Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

4 Οκτ 2012

Η λαϊκή οργή κατακλύζει τη νότια Ευρώπη

Ισπανία
Επί δύο ημέρες συνεχόμενα, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 24, βγήκαν οι Ισπανοί στους δρόμους κατά χιλιάδες. Η Μαδρίτη πλημμύρισε και το κοινοβούλιο και η πλατεία Ποσειδώνα περικυκλώθηκαν από πλήθος λαού το οποίο δήλωσε με κάθε τρόπο ότι εναντιώνεται στα νέα μέτρα λιτότητας της Κυβέρνησης Ραχόι.  Η αστυνομία επιτέθηκε βάναυσα, τραυματίζοντας δεκάδες και απαντώντας με ωμή καταστολή και πλαστικές σφαίρες! Ακολούθησαν μαζικές συγκρούσεις και ξυλοδαρμοί διαδηλωτών από την αστυνομία. Η αστυνομία στην προσπάθειά της να διαλύσει τις συγκεντρώσεις προσπάθησε να παρεμβάλει αστυνομικά βανάκια ανάμεσα στο πλήθος και να διασπάσει τον κόσμο. Η κυβέρνηση της Ισπανίας διαπραγματεύεται τους όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας το οποίο υποτίθεται θα μειώσει το κόστος δανεισμού. Οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Ραχόι πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μια επιτροπή εποπτείας η οποία θα προταθεί από τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο Ραχόι μπροστά στις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια κ.α.) από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε προκλητικά: «Επιτρέψτε μου να αναγνωρίσω από εδώ, από τη Νέα Υόρκη, την πλειοψηφία των Ισπανών οι οποίοι δεν διαδηλώνουν, οι οποίοι δεν εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων ή στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Την τεράστια πλειοψηφία των 47 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Ισπανία. Αυτήν την τεράστια πλειοψηφία των Ισπανών που εργάζονται, όσοι μπορούν, και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους».
Πορτογαλία
Από την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Πορτογαλία ενάντια στα μέτρα λιτότητας τα οποία προτείνονται για την καταπολέμηση της κρίσης. Χιλιάδες διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη, ενώ το Σάββατο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των πορτογαλικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για κινήσεις που έχουν ως στόχο την αύξηση των κοινωνικών εισφορών από 11% σε 18% για εργαζόμενους και μειώσεις από 25% σε 18% για τις επιχειρήσεις. Η Πορτογαλία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τη μαζική αντίδραση ενάντια στα μέτρα λιτότητας που ενέκρινε η τρόικα ώστε να αυξηθούν οι κοινωνικές συνεισφορές των εργαζομένων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση της Ένωσης Οπλιτών (Association of Privates) η οποία στις 17/9 κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να παραιτηθεί,  κατηγορώντας την κυβέρνηση για την καταστροφή της χώρας και τη χρησιμοποίηση του πορτογαλικού λαού ως πειραματόζωο για τα κοινωνικά πειράματά τους με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.