Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

28 Μαρ 2012

Εργαζόμενοι στην Coca Cola
Υποχώρηση της εργοδοσίας;

Στις 15 Μάρτη η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών παρουσίασε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Ομιλο 3 ΕΨΙΛΟΝ, ανακοινώνοντας παράλληλα τη ματαίωση απεργίας που είχε εξαγγελθεί για το επόμενο τριήμερο. Ο Ομιλος δεσμεύτηκε για την άμεση παύση εισαγωγής προϊόντων από τη Βουλγαρία, για την επαναλειτουργία της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη με όλους τους εργαζόμενους και ότι δεν θα κάνει χρήση των νέων αντεργατικών νόμων που ορίζουν δραματική μείωση μισθών. Είχαν προηγηθεί 43 μέρες σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων, όταν η διοίκηση της εταιρείας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να κλείσει τη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρώτη επιτυχία των εργαζομένων, που διασφάλισαν 60 θέσεις εργασίας και τη διατήρηση των μισθών τους. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. Η εργοδοσία της Κόκα-Κόλα 3Ε είχε προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα (από το φθινόπωρο του 2011) σε εκατοντάδες απολύσεις (περισσότερες από 300) σε όλα τα εργοστάσια, μέσω «οικειοθελών αποχωρήσεων», με το δέλεαρ της διπλής αποζημίωσης, κυρίως με εργαζόμενους από τον τομέα της παραγωγής. Οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν είτε κάτω από το βάρος τής έτσι κι αλλιώς απόλυσης είτε κάτω από την αβεβαιότητα που τους δημιουργούσε η αδράνεια του σωματείου. (Το σωματείο τότε δήλωνε ότι δεν θα μπορούσε να παρέμβει, αφού δεν είχαν υπάρξει επίσημες απολύσεις).
Οι δυναμικές, περιφρουρημένες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν αρχές Φλεβάρη, όταν οι απολύσεις άρχισαν να απειλούν και τους τομείς της μεταφοράς και διανομής (οδηγούς, χειριστές κλαρκ), τα γραφεία για τις πωλήσεις και τους εργαζομένους στις αποθήκες που ετοιμάζουν τις μικρές παραγγελίες (τα λεγόμενα ρετάλια).
Η απεργία και η σθεναρή περιφρούρηση των εργαζομένων, που εμπόδιζε τόσο να βγαίνουν προϊόντα από τα εργοστάσια όσο και να τροφοδοτείται η αγορά με προϊόντα από γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων, ανάγκασε την εργοδοσία σε υποχώρηση. Η επιτυχία των εργαζομένων στην 3ΕΨΙΛΟΝ κατέδειξε ότι ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη και άλλων κλάδων , μπορούν να έχουν και νίκες.
Ωστόσο, η τακτική της διάσπασης και του τεμαχισμού των εργαζομένων σε υποομάδες, πολλές φορές και φαινομενικά αλληλοσυγκρουόμενες, προωθείται συστηματικά από την εργοδοσία σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Θα πρέπει με κάθε τρόπο αυτές να αποκρουστούν και να ξεπερνιούνται στην προοπτική της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης. Και φυσικά καμιά επανάπαυση δεν μπορεί να υπάρξει με τα αφεντικά, τα οποία δεν διστάζουν να θυσιάσουν την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους. Τραγικό παράδειγμα ο 41χρονος εργάτης στο εργοστάσιο της Κόκα-Κόλα στο Βόλο, που ήρθε να προστεθεί στον ατέλειωτο κατάλογο των εργατών που βρήκαν το θάνατο λόγω πλημμελών μέτρων ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλειάς.