Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

9 Νοε 2012

Να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά στο προχώρημα της Πρωτοβουλίας

Προδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Κυκλοφορεί Σάββατο 10/11/2012
Η ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση Σαμαρά και η αναμενόμενη ψήφιση του εξοντωτικού προϋπολογισμού για το 2013 διαμορφώνει σίγουρα νέους όρους στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Όρους πολύ δυσμενέστερους για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, πλατιάς και ραγδαίας φτωχοποίησης, εκτίναξης της ανεργίας, ισοπέδωσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, άγριας φοροληστρικής επιδρομής.
Σε αυτή τη χειροτέρευση των όρων, ιδιαίτερη είναι η «συμβολή» των νέων αυταπατών που έσπευσε να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλοντας να καρπωθεί πολιτικά, για μια ακόμη φορά, τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή, αλλά και να παροπλίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις που με επιμονή εκφράζουν όλο και πλατύτερα λαϊκά και εργατικά στρώματα, ξαναρίχνει το σύνθημα για εκλογές. Πάντα στα πλαίσια της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» και του «ειρηνικού ξεσηκωμού», δηλαδή σε πλαίσια εγκεκριμένα από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία.
Αλλά και η ευδοκίμηση στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά απόψεων περί «κυβερνώσας Αριστεράς» και «μεταβατικών προγραμμάτων», που πηγαίνουν από κοινού με την επαναφορά του συνθήματος «κάτω κυβέρνηση», σπέρνουν νέες συγχύσεις στο λαό και τους εργαζομένους, μεταφέρουν την αντιπαράθεση σε ένα πεδίο εξ’ ορισμού ευνοϊκό για το σύστημα.
Σε αυτήν τη συγκυρία, η παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία» αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η αντιπαράθεση με όλον αυτόν το συρφετό συγχύσεων, τυχοδιωκτισμών και «απογειώσεων» και η ανάδειξη μιας πραγματικά αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντισυνδιαχειριστικής γραμμής στο κίνημα οφείλει να γίνει πλατιά, αποφασιστικά και συγκροτημένα. Μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες δράσης στα μέτωπα που «απλόχερα» ανοίγει η λυσσαλέα ταξική επίθεση του συστήματος. Μέσα από τη συγκρότηση σχημάτων σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Μέσα από την απεύθυνση σε σχήματα, συλλογικότητες και αγωνιστές που θέλουν να ενισχύσουν τους στόχους και τις κατευθύνσεις πάλης της Πρωτοβουλίας και να συμβάλουν στην παραπέρα διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της.
Ήδη τα βήματα που έχουν γίνει έχουν αναδείξει και τις δυνατότητες του εγχειρήματος, αλλά και τη διάθεση ενός ευρύτερου δυναμικού να στηρίξει την προσπάθεια. Για παράδειγμα, οι παρεμβάσεις στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις με μαζικά μπλοκ της Πρωτοβουλίας σε μια σειρά πόλεις και η παρέμβαση στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου έχουν στηριχτεί από εκατοντάδες αγωνιστές που δεν περιορίζονται στα οργανωμένα μέλη των οργανώσεων του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ. Αλλά και παραπέρα, το άνοιγμα της συζήτησης στα πλαίσια της νεολαίας (με πιο πρόσφατη την κοινή εκδήλωση των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Πορείας στην Αθήνα) είναι αποτέλεσμα της ώθησης που δίνει το εγχείρημα της Πρωτοβουλίας.
Φυσικά, σημαντικότερο απ’ όλα αυτά τα βήματα είναι το ότι η Πρωτοβουλία έχει ήδη αρχίσει να μορφοποιείται μέσα από τη συγκρότηση σχημάτων σε μια σειρά πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα, στο Βόλο, στην Κέρκυρα, στις Σέρρες τα σχήματα αυτά έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα συγκρότησής τους, ενώ σε μια σειρά ακόμη περιοχές, όπως π.χ. η Βοιωτία, οι συ-ζητήσεις ανάμεσα σε ένα δυναμικό αγωνιστών είναι σε εξέλιξη. Αντίστοιχες διεργασίες έχουν ξεκινήσει και σε μια σειρά περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Βέβαια, όλη αυτή η διεργασία δεν είναι χωρίς καθυστερήσεις. Είναι αλήθεια ότι και περισσότερα θα μπορούσαν να έχουν γίνει αλλά και συμβάλλοντας με πιο ουσιαστικό τρόπο στο προχώρημα της Πρωτοβουλίας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις αυτές και φυσιολογικές είναι και αναμενόμενες. Πρώτα απ’ όλα, από το χαρακτήρα του εγχειρήματος, δηλαδή τη συγκρότηση μιας μετωπικής πολιτικής συνεργασίας, «ενός αγωνιστικού πεδίου συνάντησης δυνάμεων, ανοιχτού στη δυναμική που θα δια-μορφώνει το κίνημα και η ταξική πάλη, που θα δίνει τη δυνατότητα οι στόχοι και τα μέτωπα που θα αναδεικνύει να υπηρετούνται με τον πλατύτερο και μαζικότερο δυνατό τρόπο». Και αυτό δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση, δεν υποκαθίσταται από μια απλή διακήρυξη. Είναι μια υπόθεση που θα κρίνεται διαρκώς και κυρίως με βάση τη δυνατότητά της να παρεμβαίνει ουσιαστικά στα πολιτικά ζητήματα της περιόδου, να διαμορφώνει και να καταγράφει το ιδιαίτερο στίγμα της, να εμπνέει και να συσπειρώνει ένα ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό.
Απ’ την άλλη, είναι ήδη καταγραμμένες και διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο οργανώσεων, του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ, και σε μια σειρά πολιτικά ζητήματα αλλά και στον τρόπο συγκρότησης και προχωρήματος της Πρωτοβουλίας. Κατάσταση απόλυτα φυσιολογική, η οποία πρέπει να αποτελέσει και αντικείμενο ανοιχτής και ουσιαστικής συζήτησης. Ωστόσο, εκτιμάμε ότι αυτή η κατάσταση, παρά τις καθυστερήσεις που δημιουργεί, δεν ακυρώνει σε καμιά περίπτωση την καταγραμμένη κεντρική πολιτική συμφωνία των δύο οργανώσεων να παρέμβουν μέσα από μια κοινή μετωπική προσπάθεια.
Στην επιβεβαίωση και το προχώρημα αυτής της συμφωνίας θέλει να συμβάλει και η ανοιχτή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας στην Αθήνα για τις αναγκαιότητες, τους στόχους και τα καθήκοντα της περιόδου. Και είναι πολύ σημαντικό να πλαισιωθεί και να στηριχτεί από όσο το δυνατό περισ-σότερους αγωνιστές.