλαίσια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς περί «κυβερνώσας Αριστεράς» και «μεταβατικών προγραμμάτων», που πηγαίνουν από κοινού με την επαναφορά του συνθήματος «κάτω η κυβέρνηση» και σπέρνουν νέα σύγχυση στον λαό και τους εργαζομένους, μεταφέροντας την αντιπαράθεση σε ένα πεδίο εξ ορισμού ευνοϊκό για το σύστημα.
Αποφασίσαμε λοιπόν ότι μπροστά μας έχουμε μαραθώνιο, μεγάλη και απαιτητική διαδρομή που δεν μας επιτρέπει να σπρώχνουμε τις διαφορές και τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις κάτω από το χαλί.
Το ομολογούμε ότι οι όποιες καθυστερήσεις είναι κυρίως αποτέλεσμα των καταγραμμένων διαφορετικών προσεγγίσεων των δύο οργανώσεων, του ΚΚΕ(μ-λ) και ΜΛ-ΚΚΕ, που αποτελούν τον κατ' αρχάς κορμό της Πρωτοβουλίας, σε μια σειρά πολιτικά ζητήματα αλλά και στην πολιτική αντίληψη και μεθοδολογία όσον αφορά τη συγκρότηση και το προχώρημα της Πρωτοβουλίας.
Αυτό είναι κατάσταση απόλυτα φυσιολογική. Διαφορετικοί χώροι έχουν διαφορές και σε πολιτικά ζητήματα και σε χούγια και συνήθειες. Το ζήτημα είναι αν αυτές οι διαφορές αποτελούν παραλυτικό εμπόδιο για την κοινή τους δράση στο κίνημα. Αυτό που κατέγραψε η πορεία συγκρότησης της Πρωτοβουλιας είναι πως όπου τα ζητήματα τίθενται συναγωνιστικά, πολιτικά και αποφασιστικά, η μηχανή ξεμπουκώνει και το όχημα ξεκινά.
Έχουμε διαφορές. Ναι. Δεν τις αξιοποιούμε όμως για να δείχνουμε το δάχτυλο και να καταγράφουμε αυτάρεσκα την πολιτική μας επάρκεια χωρίς να συμβάλλουμε στη διαδικασία συγκρότησης της Πρωτοβουλίας. Εμείς στο ΚΚΕ(μ-λ) έχουμε συνεργαστεί κατά καιρούς στο κίνημα και με δυνάμεις που είχαμε μαζί τους μεγαλύτερες πολιτικές διαφορές από αυτές που καταγράφονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας. Καλά κάναμε και συνεργαστήκαμε, αφού εκτιμήσαμε ότι αυτό υπηρετεί την υπόθεση του κινήματος.
Και τι έχουμε μάθει από αυτό; Ότι δεν κρυβόμαστε, ότι συζητάμε τις διαφορές, ανοίγουμε την αντιπαράθεση με στόχο όμως να συμβάλουμε στην κοινή δράση. Θέλουμε να κατανοούμε τις διαφορετικές αντιλήψεις για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικότερα και πιο εποικοδομητικά στην διαμόρφωση εκείνης της πολιτικής άποψης και πρακτικής που θα υπηρετήσει αποτελεσματικότερα την υπόθεση της συγκρότησης των λαϊκών δυνάμεων.
Θέλουμε, και σωστά, ένα ανοικτό παννατικό συντονιστικό με δυνατότητα συμμετοχής κάθε συναγωνιστή που θέλει να συμβάλει στην υπόθεση της Πρωτοβουλίας. Αυτό μεταφράζεται πως θέλουμε τη βελτίωση των ρυθμών μας στην υπόθεση της συγκρότησης των επιμέρους τοπικών σχημάτων που θα έχουν σχέση αλληλοτροφοδότησης με το συντονιστικό. Αυτό δεν αποτελεί στην πράξη όρο δημοκρατικής και ανοικτής λειτουργίας;
Εκεί να δώσουμε τώρα τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε τις πολιτικές μας δυνατότητες. Εδώ να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει σαν οργάνωση που πάντα σέβεται, τιμά και υπηρετεί την κοινή δράση στο κίνημα.
Ταυτόχρονα δεν θα υποχωρήσουμε στην αναγκαιότητα, στηριγμένοι στη βάση του κεντρικού πολιτικού προσανατολισμού που συγκροτήθηκε την περασμένη άνοιξη, να προχωρήσουμε άμεσα στην επικαιροποίηση των θέσεων της Πρωτοβουλίας. Ο ορυμαγδός των πολιτικών εξελίξεων το επιβάλλει να στραφεί σταθερά το κίνημα στον δρόμο του λαϊκού, εξωκοινοβουλευτικού αγώνα, για να ανατραπεί η βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, σαν αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα του λαού μας ενάντια στην εξάρτηση, για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Ενάντια στην πολιτική της ταξικής συνεργασίας, του εξωραϊσμού του αστικού κράτους, της υποταγής και της καπιταλιστικής διαχείρισης. Ήδη από τη γενέθλια ανοικτή συνεδρίασή του στο «Εκτός των τειχών» στις 15 Νοέμβρη, το Συντονιστικό της Πρωτοβουλίας για μια Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΠΑΑΣ) έθεσε τον πήχη αρκετά ψηλά με τα θέματα που συζητήθηκαν. Δεσμεύτηκε πως για το περιεχόμενο των προσεχών συνεδριάσεων του Συντονιστικού, οι οποίες καθορίστηκε να ασχοληθούν με τη δουλειά της επικαιροποίησης του πλαισίου της Πρωτοβουλίας, τη διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας και ενίσχυσης του συντονιστικού της Πρωτοβουλίας στην Αττική καθώς και της δημιουργίας ιστολογίου (blog) της Πρωτοβουλίας. Κατατέθηκε, επίσης, πρόταση «για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ενάντια στη φασιστικοποίηση της πολιτικής του συστήματος», με άξονες για τη διαμόρφωση πλαισίου πλατύτερης απεύθυνσης, το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού. Θέλει δουλειά πολλή και κανένας δεν περισσεύει στη μάχη για να ριζώσει στον λαό και στην εργατική τάξη, στον άνεργο και στον νεολαίο, να γίνει δικό τους εργαλείο στην αντιπαράθεσή τους με το σύστημα, αυτή μας η Πρωτοβουλία.