Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Μαρ 2012

Μειώνεται το «κόστος» της ανεργίας
Αυξάνεται η ανάγκη αντίστασης

Ένα σοβαρό βήμα προς την ουσιαστική κατάργηση του Ταμείου Ανεργίας έκανε η κυβέρνηση με τη μείωση του επιδόματος κατά 22% ως συνέχεια της μείωσης του βασικού μισθού. Το βήμα αυτό έρχεται να συμπληρώσει τις ρυθμίσεις μείωσης των δικαιούχων, αυξάνοντας τις προϋποθέσεις χορήγησης τόσο για τους πρωτο-απολυμένους όσο και για όσους έχουν βρεθεί στις ουρές του ΟΑΕΔ ξανά και ξανά. Σ' αυτές τις συνθήκες μακροχρόνιας ανεργίας, επισφάλειας και μαύρης εργασίας, με τη λήξη της χορήγησης του Ταμείου στους άνεργους των πρώτων μεγάλων κυμάτων απολύσεων της περσινής χρονιάς, αναμένεται να πέσει αισθητά ο αριθμός των επιδοτούμενων άνεργων. Επιπρόσθετα έχουν ήδη ανακοινωθεί προθέσεις για εισαγωγή ακόμα και εισοδηματικών κριτηρίων για να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο ήταν 761.769, αυξημένοι κατά 4,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 269.235, δηλαδή μειώθηκε κατά –1,69% (–4.632 άτομα) σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Από τους 269.235 οι 24.968 έλαβαν την τελευταία δόση και δεν πήραν Ταμείο το Φεβρουάριο! Τα στοιχεία είναι διαφωτιστικά. Ενώ η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται με την επέλαση των μέτρων του μνημονίου, οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώνονται.
Αυτό όμως φαίνεται πως για τα ιμπεριαλιστικά κοράκια και τη ντόπια αστική τάξη δεν είναι από μόνο του αρκετό. Αφού η ανεργία χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και να επεκτείνουν την παρακράτηση υπέρ ΟΑΕΔ σε μικροεπαγγελματίες και δημόσιους, τελικά μειώνουν τόσο τους δικαιούχους όσο και το Ταμείο. Με το βασικό επίδομα ανεργίας να πέφτει στα 359 ευρώ από τις 12 Μαρτίου για όλους τους επιδοτούμενους ανέργους, η κυβέρνηση προχωράει αποφασιστικά στη μείωση του «κόστους» της ανεργίας. Μέτρο που εντάσσεται στη γενική επίθεση σε επιδόματα, παροχές και γενικά σε ό,τι έπαιρνε πίσω η εργατική τάξη με τις κατακτήσεις της από τον απλήρωτο κόπο της. Κι άλλα χρήματα θα «εξοικονομηθούν» από την παραπέρα εξαθλίωση των ανέργων, για να διατεθούν στην αποπληρωμή τοκοχρεολύσιων για να τροφοδοτηθεί παραπέρα το πλιάτσικο των ιμπεριαλιστών στη χώρα και το λαό. Για να φτάσουμε τελικά να επιδοτούνται λίγες χιλιάδες μόνο από το ένα εκατομμύριο και πλέον ανέργους. Κι αυτοί με …200 ευρώ!
Η αντίσταση σ' αυτή τη βαθιά αντιδραστική εξέλιξη είναι καθήκον όλων των ανέργων αλλά και συνολικά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.