Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Μαρ 2012

Αίμα και ανταγωνισμοί

Χειροτερεύει μέρα με την ημέρα η κατάσταση στη Συρία, με τον κυβερνητικό στρατό να διεξάγει ευρείας έκτασης αιματηρές επιχειρήσεις με βομβαρδισμούς στα επίκεντρα της εξέγερσης και ιδιαίτερα στις γειτονιές της Χομς, που την κρατά αποκλεισμένη, και τους αντι-κυβερνητικούς ενόπλους να πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους, αρκετές από τις οποίες έχουν αποτέλεσμα τυφλές σφαγές. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιφερειακά σημεία της πρωτεύουσας από υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους του καθεστώτος Ασαντ, σε μια ορατή διαδικασία εμφύλιας αναμέτρησης και πόλωσης με πολιτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Γύρω από την επιδεινούμενη εσωτερική κρίση, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, τα δυτικόφιλα αραβικά καθεστώτα αλλά και η Τουρκία αναζητούν τρόπους παρέμβασης και επηρεασμού των εξελίξεων με στόχο την ανατροπή του Ασαντ. Πίσω από αυτόν τον διακηρυγμένο στόχο βρίσκεται η επιχείρηση ανατροπής των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή και το στρίμωγμα της Τεχεράνης που αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο. Η προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για μια επέμβαση εμποδίστηκε σε πρώτη φάση με το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά συνεχίζεται με τη διάσκεψη των λεγόμενων Φίλων της Συρίας που ήταν να οργανωθεί χθες, Παρασκευή, στην Τύνιδα, και με την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ειδικότερα για τη συνάντηση της Τύνιδας, πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να παίζει η γαλλική κυβέρνηση που για μια ακόμη φορά θέλει να πρωταγωνιστήσει στη συριακή κρίση, αν και αυτήν τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο στην περίπτωση της ανατροπής του Καντάφι.
Ρωσία και Κίνα δεν θέλουν να δουν να επαναλαμβάνεται το λιβυκό σενάριο και γι’ αυτό αντιστέκονται μέχρι τώρα σθεναρά σε κάθε πρόταση που μπορεί να ανοίξει το παράθυρο για την εφαρμογή στρατιωτικών μέτρων. Επιμένουν στη διπλωματική λύση της κρίσης, εκδοχή που υποστηρίζει και η Τεχεράνη, προκαλώντας τη σκηνοθετημένη οργή των Δυτικών που δήθεν νοιάζονται για το συριακό λαό. Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις, η Μόσχα προτείνει την ενεργοποίηση του Ερυθρού Σταυρού και την ανάληψη από αυτόν της επιχείρησης αρωγής των προσφύγων και των πληγέντων αφού συμφωνηθεί μια εκεχειρία ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.