Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Μαρ 2012

ΣΜΑ Ευκαρπίας. Δυναμικά και μαζικά αντιτίθενται οι κάτοικοι της περιοχής

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάληψη του χώρου κατασκευής του ΣΜΑ στην Ευκαρπία, μετά την προσπάθεια επαναλειτουργίας των εργασιών την περασμένη εβδομάδα παρουσία των ΜΑΤ. Προσπάθεια που σκόνταψε στη μαζική κινητοποίηση του λαού της Ευκαρπίας και των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Πράγματι με αγωνιστικό πνεύμα και διάθεση οι αγωνιστές του Δικτύου Συμπαράστασης και οι κάτοικοι της περιοχής προσήλθαν στον χώρο των εργασιών, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους τόσο με το συγκεκριμένο έργο όσο και με τις μεθοδεύσεις της αναδόχου εταιρείας, κάποιων δημάρχων και των εκτελεστικών οργάνων της εξουσίας. Μπροστά στην αγωνιστική απάντηση και τη σθεναρή στάση του κόσμου, οι εργασίες σταμάτησαν.
Στην προσπάθεια να σπάσουν το ηθικό των αγωνιστών, με απόφαση του εισαγγελέα, κλήθηκαν από το αστυνομικό τμήμα Συκεών 20 άτομα σε προανακριτική εξέταση, ενώ από την πλευρά της διοίκησης Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης δηλώνεται ότι η κατάληψη πρέπει να πάρει τέλος και γι’ αυτό είναι θέμα ημερών να υποβληθούν οι πρώτες αγωγές εναντίων όσων παρεμποδίζουν το έργο.
Σαν απάντηση σε όλα αυτά η μαζική περιφρούρηση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες (εκεί γιόρταζαν τα Κούλουμα οι αγωνιστές), ενώ στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση ότι ο λαός της περιοχής έχει πάρει την υπόθεση στα χέρια του και δεν κάνει βήμα πίσω και ταυτόχρονα εξετάστηκαν τρόποι μεγαλύτερης μαζικοποίησης του αγώνα και αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις. Έτσι πραγματοποιήθηκε η κατάληψη της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής στο ύψος της Ευκαρπίας, που τέλειωσε με πορεία των διαδηλωτών στους κεντρικούς δρόμους της Ευκαρπίας. Πιο μπροστά την ίδια ημέρα ομάδα αγωνιστών διαδήλωσε την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση του έργου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε κοινή σύσκεψη προγραμμάτιζαν τη δράση τους για την «αναβάθμιση» με την οικονομική συμβολή του «πράσινου ταμείου». Αντιπροσωπία των διαδηλωτών βρέθηκε με τον υπουργό για να εισπράξει το μεγάλο του ενδιαφέρον και... τη δήλωση ότι είναι αναρμόδιος. Έτσι η Περιφέρεια παρέπεμψε το πρόβλημα στη Συμβουλευτική Επιτροπή, για να το παραπέμψει αυτή στα κεντρικά κυβερνητικά όργανα, για να παραπεμφθεί «ξανά-μανά» στην Περιφέρεια. Να έχουμε να λέμε δηλαδή! Μετά από όλα αυτά οι Ευκαρπιώτες και το Δίκτυο συμπαράστασης πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση και παρενέβησαν δυναμικά την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτώντας να παρθεί θέση.
Εν τω μεταξύ την περασμένη Δευτέρα, τον χώρο του ΣΜΑ επισκέφτηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Αμέσως μετά την αποχώρηση της, η κατασκευάστρια εταιρεία επιχείρησε στις 2 το μεσημέρι μια νέα δοκιμαστική προσπάθεια, πιθανόν και σαν απάντηση στην επίσκεψη, θέτοντας σε εργασία ένα από τα μηχανήματά της. Σε αυτή την αμφιλεγόμενη προσπάθεια η απάντηση των κατοίκων και πάλι ήταν άμεση και για μία ακόμα φορά με την προσέλευσή τους, απάντησαν στα σχέδια της εταιρείας. Ο υπεύθυνος του εργοταξίου, εκ των υστέρων, δικαιολογήθηκε ότι έκαναν δοκιμή σ’ ένα από τα μηχανήματα. Το γεγονός σχολιάστηκε σαν κάποιο τερτίπι για να σπάσουν τα νεύρα των κατοίκων, να απαντηθεί η επίσκεψη και για να διαπιστωθούν τα αγωνιστικά αντανακλαστικά. Σίγουρα είναι κάτι πολύ παραπάνω. Οι αγώνες των κατοίκων και όσα μέχρι τώρα αυτοί κατάφεραν έκαναν την εταιρεία και λοιπούς να μετράν τις απώλειες τους και να φοβούνται που δεν μπόρεσαν να μας φοβίσουν. Εκείνο που πρέπει να καμφθεί είναι η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων, με κάθε τρόπο και μέσο και γι' αυτό στον τσελεμεντέ της τρομοκράτησης όλα είναι καλοδεχούμενα, από τις κλούβες των ΜΑΤ και τις αγωγές μέχρι και τις σικέ εργασίες. Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι απόδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας.
Απέναντι σε αυτά οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αντιτάξουν τη δικιά τους μαζικότητα και αποφασιστηκότητα. Νεολαίοι πρότειναν και προθυμοποιήθηκαν να ενημερώνουν πόρτα πόρτα για τις εξελίξεις, να καλούν τον κόσμο για την καθημερινή παρουσία του στον χώρο της κατάληψης και να προτρέπουν όλους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και το δικαίωμα να αγωνίζονται γι' αυτό.
Εκεί στο ΣΜΑ Ευκαρπίας αποδείξαμε πως οι τρομοκρατίες τους δεν περνάν και πως μπορούμε να τους φοβίσουμε, να αποδείξουμε πως όλοι μαζί μπορούμε και να τους νικήσουμε!