Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Μαρ 2012

Οι εργαζόμενοι στην Coca-Cola 3E απεργούν κόντρα στο κλείσιμο του εργοστασίου, για το δικαίωμά τους στην εργασία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Coca-Cola 3E μετά την ανακοίνωση της διοίκησης για κλείσιμο της γραμμής παραγωγής των εργοστασίων της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η επιχείρηση επικαλείται την κρίση για να δικαιολογήσει προσχηματικά την απόφασή της αυτή. Γιατί ούτε ζημιές έχει υποστεί ούτε τα κέρδη της έχουν μετριαστεί, απλώς δεν ανέρχονται στο ύψος των προσδοκιών της (τα κέρδη στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις πρέπει διαρκώς να αβγατίζουν, να πολλαπλασιάζονται και όχι να παραμένουν σταθερά). Είναι η ίδια αιτία που οδήγησε σε κλείσιμο τα σούπερ μάρκετ ALDI και απειλούν με λουκέτο τα Καρφούρ Μαρινόπουλος.
Η εταιρεία προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα κέντρα διανομής και τα γραφεία για τις πωλήσεις και τις άλλες υπηρεσίες και ότι ο όγκος της παραγωγής θα μεταφερθεί στις μονάδες του Σχηματαρίου, του Βόλου και του Ηρακλείου. Λες και θα μπορούσε κάποιος εργαζόμενος έτσι εύκολα να μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο! Χώρια που διαφαίνεται η μεταφορά τελικά του εργοστάσιου στη γειτονική Βουλγαρία, όπως έγινε και με τόσες άλλες επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (και μάλιστα προ κρίσης!). Τον Μάιο του 2011 οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι «η Σόφια επιλέχθηκε, μεταξύ 14 ευρωπαϊκών πόλεων, για την ίδρυση κέντρου ανθρωπίνων πόρων και οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας». Εξάλλου είχαν προηγηθεί οι μετεγκαταστάσεις του λογιστηρίου σε Βόλο, Αθήνα και Σόφια το φθινόπωρο και του διαφημιστικού τμήματος και της διεύθυνσης παγίων λίγο καιρό πιο πριν.
Και έτσι το κλείσιμο συνοδεύεται φυσικά με απολύσεις. Έχουν ήδη απολυθεί 30 εργαζόμενοι (14 στη Θεσσαλονίκη και 16 στην Πάτρα) από την παραγωγή, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω της σύνδεσης μεταξύ της γραμμής παραγωγής και των άλλων εργασιών. Ο ίδιος ο διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας επεσήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν συνολικά 240 άτομα, ενώ μέχρι σήμερα δούλευαν 380 περίπου εργαζόμενοι.
Αλλά η επίθεση της εργοδοσίας είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν, με μπαράζ απολύσεων μέσω «οικιοθελών» αποχωρήσεων (ξεπερνούν τις 300).
Οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα τους. Κηρύττουν 48ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στη Θεσσαλονίκη και 3ωρες στάσεις εργασίας στις άλλες πόλεις, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις-πορείες. Παράλληλα δίνουν μάχη για να μπλοκάρουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθεί να στήσει η εταιρεία με την προστασία της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών. Εμποδίζουν τα φορτηγά που ναυλώνει η εταιρεία για να τροφοδοτήσει την αγορά με προϊόντα που φέρνουν από εργοστάσια του εξωτερικού. Αποφάσισαν μάλιστα κλιμάκωση του αγώνα τους. Απαιτούν να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοί τους, να γίνουν νέες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν από τις εθελούσιες εξόδους (το προσωπικό μειώθηκε κατά 10-15%) και να υπογραφεί συλλογική σύμβασης εργασίας.
Ο αγώνας των εργαζομένων στην Coca-Cola, όπως και κάθε αγώνας εργαζομένων που υπερασπίζεται το δικαίωμά τους στην εργασία, το δικαίωμά τους στη ζωή, πρέπει να στηριχτεί από όλους μας. Στη βάση της ταξικής αλληλεγγύης, των κοινών συμφερόντων, του κοινού αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που θέλει να μας καταδικάσει στην ανεργία, στην ανασφάλεια, που θέλει να μας καταστήσει εργαλεία για να αυξάνουμε τα κέρδη των καπιταλιστών.