Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Νοε 2012

Εστίες Θεσσαλονίκης: Ένα καζάνι που βράζει…

Πριν από μερικές μέρες διακόπηκε τελείως η σίτιση των οικότροφων στις εστίες Δ’ του ΑΠΘ. Αυτό έγινε επειδή ο οδηγός που τους μετέφερε το φαγητό πήρε σύνταξη και δεν προσέλαβαν κάποιον άλλο. Το γεγονός αυτό είναι το κερασάκι που έρχεται να προστεθεί στην τούρτα της χρόνιας υποβάθμισης της δωρεάν στέγασης και του συνολικότερου πλαισίου της υποχρηματοδότησης.
Ήδη οι οικότροφοι της εστίας του ΠΑ.ΜΑΚ (Ε’ εστία) βρίσκονται σε τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, με κατάληψη και των γραφείων της διεύθυνσης. Με τη συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης στο ΠΑ.ΜΑΚ η διαχείριση της εστίας πέρασε από το Ε.Ι.Ν. (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) στο πανεπιστήμιο. Αυτό για να μπορέσει να τη λειτουργήσει και με κύριο επιχείρημα την υποχρηματοδότηση ψήφισε έναν νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Ο κανονισμός, πέρα απ’ το ότι χαρακτηρίζει τους οικότροφους «προνομιούχους» και «τυχερούς», προβλέπει: μείωση της χρονικής διάρκειας της διαμονής από ν+2 σε ν έτη, εξαναγκασμός των οικότροφων κάθε χρόνο να κάνουν εκ νέου αίτηση εισδοχής και η διαμονή τους να εξαρτάται από την απόδοσή τους στη σχολή (ο φοιτητής θα πρέπει να περνάει το 60% των μαθημάτων του). Και σαν να μην έφτανε αυτό, κόπηκε εντελώς η σίτισή τους στο χώρο της εστίας και μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να διανύουν καθημερινά μια ώρα απόσταση για ένα πιάτο φαγητό,
Και οι εστίες Α', Β', Γ' όμως δεν έχουν μείνει αλώβητες από τη γενικότερη επίθεση στη φοιτητική μερίμνα. Τα φαινόμενα απειλών για εξώσεις σε όσους έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών, με παράλληλη καταβολή των «χρωστούμενών» τους στη διεύθυνση για τη «δωρεάν» στέγαση που τους προσφερόταν τόσο καιρό όλο και πληθαίνουν. Η έλλειψη προσωπικού συντήρησης και καθαριότητας επιβαρύνει με τη σειρά της την καθημερινή διαβίωση στην εστία, καθώς βλάβες κάνουν να αποκατασταθούν έως και μήνα σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από 50 χρόνια.
Απέναντι σε όλο αυτό το κλίμα οι οικότροφοι των εστιών απάντησαν δυναμικά. Πέρα από τις τακτικές συνελεύσεις και την κατάληψη των οικότροφων του ΠΑΜΑΚ που έχει κύριο αίτημα την απόσυρση του νέου κανονισμού, και οι οικότροφοι του ΑΠΘ προχώρησαν σε γενική συνέλευση (μετά από αρκετό καιρό αδράνειας του συλλόγου). Όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης, αλλά γιατί με τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης και στο ΑΠΘ αναμένεται σύντομα να περάσει ένας κανονισμός εξίσου ή και ακόμα πιο σκληρός για τους ιδίους. Με απόφαση για συμβολική (σε πρώτη φάση) κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης (για να σταλεί ξανά φαγητό στη Δ’ εστία) για μια μέρα και με τη συμμετοχή τους με δικό τους μπλοκ στην 48ωρη απεργία έδωσαν ένα δυναμικό «παρών». Η κατάργηση της μέριμνας, σαν πρώτος στόχος για τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου για λίγους και προνομιούχους, ξεκίνησε από τη λέσχη και συνεχίζεται και στη στέγαση. Οι οικότροφοι απάντησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Κύριο αίτημά τους: Η ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!