Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Μαρ 2012

Ανταπόκριση από το μπλοκάρισμα των εκλογών των συμβουλίων διοίκησης στο ΑΠΘ

Επιχειρήθηκε στις 15/2 η εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης στο ΑΠΘ από την επιτροπή που διόρισε το υπουργείο τον προηγούμενο μήνα. Στο ΑΠΘ όπως και πανελλαδικά επιχειρείται η άμεση εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, με κομβικό σημείο της τον νέο τρόπο διοίκησης. Προς το παρόν οι εκλογές ματαιώθηκαν λόγω της αξιόλογης παρουσίας του κόσμου του κινήματος που εμπόδισε τη διεξαγωγή τους. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αναδεικνύοντας ότι τα νέα συμβούλια θα φέρουν τους εγκάθετους της τρόικας και του υπουργείου μέσα στα πανεπιστήμια, με στόχο την εφαρμογή της επίθεσης χωρίς καμία παρέκκλιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρό ρόλο στη μαζικότητα του μπλοκαρίσματος έπαιξαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου που γίνονταν εκείνες τις μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρύτανης ζήτησε αναβολή των εκλογών εκ των προτέρων φοβούμενος «αναταραχές στα πανεπιστήμια λόγω του γενικού κλίματος». Ακόμη, έχει αρχίσει εισαγγελική έρευνα ώστε να ασκηθούν διώξεις σε όσους συμμετείχαν στο μπλοκάρισμα. Έχει σταλεί μάλιστα έγγραφο προς τη γραμματεία της πρυτανείας του ΑΠΘ για να δώσει τα στοιχεία των μελών των ΔΣ συλλόγων φοιτητών και διδασκόντων που συμμετείχαν, καθώς και ονόματα από τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και ΚΝΕ-ΜΑΣ. Επιχειρείται έτσι να περάσει και στο πανεπιστήμιο η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και των αγώνων, στα πρότυπα των εργασιακών χώρων.
Στο ΑΠΘ μετά τη ψήφιση του νόμου επιβλήθηκε κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στους φοιτητές. Από τη μια η εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, με τις παρουσίες στα μαθήματα, τις απειλές για πειθαρχικά και διαγραφές, τη σύμπτυξη εξεταστικών, και από την άλλη η κατάργηση βασικών δικαιωμάτων, κατάργηση του δωρεάν βιβλίου, υποβάθμιση του φαγητού της λέσχης και των εστιών. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση το υπουργείο προχωράει την επίθεση ακριβώς γιατί οι φοιτητές μετά τις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου έφυγαν από το προσκήνιο .Έτσι γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση μπλοκαρίσματος των εκλογών των συμβουλίων εσαεί, όπως και των υπόλοιπων διατάξεων. Ο νόμος ή θα ανατραπεί ή θα εφαρμοστεί. Αυτή η διαπίστωση βάζει στην άκρη τις απόψεις που μιλούν για τη μη εφαρμογή του νόμου (ΚΝΕ-ΜΑΣ) ή που επικαλούνται τυχόν αντισυνταγματικότητά του (ΑΡΕΝ). Όσο το ζήτημα μένει στενά στους φοιτητές που αναφέρονται στο κίνημα, το υπουργείο θα βρίσκει τρόπο να τους προσπερνά δημιουργώντας όλο και χειρότερους όρους για την αντίσταση με το χτύπημα του συνδικαλισμού και των φοιτητικών συλλόγων αλλά και με τα εκβιαστικά διλήμματα προς στους φοιτητές. Για παράδειγμα, ήδη συζητάει να διεξάγει τις εκλογές εκτός πανεπιστημίων με παρουσία αστυνομίας. Όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα, έχει είδη γίνει φανερό πως τα απανωτά μέτρα και μνημόνια έχουν καταπατήσει πολλές διατάξεις του συντάγματος χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την εφαρμογή τους.
Το επίδικο για τις Αγωνιστικές Κινήσεις είναι να ξαναγίνουν συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων ώστε να αρχίσει και πάλι ο αγώνας για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου και η πάλη για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα. Το μπλοκάρισμα των συμβουλίων διοίκησης δεν στοχεύει στην προάσπιση του προηγούμενου μοντέλου διοίκησης που μέσω της συνδιοίκησης αποτέλεσε μέσο διάλυσης του φοιτητικού κινήματος και ενσωμάτωσής του. Γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να συνδέεται με την ανατροπή του πανεπιστημίου του μνημονίου και της ανάδειξης της βασικής του στόχευσης: να σπουδάζουν συντριπτικά λιγότεροι, με πολύ χειρότερους όρους και δικαιώματα. Αυτό που θα κρίνει τα πράγματα από εδώ και πέρα στα πανεπιστήμια είναι το κατά πόσον αυτά τα ζητήματα θα μπορέσουν να ανοιχτούν πλατιά στους φοιτητές ώστε να μπορέσουν να ξεπεραστούν τα λάθη και οι ελλείψεις των κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη και να μπορέσει το φοιτητικό κίνημα με ξεκάθαρους στόχους πάλης να συνδεθεί με το ευρύτερο λαϊκό.