Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Μαρ 2012

Φυσικό Αθήνας: Καλωσήρθε το μνημόνιο...

Τα μνημόνια που επέβαλαν οι ξένοι αφεντάδες και υπέγραψαν οι μαργιονέτες της συγκυβέρνησης δεν αφήνουν τίποτα ανέγγιχτο. Μπορεί η πλήρης και άμεση εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια να έχει «κολλήσει» λόγω της αδυναμίας του υπουργείου να πραγματοποιήσει τις εκλογές των συμβουλίων διοίκησης, αλλά το σύστημα βρήκε και σε αυτή του τη δυσκολία λύση. Πρόθυμοι οι πρόεδροι των σχολών και οι καθηγητές, έχοντας και ως όπλο τη συνδιοίκηση, προχωρούν κανονικά την πολιτική του μνημονίου στις σχολές με την επιμέρους ψήφιση κομματιών του νόμου και κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για να καταστήσουν το πτυχίο «ένα όνειρο τρελό».
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στο Φυσικό Αθήνας για το πώς ο νόμος εφαρμόζεται. Πρόσφατα έγινε προσπάθεια από το τμήμα των καθηγητών να περάσουν οι πιστωτικές μονάδες και συνεπώς η διάλυση του πτυχίου. Η πρώτη αναφορά για διαγραφές έγινε από ανακοίνωση στο site της σχολής ότι όποιος φοιτητής δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα διαγράφεται, όπως επίσης και ότι η γραμματεία «άτυπα» ενημερώνει τους φοιτητές πόσα χρόνια έχουν μπροστά τους. Η εντατικοποίηση των σπουδών και οι καθηγητικές αυθαιρεσίες δίνουν και παίρνουν. Παρουσιολόγια σε μη υποχρεωτικά μαθήματα, δηλώσεις για κόψιμο πτυχιακών εξεταστικών, κατάργηση των δεύτερων τόμων σε συγγράμματα, ενδιάμεσες εξετάσεις, εξεταστικές-σφαγεία, συγχωνεύσεις μαθημάτων και μετατροπή νέων με ύλη μαμούθ είναι μερικά νέα στοιχεία που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές στο Φυσικό της Αθήνας, φανερώνοντας ότι το πανεπιστήμιο για τους λίγους και εκλεκτούς ήδη φτιάχνεται! Το Φυσικό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα για το τι συμβαίνει σε όλες τις σχολές πανελλαδικά. Αντιθέτως, με μεγαλύτερη δυσκολία από άλλα ΑΕΙ/ΤΕΙ μπορούν να περάσουν πτυχές του νέου νόμου-πλάισιο καθώς ο Σύλλογος έχει αριστερούς συσχετισμούς.
Δυστυχώς η κεντρική αναμέτρηση ενάντια στο νόμο που δόθηκε το Σεπτέμβρη έληξε, με τεράστιες ευθύνες και της Αριστεράς που επέλεξε να τον μπλοκάρει στην εφαρμογή του. Τώρα που εφαρμόζεται το μνημόνιο στα πανεπιστήμια, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ξαναδώσει τη μάχη του. Ως ένα μεγάλο βαθμό, αναγκαστικά θα είναι «μάχη χαρακωμάτων» για μπλοκάρισμα της όποιας εφαρμογής του, προσπαθώντας ξανά να πάρει κεντρικά χαρακτηριστικά για συνολική ανατροπή. Αυτό αποτελεί μονόδρομο καθώς η επίθεση καλπάζει με γοργούς ρυθμούς. Μονάχα ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τους Συλλόγους και το ξαναζωντάνεμά τους μπορεί να βγάλει τη νεολαία στην πρώτη γραμμή και να τη συνδέσει με το λαϊκό κίνημα.