Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

26 Νοε 2012

ΙΚΕΑ - FORTHNET/NOVA - VODAFONE
Με απεργίες ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις

Ευθεία επίθεση δέχονται οι εργαζόμενοι στους εργασιακούς χώρους λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου. Οι δυνάμεις του κεφάλαιου σπεύδουν να αξιοποιήσουν το νομοθετικό «έργο» των πολιτικών τους υπαλλήλων και αυξάνουν τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχθούν ακόμη χειρότερες συνθήκες εκμετάλλευσης. Ωστόσο, και οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους αντιδρούν και αγωνίζονται. Ήδη οι πρώτες -μετά το νέο μνημόνιο- απεργιακές κινητοποιήσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι σε εξέλιξη.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΚΕΑ
Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα ΙΚΕΑ στο Ρέντη στην απαίτηση της εργοδοσίας να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 11%. Επικαλούμενη την «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης» και τα πρώτα «ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα» η εταιρεία HOUSEMARKET AE του ομίλου Φουρλή, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα καταστήματα ΙΚΕΑ, ξεκίνησε από την προηγούμενη Τρίτη να καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών. Το γεγονός αυτό εξόργισε τους εργαζόμενους οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έβλεπαν τη δουλειά τους να εντατικοποιείται, το προσωπικό να μειώνεται και το ωράριο να γίνεται «λάστιχο». Το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας είναι ενδεικτικό. Αλλά και από αυτούς που έχουν απομείνει αρκετοί είναι αυτοί που εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης και εργασιακού στρες, καθώς καλούνται να καλύψουν όχι μόνο υπερβολική δουλειά στα πόστα τους αλλά και σε άλλα πόστα.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαίτηση της εταιρείας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στην οποία αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα (Τετάρτη 21 Νοέμβρη). Η απεργία όχι μόνο είχε επιτυχία, με τους εργαζόμενους συγκεντρωμένους από νωρίς το πρωί έξω από το κατάστημα της Λεωφ. Κηφισού, αλλά στη νέα γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε η ανανέωση του απεργιακού καλέσματος και για τις επόμενες μέρες.
Στο κατάστημα του Ρέντη, στη Λεωφ. Κηφισού, εργάζονται περίπου 420 άτομα, ενώ συνολικά στα καταστήματα ΙΚΕΑ σε όλη την Ελλάδα εργάζονται 1.600 άτομα σε πέντε καταστήματα.
Από τη μεριά της, η εργοδοσία δεν έμεινε «με σταυρωμένα χέρια». Ήδη έχει προσφύγει στα αστικά δικαστήρια προκειμένου να κριθεί η απεργία παράνομη, ενώ σε επιστολή που δημοσίευσε μετά από την πρώτη 24ωρη απεργία αναφέρεται σε «σκόπιμη παραπληροφόρηση» από «ορισμένους» που αγνοούν «τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας». Προσπαθεί δηλαδή να πείσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις το κάνουν επειδή είναι παραπληροφορημένοι για τα οικονομικά της εταιρείας και όχι γιατί ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι θα σημάνει ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ αυτή η μείωση των μισθών. Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της: «Η μια και μόνη αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, υιοθετούμε την καλύτερη και όχι τη χειρότερη λύση, προς όφελος των εργαζομένων». Βέβαια, «η μία και μόνη αλήθεια» είναι ότι δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη «προσπάθεια» από τη μεριά τους, καθώς η αντεργατική νομοθεσία των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων λύνει τα χέρια στο μεγάλο κεφάλαιο. Από κει και πέρα το τι είναι «καλύτερο» και τι είναι «χειρότερο» για τους εργαζόμενους, το γνωρίζουν αυτοί καλύτερα από όλους. Γι’ αυτό και καλούν τους συναδέλφους τους στα ΙΚΕΑ, τόσο στο Αεροδρόμιο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να στηρίξουν και αυτοί το δίκαιο αγώνα τους.

FORTHNET - NOVA
Με απεργία απάντησαν και οι εργαζόμενοι στη γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Φόρθνετ-Νόβα». Αιτία ήταν η απαίτηση της εταιρείας να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι μειώσεις μισθών που φτάνουν το 35% και μάλιστα αναδρομικά από το Νοέμβρη!!! Απαίτηση η οποία συνοδεύτηκε και με ανοιχτούς εκβιασμούς.
Την αμέσως επόμενη ημέρα (Τρίτη 20 Νοέμβρη) οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μία μαζικότατη συνέλευση στην οποία αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα, Τετάρτη 21 Νοέμβρη, ενώ η εργοδοσία ξεκίνησε μία τακτική διάσπασης των εργαζομένων και δημιουργίας σύγχυσης σε σχέση με το ποιους αφορούν οι μειώσεις.
Την ημέρα της 24ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν και τα τρία κτίρια της εταιρείας (Ταύρος, Κολωνός, Κάντζα), ενώ πραγματοποίησαν και νέα γενική συνέλευση στο κτίριο του Ταύρου, στην οποία αποφάσισαν να δώσουν διορία ως την Παρασκευή προκειμένου να πάρει ανοιχτά θέση η εταιρεία για τους μισθούς και νέα γενική συνέλευση την ίδια μέρα με πραγματοποίηση στάσης εργασίας.

VODAFONE
Αλλά και στη γνωστή εταιρεία τηλεφωνίας Βόνταφον οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Με καθημερινές, επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας απαντούν στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για ραγδαία μείωση προσωπικού μέσα από την ανακοίνωση ενός προγράμματος «εθελουσίας εξόδου». Το πρόγραμμα -που αρχικά υποτίθεται ότι αφορούσε ένα μόνο τμήμα της επιχείρησης- έχει επεκταθεί στο σύνολο της εταιρείας, με τα στελέχη της να κάνουν καθημερινές προσπάθειες να πειθαναγκάσουν τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, είτε μέσα από προσωπικές πιέσεις είτε μέσα από ομαδικές «ενημερώσεις». Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι τακτικές φτάσουν μέχρι και στην ανοιχτή τρομοκρατία ότι όποιος δεν δεχτεί θα απολυθεί.
Όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία επιδιώκει συρρίκνωση του προσωπικού η εντατικοποίηση και η εργοδοτική αυθαιρεσία (υποχρεωτικές καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση του διαλείμματος κ.ά.) έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού ήδη το προσωπικό της εταιρείας μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μείωση της δουλειάς.
Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν τη χάρη στην εταιρεία και να μην αποδεχτούν την οικειοθελή τους αποχώρηση, αλλά να υπερασπιστούν τις δουλειές τους γιατί, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, «στόχος τους είναι να μας εξευτελίσουν, να μας πετάξουν στην ανεργία του 30%, και μετά να απευθυνθούν στους εργολάβους-ιδιοκτήτες γαλέρας, για να αναλάβουν να τους βρουν ανθρώπους που να κάνουν την ίδια δουλειά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και με το ένα τρίτο του κατοχυρωμένου μισθού μας».