Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

28 Μαρ 2012

ΚΚΕ - ΠΑΜΕ:
Στήριξη της... επιχειρηματικής δραστηριότητας

Είναι γνωστή η άποψη-θέση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ περί «κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία-πρόνοια». Μάλιστα η τοποθέτηση αυτή προβάλλεται ως η κορωνίδα των απόψεών τους και ως η διαχωριστική τομή «κυβερνητικών, εργοδοτικών και οπορτουνιστών» στους συγκεκριμένους χώρους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα τής υγείας-πρόνοιας.
Ένα πρώτο ζήτημα αφορά το αν η συγκεκριμένη θέση-αίτημα προβάλλεται ως στόχος ζύμωσης ή ως στόχος πάλης. Αν ισχύει το πρώτο, πρόκειται για στρατηγικό στόχο που λίγο ως πολύ αντιστοιχεί με αυτό που θα λέγαμε «κατάργηση του κεφαλαίου» στους συγκεκριμένους τομείς και προφανώς αφορά το χρονικό διάστημα μετά την ανατροπή και την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα αφορά μόνο τον τομέα τής υγείας-πρόνοιας αλλά συνολικά το σύνολο των δραστηριοτήτων και τομέων του γκρεμισμένου από την εξουσία του κεφαλαίου.
Αν τίθεται ως στόχος άμεσης-καθημερινής πάλης και μάλιστα με προοπτική κατάκτησής του, το ερώτημα είναι ακόμα πιο απλό. Υπάρχει το ενδεχόμενο να καταργηθεί η δράση τού κεφαλαίου στους συγκεκριμένους τομείς μέσα στον καπιταλισμό; Και πώς είναι δυνατόν να κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας και στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας να έχει «απαγορευτεί» η κεφαλαιοκρατική-μονοπωλιακή λειτουργία;
Όσο και αν αναζητούμε απαντήσεις πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα από στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ακόμα περιμένουμε. Προφανώς η θέση τους αυτή εντάσσεται στο πλέγμα ρεφορμιστικών αυταπατών (και –γιατί όχι;– απατών) που εξακολουθεί να καθορίζει τη λογική και την κίνηση των συγκεκριμένων πολιτικών-συνδικαλιστικών φορέων. Αφορμή, ωστόσο, γι' αυτό το σημείωμα δεν αποτέλεσε αυτή καθαυτή η θέση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ αλλά η εξοργιστική προβολή, επί εβδομάδες και μήνες, σχετικής και μεγάλης χρονικής διάρκειας διαφήμισης από τον 902 TV. Η εταιρεία «STIRIXIS ΥΓΕΙΑΣ» – προφανώς στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας– μας καλεί από την πιο πάνω τηλεοπτική συχνότητα να αποκτήσουμε την ετήσια κάρτα μέλους (είτε ατομική είτε οικογενειακή) με μικρό κόστος (100 έως 150 ευρώ). Με την εν λόγω κάρτα «αποκτούμε» πρόσβαση σε δεκάδες ιατρικές και εργαστηριακές «παροχές», σε «προνομιακές τιμές». Σταματούμε εδώ (γιατί δεν έχει κανένα νόημα) με την πιο πάνω εταιρεία. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ΚΚΕ και στον τηλεοπτικό σταθμό του.
Γνωρίζαμε από το παρελθόν ότι η ηγεσία του Περισσού δεν έχει την παραμικρή αναστολή στο να λειτουργεί τις επιχειρήσεις που ελέγχει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούν οι χιλιάδες μεγάλες και μικρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η «διαφημιστική» της συμπεριφορά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για μια ακόμη «απογείωση» στην επιχειρηματική δραστηριότητά της, με δύο πλευρές: και προβολή της επιχειρηματικότητας στην υγεία-Πρόνοια αλλά και «αποθέωση» της επιχειρηματικής λογικής και πρακτικής του 902 TV.
Πόση αξία έχει τελικά η «κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας» που ευαγγελίζεται το ΚΚΕ, όταν συμβάλλει και το ίδιο στην προβολή της επιχειρηματικότητας και μάλιστα στους τομείς της υγείας-πρόνοιας που αφορούν κατ' εξοχήν κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα; Το μήνυμα πάντως στέλνεται από σήμερα: τόσο πριν όσο και μετά τη «λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία» υπάρχει και θα υπάρχει χώρος για το ξεδίπλωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και ο νοών νοείτω.