Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Μαρ 2012

ΦΑΡΜΑΚΑ: Ανταγωνισμοί για τη βίαιη αναδιανομή της αγοράς

Στο χώρο της υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια εξελισσόταν ένα… «πάρτι». Από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει ένα άνοιγμα σε κάθε πολυεθνική, με ή χωρίς τους ντόπιους εκπροσώπους της, αλλά και σε κάθε ματσωμένο φαρμακοποιό και γιατρό της εποχής – που ήθελε από μαγαζάτορας να γίνει… εργοστασιάρχης! Ετσι, σιγά σιγά η Ελλάδα έγινε κόμβος για να πουλιούνται φάρμακα σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο. Αργότερα, κάποιοι όρμησαν στα Βαλκάνια, κάποιοι αρκέστηκαν στο ΕΣΥ, κάποιοι το γύρισαν στα καλλυντικά κ.λπ. Με τις φούσκες του χρηματιστηρίου, τα μυαλά πήραν τόσο πολύ αέρα, που υπήρξαν προσπάθειες έως και να επανακατακτήσουν την Αμερική! Αποκορύφωμα, ο νέος «Κοσκωτάς» (όμιλος ALAPIS), που ακόμα τον… ψάχνουν ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε όλες τις αποχρώσεις της ανεργίας και των νέων ελαστικών σχέσεων εδώ και ένα χρόνο. Κύρια γι’ αυτό, αλλά και με το όλο κλίμα στη χώρα, αρκετά εργοστάσια – δεκάδες φαρμακαποθήκες – μια τράπεζα – κάμποσες εκδοτικές και δεκάδες «παρατρεχάμενες» εταιρείες στο χώρο του φαρμάκου και των καλλυντικών, έχουν κλείσει – είναι σε πτώχευση – υπολειτουργούν – εξαγοράζονται σε τιμές… αυτοκινήτου. Μια φούσκα ανεπανάληπτη, που επιτάχυνε τις εξελίξεις και ίσως έδωσε την καθοριστική βολή .
Τη χαριστική βολή ήρθε να τη δώσει στο κύκλωμα–χώρο του φαρμάκου το τελευταίο νομοσχέδιο! Για να μην παρεξηγηθούμε, το «πάρτι» όλα αυτά τα χρονιά συνεχιζόταν, με κάποιους να είναι κατά καιρούς περισσότερο ή λιγότερο κερδισμένοι! Ολοι όμως ήταν εκεί! Από τις κυβερνήσεις, τους κάθε λογής υπουργούς και διοικητές ταμείων και νοσοκομείων, τους αντιπρόσωπους και τους γιατρούς, τους ιατρικούς επισκέπτες και τους φαρμακοποιούς. Και το «πάρτι» θα συνεχιστεί! Ακούραστα- αβίαστα - αποδοτικά ! Μόνο που οι καιροί είναι δύσκολοι, πολύ δύσκολοι, και κάποιοι πρέπει να μείνουν απ' έξω! Ετσι, οι βιομήχανοι βγάζουν στη φόρα (κομψά ακόμα) τα άπλυτά τους! Πρέπει να είναι του κλάδου κάποιος για να τα καταλάβει και να μη νομίζει άλλα αντί άλλων. Προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα μερίδια αγοράς και να είναι έτοιμοι για αναδιανομή.
Βέβαια, όλα γίνονται στου λαού το κεφάλι! Αλλωστε, όσες φορές προσπαθήθηκε να μπει τάξη, ο λαός την πλήρωσε! Ο Μητσοτάκης επέβαλε συμμετοχή σε όλους από το 1990 και η συνέχεια δεν έχει τέλος. Το ξεζούμισμα του λαού έγινε γδάρσιμο, οι τιμές έως το 2000 ήταν εξωπραγματικά ευρωπαϊκές και λίγο λίγο, κομπίνα την κομπίνα, σκάνδαλο στο σκάνδαλο, φτάσαμε εδώ.
