Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Μαρ 2012

Ένα αεροπλανοφόρο… λιγότερο

Ακόμη και αν είναι μια κλασική αλλαγή φρουράς, η ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, πως το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον» εγκαταλείπει τον Περσικό Κόλπο αφήνοντας κοντά στις ακτές του Ιράν τη συνηθισμένη ναυτική δύναμη του αεροπλανοφόρου «Λίνκολν», δείχνει πως για το άμεσα προσεχές διάστημα οι Αμερικανοί δεν προκρίνουν μια στρατιωτική επιλογή. Το γεγονός μάλιστα πως η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την ολοκλήρωση των δύσκολων συνομιλιών κορυφής ΗΠΑ-Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, δεν πρέπει να είναι εντελώς άσχετο για το μήνυμα που στέλνεται διεθνώς σχετικά με τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών.
Η ηγεσία του Ισραήλ με επικεφαλής έναν σκηνοθετημένα οργισμένο Νετανιάχου επεχείρησε να φτιάξει κλίμα και να πιέσει σε μια κατεύθυνση παραπέρα σκλήρυνσης της αμερικάνικης πολιτικής, με στόχο μια στρατιωτική επέμβαση. Γι' αυτό χρησιμοποιήθηκε όχι τυχαία το βήμα της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής για τα Δημόσια Ζητήματα (AIPAC), γνωστής και μη εξαιρετέας υπερσυντηρητικής σφηκοφωλιάς στην αμερικάνικη πρωτεύουσα. Σε αυτό το σκηνικό έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί, κατά το σύνηθες, η ισχύς του εβραϊκού λόμπι, οι επερχόμενες εκλογές και οι κραυγές των ρεπουμπλικάνων υποψήφιων για σκλήρυνση της πολιτικής απέναντι στην Τεχεράνη. Κινήσεις απόλυτα αναμενόμενες από όσους ξέρουν πώς παίζεται το παιγνίδι. Έως ενός σημείου φυσικά.
Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Ούτε ο Ομπάμα είναι υποχωρητικός και οπαδός γενικά των ειρηνικών λύσεων ούτε το ζήτημα κρίνεται σε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές. Η Ουάσινγκτον μετρά και αξιολογεί σε άλλο επίπεδο τις επιπτώσεις μιας ιρανικής εκστρατείας και οι κραυγές και οι απειλές του Νετανιάχου δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να πάρει αποφάσεις. Μέχρι αυτές να παρθούν, οι Ισραηλινοί είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν και αυτό δεν αλλάζει όσες πιέσεις και αν ασκηθούν. Το Ιράν είναι μια πολύ χοντρή περίπτωση για να κριθεί τόσο εύκολα, γρήγορα και απερίσκεπτα, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, δημιουργώντας πολλές προκλήσεις και διλήμματα στους πραγματικούς σχεδιαστές της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής.