Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

19 Οκτ 2012

Τσάβες: Καθαρή νίκη, μεγάλη συμμετοχή

Μπορεί να είναι υπερβολή πως ήταν η τέλεια νίκη, αλλά στα σίγουρα ήταν μεγάλη και καθαρή και μάλιστα -γεγονός ασυνήθιστο- επίσημα αποδεκτή από τον ηττημένο. Με μικρότερο ποσοστό από το 2006 αλλά με οκτακόσιες χιλιάδες παραπάνω ψήφους, ο Ούγκο Τσάβες υποστηρίχτηκε από 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 55% των 15 εκατομμυρίων πολιτών που πήγαν στις κάλπες των προεδρικών εκλογών. Ποσοστό συμμετοχής πάνω από 80%, εντυπωσιακό, που δίνει σημαντικότερη διάσταση στην επικράτηση του Τσάβες, ο οποίος θα ορκιστεί τον ερχόμενο Γενάρη για την τέταρτη εξαετή θητεία του στο Μιραφλόρες.
Παρά τα οξυμένα κοινωνικά ζητήματα και το πρόβλημα της υγείας που τον ταλαιπώρησε ο Τσάβες κατάφερε να ξανασυσπειρώσει τα πλατιά φτωχά λαϊκά στρώματα, να επωφεληθεί από την οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων και να ξεπεράσει ευκολότερα από όσο ανέμεναν ακόμη και οι οπαδοί του την ενωμένη δεξιά αντιπολίτευση που στοιχήθηκε πίσω από τον σαραντάχρονο Ενρίκε Καπρίλες, δημοφιλή κυβερνήτη της Μιράντα. Έτσι τήρησε, σε ένα βαθμό όμως, την υπόσχεση που έδωσε μετά το αμφίρροπο και προβληματικό αποτέλεσμα των βουλευτικών του 2010 για μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές του 2012.
Οι Αμερικανοί, που κράτησαν αυτή τη φορά πιο συγκρατημένη στάση και απέφυγαν προκλητικές πιέσεις και παρεμβάσεις, έσπευσαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα αλλά και να ζητήσουν να παρθούν υπόψη στη διακυβέρνηση της χώρας τα περίπου 6,5 εκατομμύρια που ψήφισαν την αντιπολίτευση. Τη νίκη του Τσάβες χαιρέτισαν με θέρμη οι περισσότερες λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις, μαζί με την Κούβα, τη Ρωσία και την Κίνα.