Προκαλεί σε έναν καθηγητή που εργάζεται σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης ή ξένων γλωσσών θυμό και αγανάκτηση να παρακολουθεί τους εκπροσώπους των εργοδοτικών σωματείων-ιδιοκτητών φροντιστηρίων να δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης ότι συναισθάνονται τις λαϊκές αγωνίες στην κρίση και έτσι μειώνουν τα δίδακτρα. Αφήνουν να εννοηθεί ότι η μείωση των διδάκτρων είναι αποτέλεσμα της απόφασής τους να μειώσουν δραστικά τα κέρδη τους.
Είναι άλλη κουβέντα, άλλα ας επισημάνουμε εδώ ότι όσοι ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση λόγω κρίσης της μέσης ελληνικής οικογενείας δεν είναι οικονομικά στην ίδια μοίρα. Ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων φροντιστηρίων -αλλά και μεσαίων- τα τελευταία χρόνια που η φοίτηση σε αυτά έγινε κάτι σαν υποχρεωτική παράλληλη εκπαίδευση με το σχολείο, δημόσιο και ιδιωτικό, πλούτισαν γρήγορα και άκοπα. Από τα πράγματα απομακρύνθηκαν από τις αγωνίες ενός μισθωτού που μετρούσε και το τελευταίο ευρώ για να δώσει ό,τι μπορούσε στο παιδί του να μάθει μια ξένη γλώσσα και να βάλει το κεφάλι του κάτω από μια πανεπιστημιακή σχολή.
Δυσκολεύομαι λοιπόν να πιστέψω το όψιμο ενδιαφέρον αυτών των ιδιοκτητών για τα βάσανα της ελληνικής οικογένειας που πολλαπλασιάστηκαν δραματικά λόγω της κρίσης.
Αλλού είναι το θέμα και έχει δυο πλευρές. Η μια πλευρά αφορά τα αποτελέσματα της κρίσης στο δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των φτωχών στρωμάτων που πληθαίνουν με γοργούς ρυθμούς. Οι μαθητές από αυτά τα στρώματα ήταν και είναι οι περισσότεροι. Αποτελούσαν τους λεγόμενους αιμοδότες πλούτου των φροντιστηρίων. Με χαμηλές απαιτήσεις, άρα και λίγες απολογιστικά για τις επιδόσεις σκοτούρες για τους ιδιοκτήτες.
Πριν από την κρίση τα πράγματα είχαν μια σχετική ισορροπία και το χρήμα έρρεε άφθονο στις τσέπες των ιδιοκτητών. Ηρθε όμως η κρίση να ταράξει τις παλιές ισορροπίες και να επαναπροσδιορίσει ιεραρχήσεις στα ολοένα και αυξανόμενα νεόπτωχα νοικοκυριά. Οι απολύσεις, οι δραματικές μειώσεις μισθών, οι επιδρομές και τα χαράτσια οδηγούν τις οικογένειες να ξανασκεφτούν τη σχέση τους συνολικά με αυτό που λέγεται σπουδές και κατ' επέκταση με το φροντιστήριο. Η τάση λοιπόν είναι να σώσουν από όπου μπορούν χρήματα, μειώνοντας και τα έξοδα για το φροντιστήριο των παιδιών.
Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων διέγνωσαν ότι θα υπάρξει τάση μεταφοράς στα φροντιστήρια μαθητών που μέχρι τώρα έκαναν ακριβά ιδιαίτερα. Οι εγγραφές αυτών των μαθητών δεν ισοφαρίζουν τις μειώσεις εγγραφών αλλά ούτε του χρόνου φοίτησης ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις των λεγόμενων αιμοδοτών που ανέφερα παραπάνω.
Προχώρησαν λοιπόν σε μειώσεις διδάκτρων όχι για να σώσουν την ελληνική οικογένεια άλλα για να διατηρήσουν την πελατεία τους και να φρενάρουν το ρυθμό μείωσης της κερδοφορίας τους.
Σύμφωνα με δειγματοληψία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διαπιστώθηκε ότι στο 68% του δείγματος καταγράφηκαν μειώσεις διδάκτρων σε σύγκριση με πέρσι, στο 27% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και στο 5% καταγράφηκαν κάποιες μικρές ανατιμήσεις. Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2% και οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Συγκεκριμένα, στο 31% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, στο 66% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και στο 3% καταγράφηκαν μικρές ανατιμήσεις. Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -2,8%.
Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται από το υπουργείο ότι οι περισσότερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στα λεγόμενα συνοικιακά φροντιστήρια σε αντίθεση με επώνυμες αλυσίδες φροντιστηρίων στις οποίες οι τιμές τιμοκαταλόγου παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, γνωρίζοντας προφανώς τα υπερκέρδη των φροντιστηρίων την προηγούμενη περίοδο, δήλωσε: «Οι μειώσεις διδάκτρων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε φροντιστήρια απεικονίζουν την προσαρμογή που κάνουν οι έλληνες πολίτες στις συναλλαγές τους, ώστε αυτές να κινούνται στα επίπεδα που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Παράλληλα, απεικονίζουν τη σταθερή και αποτελεσματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία αποδίδει σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας. Οι μειώσεις στα φροντιστήρια, ακολούθησαν εκείνες που είχαν καταγραφεί προ ημερών στα σχολικά είδη. Είναι ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας». Προφανώς ο υφυπουργός όταν αναφέρεται στη σταθερή και αποτελεσματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εννοεί την πολιτική της τρόικας που τόσο πιστά υπηρετεί, πολιτική που και με τα νέα μετρά θα διαλύσει στην κυριολεξία χιλιάδες νοικοκυριά.