Ολα αυτά ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν μόνο από κυβέρνηση, ασφαλιστικά ταμεία και φαρμακοβιομήχανους. Είχαμε μπει και στην περίοδο της πληροφορίας αλλά και σ’ αυτή των δικτύων! Εδώ είναι ο ρόλος των φαρμακείων και των φαρμακοποιών. Ο καθοριστικός και αδύναμος κρίκος της λιανικής! Γέμισε η Ελλάδα φαρμακεία, ένα νέο μεσόστρωμα αναδείχτηκε και, όπως στα σουπερμάρκετ, έβρισκες στα φαρμακεία ό,τι τράβαγε η ψυχή σου! Οι τεράστιες ποσότητες ήταν και είναι τα νοσοκομεία, αλλά όλα υπάρχουν και στα φαρμακεία. Ολοι κλέβουν, αλλά το φαρμακείο είναι ένας, άντε δύο και με ονοματεπώνυμο! Ετσι και λιανική (μεγαλύτερα και άμεσα κέρδη) και διαφήμιση με μηδέν έξοδα και έρευνα αγοράς για τις βιομηχανίες. Δεν είναι τυχαίο το πώς έφτασε να έχουμε τόσα πολλά φαρμακεία. Περισσότερα σημεία πώλησης, άρα μεγαλύτερες πωλήσεις. Καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και ανταγωνισμός. Και μιας που η τιμή ήταν πάντα σταθερή (για να υπάρχουν πολλά και εύρωστα μαγαζιά), ο ανταγωνισμός πήγαινε σε εξυπηρετήσεις και πιστώσεις. Φτάσαμε να είναι τα φαρμακεία οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, οι πιο οικείοι στο λαό επιστήμονες οι φαρμακοποιοί, αλλά και τα μόνα μαγαζιά με τεφτέρι (προ κρίσης). Το σύστημα υγείας συνολικά υποβαθμιζόταν, τα ραντεβού στο ΙΚΑ αραίωναν, οι ουρές στα νοσοκομεία μεγάλωναν, οι γιατροί έκαναν όλο και λιγότερες ώρες ιατρείο και ζητούσαν όλο και περισσότερα χρήματα – ακόμα και για να συνταγογραφήσουν τα μόνιμα και απαραίτητα φάρμακα. Ετσι άρχισαν τα… δανεικά φάρμακα, οι προτάσεις του φαρμακοποιού στον ασθενή, μετρήσεις πίεσης αλλά και… ζακχάρου κ.λπ. κ.λπ. Πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας σχεδόν σε κάθε 200 μέτρα, ανοιχτές 40 και βάλε ώρες την εβδομάδα, με εφημερίες και διανυκτερεύσεις χωρίς ουρές, χωρίς επιπλέον κόστος για τον ασφαλισμένο αλλά και χρηματοπιστωτικά ανοικτές (βερεσέ, κουπόνια και άλλα παράνομα-παράτυπα). Αφού λοιπόν οι φαρμακοποιοί… δάνειζαν όλο το κόσμο, γιατί να μη δανείζουν και το κράτος; Με χίλια δυο προσχήματα άρχισε ο μεγαλύτερος πελάτης να γίνεται κακοπληρωτής, έως μπαταξής!
