Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Οκτ 2012

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στη Σάμο επιδίωξε να πραγματοποιήσει η Χρυσή Αυγή την Κυριακή 7/10, με πρόσχημα τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών. Η ανακοίνωση της φασιστικής συγκέντρωσης συνέπεσε με την πραγματοποίηση του διήμερου φεστιβάλ αντίστασης και αλληλεγγύης. Ήταν επόμενο να ανοίξει η συζήτηση στο πλαίσιό του για την ανάγκη μιας άμεσης απάντησης στη φασιστική πρόκληση. Η οργάνωση επέλεξε να θέσει ανοιχτά την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια πλατιά δημοκρατική αντιφασιστική συγκέντρωση την ίδια μέρα και ώρα, με τη συμμετοχή όλων των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, των προοδευτικών συλλογικοτήτων, των σωματείων και των ανένταχτων αγωνιστών, έτσι ώστε να σπάσει στην πράξη ένα κλίμα μουδιάσματος που προκάλεσε η αναγγελία της Χρυσής Αυγής. Ειδικά σε ένα νησί με δημοκρατική παράδοση, που ακόμη και τα εκλογικά αποτελέσματα εμφανίζουν τα συνολικά ποσοστά της Αριστεράς στο 46%!
Συγκροτήθηκε επιτροπή με στόχο να προωθήσει το κάλεσμα σε κάθε κατεύθυνση και καλέστηκε ανοιχτή σύσκεψη στις 3/10. Στη σύσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με απόφαση να μη συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κινητοποίηση γίνει την ίδια μέρα και ώρα, απόφαση που είχε ήδη φροντίσει να δημοσιοποιήσει μέσω του τοπικού ραδιοφώνου από το πρωί της ίδιας μέρας, δημιουργώντας δεδομένα. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν μόνο φαιδρά μπορούν να χαρακτηριστούν. «Οι αντισυγκεντρώσεις είναι αντισυνταγματικές», «οι αντισυγκεντρώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση του αριστερού κινήματος, αλλά αποτελούν πρακτική των φασιστών», «δεν θα έρθουμε ως κόμμα, αλλά ως άτομα», «θα γίνουν επεισόδια»… Το πόστο της συνεπούς αντιπολίτευσης δεν περιλαμβάνει ανοιχτή αντιπαράθεση με το φασισμό και το σύστημα! Το ΚΚΕ δεν εμφανίστηκε καθόλου, ενώ σε πρώτη φάση είχε δεχτεί να συμμετάσχει στη σύσκεψη. Η πρόφαση για τη μη συμμετοχή του ήταν ότι το αντιφασιστικό μέτωπο από μόνο του είναι πολύ ρηχό αν δεν συνδυαστεί με τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό…
Επιμείναμε στην πρότασή μας για μια πλατιά αντιφασιστική συγκέντρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, εκτιμώντας ότι κάθε άλλη κίνηση ενισχύει τη λογική των άκρων. Η απόλυτη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η επιδεικτική απουσία του ΚΚΕ δυναμίτισαν αυτή τη δυνατότητα.
Η πραγματοποίηση τελικά μιας συγκέντρωσης λίγων δεκάδων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, με ακτιβίστικο περιεχόμενο και με συνθήματα εκτόνωσης αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση που απαιτείται. Επιδιώχτηκε να αξιοποιηθεί από τα τοπικά μέσα για να αναδειχθεί η θεωρία των άκρων.
Θετική ήταν η εξέλιξη πως η φασιστική συγκέντρωση της ΧΑ ήταν τελείως άμαζη (30 άτομα), το ίδιο και μια ανάλογη που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα για το ίδιο ζήτημα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Το ζήτημα παραμένει και από την πλευρά μας θα επιμείνουμε να παλεύουμε στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός πλατιού αντιφασιστικού μετώπου.