Δεν θα με αιφνιδιάσει το σχόλιο ενός γονιού που θα πει πως, ακόμα κι έτσι, καλό είναι να πληρώσω λιγότερα για να πάει το παιδί μου φροντιστήριο. Μόνο που θα ήθελα να επισημάνω πως δεν επιτρέπεται να περνά στην ελληνική κοινωνία η άποψη πως οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων αποφάσισαν να αιμορραγήσουν οικονομικά για να σώσουν το φτωχό λαό. Γιατί έκαναν το κουμάντο τους ώστε να θιγούν όσο το δυνατό λιγότερο και να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν, τη διαφορά τους -οικονομική και κοινωνική- με τους πελάτες τους.
Ας έρθουμε, λοιπόν, στη δεύτερη πλευρά του ζητήματος «δίδακτρα φροντιστηρίων» που έχει σχέση με τους μισθούς των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά, την καρδιά δηλαδή των επιχειρήσεων. Διαβάζω από την ιστοσελίδα της ΟΕΦΕ, πανελλαδικό όργανο εκπροσώπησης των ιδιοκτητών φροντιστηρίων: «Μετά το κάλεσμα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη δραστική μείωση των εισοδημάτων, την υπερφορολόγηση και τη μεγάλη πτώση της ζήτησης, η οποία καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, το Δ.Σ της Ο.Ε.Φ.Ε. προτείνει προς τους τοπικούς συλλόγους φροντιστών να μη γίνουν μαθήματα την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15.00. (…) Σε μια περίοδο που η ύφεση μεγαλώνει πρωταρχικός στόχος της Ομοσπονδίας μας παραμένει η ποιοτική και ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, παρ’ όλες τις δυσμενείς οικονομικά συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες».
Ας μη σχολιαστεί το... μέχρι 15.00. Κανένα φροντιστήριο δεν έκλεισε. Τσάμπα μαγκιές για επικοινωνιακούς και όχι μόνο λόγους που αφορούν τα εσωτερικά της ΓΣΕΒΕΕ.
Οσοι διαβάζουν αυτές τις αράδες πρέπει να ενημερωθούν πως από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές των πολιτικών της τρόικας για τα εργασιακά είναι οι κύριοι και κυρίες της ΟΕΦΕ. Αν δεν υπήρχε τρόικα θα την είχαν εφεύρει οι ίδιοι!
Αμέσως μόλις έθεσαν οι ξένοι δανειστές το ζήτημα της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων και παγώματος στην ουσία της μετενέργειας, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κατήγγειλαν όλες τις συμβάσεις που τους αφορούσαν και ζήτησαν υπογραφή νέων, με μείωση αποδοχών των καθηγητών τους σε ποσοστό πολλαπλάσιο της μείωσης των διδάκτρων. Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση φτάνει το 45%.
Για πλήρες ωράριο καθηγητή μέσης εκπαίδευσης σε φροντιστήριο ο μέσος μισθός διαμορφώνεται λίγο πάνω από τον νέο κατώτατο μισθό που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ενώ στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια υπάρχουν μισθοί ακόμα χαμηλότεροι.
Να λοιπόν και η άλλη, η σκοτεινή, όψη του φεγγαριού. Να πώς πετάς δεξιά και αριστερά φιλολαϊκή παπαρδέλα με τις πλάτες αλλωνών.
Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων αποφάσισαν να μοιράσουν τον ιδρώτα των εργαζομένων με ακριβοδίκαιο τρόπο. Ενα δικό μου, κι άλλο δικό μου, κι άλλο δικό μου κι ένα δικό σου... καθηγητάκο!!! Και βγήκαν μετά στα κανάλια, τις τηλεοράσεις και τα ράδια -κάτι σαν μητροπολίτες- να σχίσουν τα κουστούμια τους για το φτωχό λαό.
Και μοιράζουν με τη βοήθεια τηλεοπτικού καναλιού και μερικές υποτροφίες για δωρεάν φοίτηση μαθητών στα φροντιστήριά τους. Και βάζουν και προϋποθέσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν βαθμό απολυτηρίου γυμνασίου τουλάχιστον 18 και να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες: να έχουν τους δύο γονείς άνεργους (τουλάχιστον 6 μήνες), να ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες με τουλάχιστον 4 ανήλικα τέκνα και ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000€, να ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 6.000€.
Δεν είναι ντροπή; Σε δύσκολους καιρούς, μόνο αυτό επιστρέφετε, κύριοι ιδιοκτήτες, από όσα σας έχουν δώσει απλόχερα η ελληνική οικογένεια και το προσωπικό σας τόσα χρόνια;
Να σας χαιρόμαστε, κουβαρντάδες!
Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.
4 Οκτ 2012
Δίδακτρα φροντιστηρίων
Ιδιοκτήτη: μου χρωστάς, δεν σου χρωστάω…
Δημήτρης Μπαμπίλης
Καθηγητής χημείας σε φροντιστήριο