Κάπως έτσι φτάσαμε εδώ. Το «πάρτι» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά όλο και πιο λίγοι είναι οι καλεσμένοι. Το δίκτυο ξεχείλωσε και θέλει μάζεμα ! Το δίκτυο νομίζει ότι είναι περίπου πολυεθνική και γι’ αυτό θέλει σφαλιάρα! Ο καθένας φαρμακοποιός είναι μόνος του και ανοργάνωτος, άρα και πιο εύκολος και σίγουρος στόχος. Τα τελευταία δυο χρόνια οι φαρμακοποιοί είναι στο στόχαστρο. Θέλουν να νομίζουν ότι είναι στο στόχαστρο του Λοβέρδου και τον στοχοποιούν με τη σειρά τους, αλλά δεν είναι. Είναι στο μάτι του κυκλώνα που πλήττει το σύστημα, γιατί είναι ο εύκολος-αδύναμος κρίκος. Είναι στο στόχαστρο της αναδιανομής των όποιων αγορών, γιατί το φάρμακο κάνει τους μεγαλύτερους τζίρους παγκόσμια μετά τα όπλα, τα ναρκωτικά και το φαγητό. Το φάρμακο για το λαό είναι αγαθό κι ας αντιμετωπίζεται σαν απλό και ύποπτο εμπόρευμα. Αυτό βοηθάει να ξεπλένονται πολιτικές και πολιτικοί, να παίρνονται μέτρα άγρια – άδικα – απαξιωτικά και όλα καλά! Για το λαό, χωρίς το λαό, στο όνομα της αναβάθμισης της υγείας κι ας είναι μόνο και μόνο για το κέρδος!
Λέξεις όπως υπερσυνταγογράφηση, σπατάλες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος ακούγονται κάθε μέρα – όλη μέρα. Κομπίνες και παρατυπίες ανακοινώνονται σωρηδόν. Δυο χρόνια τώρα, ούτε ένας με ονοματεπώνυμο. Ούτε μια απόλυση – παραίτηση - καταδίκη (μήπως αλλού το ίδιο δεν γίνεται;). Γιατροί και φαρμακοποιοί προσπαθιέται να γίνουν εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού περικοπών και χαρατσιών, αλλά και συνένοχοι συγχρόνως. Για το βούλιαγμα των ταμείων φταίνε γιατροί, φαρμακοποιοί και ασθενείς… Μια τρομοκρατία χωρίς προηγούμενο, που και η Τρόικα επιστρατεύεται κάθε φορά για να τη δυναμώσει! Φτάσαμε στο ανήκουστο: 3,2 δισ. ευρώ υπάρχουν. Πρόληψη, θεραπεία, οι ανάγκες και η υγεία του λαού πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το ποσό.
Ενας κλάδος άγεται και φέρεται, για να καταρρεύσει. Για να κουκουλώσει τα ακουκούλωτα και να δώσει αφορμή για πιο άγρια μέτρα ενάντια στο λαό. Και αυτά τα μέτρα ήρθαν: ΕΟΠΥΥ, ατέλειωτες ουρές και λιγότεροι γιατροί, πληρωμή από τους ασφαλισμένους των γιατρών για να πάρουν μια συνταγή, φάρμακα με το σταγονόμετρο, ελλείψεις φαρμάκων και υποκατάστασή τους με νέα και πολύ ακριβότερα, κόψιμο εργαστηριακών εξετάσεων, κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Κερασάκι τα γενόσημα !
Ταξινομήσεις επί ταξινομήσεων, θετική–αρνητική αλλά και ουδέτερη λίστα, συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), επώνυμα και ανώνυμα γενόσημα, με ή χωρίς πατέντα, καινοτόμα και παλιά, από Ε.Ε. ή από Ινδία; Ελεγχος από τον ΕΟΦ, την Ε.Ε. ή το FDA; Ενας λυσσασμένος ανταγωνισμός, με σκοπό τη βίαιη αναπροσαρμογή των μεριδίων αγοράς και την υποβάθμιση της υγείας του λαού. Ολες οι ρυθμίσεις για το φάρμακο και τα φαρμακεία έχουν στόχο τη δημιουργία και διείσδυση νέων δικτύων στη λιανική αλλά και τη χονδρική αγορά, την είσοδο νέων πολυεθνικών και την ισχυροποίηση των υπαρχουσών, την εξουθένωση και κλείσιμο του μικρού και μεσαίου φαρμακείου. Μόνο την καλύτερη και φθηνότερη παροχή υγείας στο λαό δεν έχουν!!!