Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Νοε 2012

Κίνα, 18ο συνέδριο του λεγόμενου ΚΚ
Βλέποντας τις καταιγίδες να έρχονται

Η εναρκτήρια ομιλία του Χου Ζιντάο, την Πέμπτη 8 Νοέμβρη, στο 18ο συνέδριο του λεγόμενου κινέζικου κομμουνιστικού κόμματος δεν έκρυβε καμία έκπληξη για τους βασικούς προβληματισμούς και για τις προτεραιότητες του σκληρού πυρήνα της ηγεσίας. Ο Χου μίλησε για το πρόβλημα της διαφθοράς και της κοινωνικής αναταραχής, επισήμανε την ανάγκη για ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών, αναφέρθηκε σε μια σειρά κοινωνικά προβλήματα που χρήζουν προσοχής και απέκλεισε ριζοσπαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα έβαζαν σε δοκιμασία τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματος. Επανέλαβε την ανάγκη για προσεκτική υιοθέτηση ορισμένων μόνο στοιχείων από το εξωτερικό, επιμένοντας στις κινέζικες ιδιομορφίες. Έκανε σαφή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας, με ειδική μνεία στο ναυτικό, και επισήμανε την πιθανότητα μιας τοπικής πολεμικής αναμέτρησης για τον έλεγχο των ναυτικών δρόμων και των περιοχών με πλουτοπαραγωγικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας και του Ειρηνικού. Ειδικά για τη διαφθορά, όρος που υποδηλώνει πολύ περισσότερα πράγματα από τα προφανή για τους κινέζικους κώδικες ενδοσυνεννόησης στα παρασκήνια της εξουσίας, ο Χου έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου, πως αυτή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την κομματική και κρατική αποσταθεροποίηση. Πολλοί παρατηρητές είπαν πως αυτό αφορούσε την υπόθεση του Μπο Σιλάι, αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι παραλήπτες ήταν και άλλες μερίδες της κινέζικης ελίτ και εξουσίας που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των εξελίξεων και για τα ιδιοτελή συμφέροντα των κοινωνικών και επιχειρηματικών ομάδων που εκπροσωπούν.

Η κομματική ηγεσία, που ήθελε να πείσει τον κινέζικο λαό πως οικοδομεί μια κοινωνία αρμονίας, ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως βαδίζει σε μια εποχή σκληρών αναμετρήσεων και έκρηξης των κοινωνικών προβλημάτων μέσα σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από την κρίση και τις αντιθέσεις. Το φρενάρισμα των αναπτυξιακών ρυθμών, τα προβλήματα στο εξαγωγικό εμπόριο, οι φούσκες στις τιμές των ακινήτων και άλλων στοιχείων του ενεργητικού, συνδυάζονται με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια που γεννά η ανισότητα, η άγρια εκμετάλλευση και η διάψευση των ελπίδων για γρήγορη και απρόσκοπτη κοινωνική και οικονομική άνοδο σε εκατομμύρια εκατομμυρίων Κινέζων. Η επέκταση των απεργιών, της ανυπακοής, των διαδηλώσεων στην ύπαιθρο αλλά και σε αστικά κέντρα αποτελεί μια επιδημία που εξαπλώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού μονοκομματικού εκμεταλλευτικού πειράματος ολοένα και πιο πολύ είναι δύσκολο να κρυφτούν. Όλα αυτά αποτελούν τεράστια εργαστήρια κοινωνικής συνειδητοποίησης, πεδία πολλαπλών συγκρούσεων και πηγή ποικίλων διαιρέσεων στην κοινωνία αλλά και στην άρχουσα τάξη, εντός και εκτός του κόμματος.

Οι νέοι ηγέτες, που όλα δείχνουν πως θα είναι ο Σι Τζιμπίνγκ ως ηγέτης του κόμματος και ο Λι Κετσιάνγκ στη θέση του πρωθυπουργού, θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος κοινωνικών προβλημάτων που θα μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι παλιότερα. Ταυτόχρονα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις, τόσο παγκόσμια όσο ειδικότερα στη γύρω περιοχή. Οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει με πολλές αφορμές την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν την παρουσία και την παρέμβασή τους στον Ειρηνικό και στην ευρύτερη περιοχή απέναντι από τις κινέζικες ακτές, με προφανή στόχο να δημιουργήσουν όρους ανάσχεσης και ελέγχου της επιρροής του Πεκίνου. Και δεν έχουν μείνει μόνο στα λόγια, αλλά εδώ και καιρό προωθούν συνεργασίες και συμμαχίες με τοπικές δυνάμεις, αυξάνουν τη σταθερή αλλά και ναυτική στρατιωτική παρουσία τους από τον Βορρά της Αυστραλίας ως τα ποτάμια του Βιετνάμ και τα νησιά των Φιλιππίνων, ενώ προωθούν σχέδια πιο στενής στρατιωτικής σχέσης με το Τόκιο. Άλλωστε η πρόσφατη κρίση ανάμεσα στην Ιαπωνία και στην Κίνα για τα αμφισβητούμενα νησιά ήταν κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη διμερή συνοριακή αντιπαράθεση. Υποδήλωσε πως η περιοχή έχει εισέλθει σε μια φάση επικίνδυνων εξελίξεων, που θα χρησιμοποιηθούν από όλες τις δυνάμεις που θέλουν να έχουν λόγο και επιρροή στη διαμόρφωση των συσχετισμών.

Το συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 14 Νοέμβρη με την εκλογή της νέας ηγεσίας, δεν δείχνει πως θα προκαλέσει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Άλλωστε σε αυτήν τη φάση η κυρίως αναμέτρηση ολοκληρώθηκε καιρό πριν από την έναρξη των εργασιών, με τη -βυζαντινού χαρακτήρα- εκπαραθύρωση του φιλόδοξου Μπο Σιλάι. Όλα δείχνουν πως επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός στην κινέζικη ανώτατη ηγεσία για τη διαδοχή. Ένας συμβιβασμός που θα δούμε στο όχι πολύ μακρινό μέλλον αν θα αντέξει όταν δοκιμαστεί από τις καταιγίδες που φέρνουν τα σύννεφα της παγκόσμιας κρίσης και της εσωτερικής κοινωνικής αφύπνισης.