Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Μαρ 2012

“Κουρεύουν” τα ταμεία, “γδέρνουν” τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Προοπτική νέας σφοδρής επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα (όσα έχουν απομείνει) ανοίγει η διαδικασία “κουρέματος” των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απαίτηση της κυβέρνησης και της τρόικας προς τα ασφαλιστικά ταμεία να αποδεχτούν το "κούρεμα" κατά 53% των ομολόγων τους κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση που κινήθηκαν όλες οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων: δραστικό περιορισμό -έως και πλήρη κατάργηση- του δικαιώματος των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς συντάξεις και σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το κεφάλαιο θέλει να απεμπλακεί από κάθε είδους υποχρέωσή του να επιστρέψει, με τη μορφή σύνταξης, ένα κομμάτι της υπεραξίας που κλέβει από τον εργαζόμενο όσο αυτός βρίσκεται ενεργά στην παραγωγή.
Στο βαθμό που η διαδικασία του "κουρέματος" των συγκεκριμένων ομολόγων υλοποιηθεί, οι επιπτώσεις στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν ακόμη και στις άμεσες υποχρεώσεις τους θα είναι δραματικές. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν, στο σύνολό τους, ελληνικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μετά το "κούρεμα" θα χάσουν άμεσα -σύμφωνα με υπολογισμούς- από 12 έως 15 δισ. ευρώ των αποθεματικών τους. Μόνο από τα τοκομερίδια που εισπράττουν τα ταμεία, οι απώλειες θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ το χρόνο!
Και αυτό σε μια περίοδο που τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων είναι ήδη συρρικνωμένα και μειώνονται συνεχώς. Οι χιλιάδες απολύσεις, οι ραγδαίες μειώσεις των μισθών, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών που επιβάλλει το νέο μνημόνιο, μαζί με την τεράστια εισφοροδιαφυγή, κάνουν το τοπίο ακόμη πιο σκοτεινό. Ακόμη και τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Εργασίας συνηγορούν σε αυτό:
-        Το ΙΚΑ μέσα στο 2012 προβλέπεται να χάσει 4,2 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και την αύξηση της ανεργίας.
-        Η εισπραξιμότητα των ταμείων συνολικά έχει μειωθεί κατά 8% τα τρία τελευταία χρόνια.
-        Τα έσοδα των ταμείων έχουν μειωθεί κατά 6,7 δισ. ευρώ το χρόνο, λόγω της ύφεσης.
Και βέβαια, σε αυτά τα στοιχεία δεν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις που θα επιφέρουν στα ταμεία τα αντεργατικά μέτρα του νέου μνημονίου, δηλαδή, η μείωση κατά 22% του κατώτερου μισθού και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς και το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων με τον περιορισμό της μετενέργειας.
Χαρακτηριστικό της οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, μόνο μέσα στο Γενάρη του 2012 έχει απορροφήσει του 50% της συνολικής ετήσιας κρατικής επιχορήγησης!
Παρ' όλη, λοιπόν, τη δύσκολη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και παρά την ακόμη δυσκολότερη προοπτική τους, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο επιλέγουν αυτό που επιβάλλει το ταξικό τους συμφέρον: την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του "κουρέματος". Αυτή η εξόφθαλμη, γεμάτη θράσος παρέμβαση είναι που ώθησε και τις διοικήσεις έξι ασφαλιστικών ταμείων (σε σύνολο δεκατριών) να αρνηθούν την εθελοντική συμμετοχή τους στη διαδικασία του "κουρέματος". Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα ταμεία τα οποία αρνήθηκαν την εθελοντική συμμετοχή τους ενδέχεται να υποστούν υποχρεωτικό "κούρεμα". Έτσι κι αλλιώς, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη αποφασίσει ότι τα 14 δισ. ευρώ (δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα από τα 21 δισ. ελληνικών ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία) που δια νόμου διαχειρίζεται η ίδια θα “κουρευτούν”!
Η άρνηση των έξι αυτών ασφαλιστικών ταμείων (στα οποία αντιστοιχεί περισσότερο από το 50% των ομολόγων) προκάλεσε άμεσα την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών. Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αρνήθηκαν, ο Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα ταμεία που δε συμμετέχουν με εκείνα που μετέχουν” επαπειλώντας στην ουσία μείωση της επιχορήγησης.
Φυσικά και δεν προβλέπεται τίποτε το συγκεκριμένο για την αναπλήρωση των απωλειών. Πόσο μάλλον η ανακεφαλαιοποίηση που προβλέπεται για τις τράπεζες. Εξάλλου, όπως αναφέραμε και αρχικά, τελικός στόχος είναι η κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και όχι η διασφάλισή τους. Ίσως, μάλιστα, αυτή η “αναπλήρωση” να είναι και η πρόφαση για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και το οποίο, σύμφωνα με όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα, σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση από το λεγόμενο ανταποδοτικό μοντέλο, θα εισάγει τη λογική της σύνδεσης των συντάξεων με τις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες των ταμείων.
Ποια ταμεία δέχθηκαν:
• ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
• ΟΓΑ
• ΤΑΥΤΕΚΩ
• ΟΑΕΕ
• ΕΤΕΑΜ
• Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)
• Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Ποια ταμεία αρνήθηκαν:
• ΤΕΑΔΥ
• Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ - Ταμείο Επιστημόνων)
• ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
• Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ)
• Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)
• ΤΕΑΠΑΣΑ