Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Οκτ 2012

Συγκρότηση Αντιφασιστικής Δικτύωσης στην Ξάνθη

Η εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής, η είσοδός της στο κοινοβούλιο, η ακροδεξιά-εθνικιστική ρητορεία με «αντισυστημικές ενέσεις», τα πογκρόμ σε μετανάστες, η σχέση της με την τρομοκρατική στροφή του συστήματος συνολικά, είναι ένα νέο, αλλά συγχρόνως πολύ παλιό φαινόμενο.
Όπως σε ολόκληρη τη χώρα έτσι και στην Ξάνθη, η παρουσία της ΧΑ από το καλοκαίρι και μετά έχει γίνει πιο έντονη από ποτέ. Μέσα στο συνολικό κλίμα ανόδου, η αφορμή για τη μαζική τους εμφάνιση, ήταν η δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στη βιομηχανική περιοχή της πόλης. Η συνολικότερη ξενοφοβική ρητορεία και η στοχοποίηση των μεταναστών (από την επίσημη πολιτική) άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία κλίματος ανοχής και στήριξης (από μικρή μερίδα πολιτών, προς το παρόν) των φασιστοειδών.
Η συνέχεια κλιμακούμενη. Ξεκινούν ετοιμασίες για να ανοίξουν γραφεία σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, επιτίθενται σε μέλη της ΚΕΡΦΑ σε αντιφασιστική αφισοκόλληση, επίσης επιθέσεις είχαμε σε νεολαίο της μειονότητας, σε τζαμί, ενώ την τελευταία εβδομάδα επίθεση δέχθηκαν νεολαίοι στο κέντρο της πόλης.
Οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω γεγονότα από την πλευρά του κινήματος ήταν άμεσες και αποστομωτικές, με αποτέλεσμα η κλιμακούμενη άνοδος της “παρέμβασής” τους να ανακοπεί (προσωρινά, έστω). Η επίθεση στα μέλη της ΚΕΡΦΑ κατέληξε στα δικαστήρια με απόφαση καταδικαστική για τον τραμπούκο φασίστα. Την ίδια ώρα γύρω στους 100 αγωνιστές αντιφασίστες έδιναν δυναμικό «παρών» έξω και μέσα στα δικαστήρια. Οι επιθέσεις σε νεολαίους απαντήθηκαν επίσης άμεσα και δυναμικά από πλήθος κόσμου.
Οι άμεσες και γρήγορες απαντήσεις, ενώ είναι απαραίτητες, είναι η μισή απάντηση στο ζήτημα. Η άλλη μισή βρίσκεται στη δημιουργία σταθερών σχέσεων και δεσμών με τον λαό της πόλης. Η ανάδειξη της αντιφασιστικής κατεύθυνσης του κινήματος και η σύνδεσή της με τη συνολικότερη βάρβαρη επίθεση. Το δέσιμο της αντιφασιστικής πάλης με τις συνολικότερες αντιστάσεις και αγώνες του λαού και της νεολαίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις συλλογικότητες, οργανώσεις, στέκια, καθώς και σε ανένταχτους αγωνιστές [από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), μέχρι το Aυτόνομο Στέκι και τις αναρχικές ομάδες της πόλης] για τη συγκρότηση Αντιφασιστικής Δικτύωσης. Η παρουσία στην πρώτη προπαρασκευαστική συνέλευση ήταν σχεδόν απόλυτη (εκτός ΚΚΕ) και αρκετά μαζική. Το πιο σημαντικό που αναδείχθηκε ήταν η ανάγκη κομματιού της νεολαίας να δράσει κόντρα στον φασισμό και συνολικότερα στον εκφασισμό της κοινωνικής ζωής. Οι συμφωνίες πολλές, αλλά πολύ περισσότερες οι διαφωνίες (κυρίως με τον Α/Α χώρο). Η κατάληξη ήταν (χωρίς τον Α/Α χώρο) μια μαζική αντιφασιστική πορεία και μια ανοιχτή αντιφασιστική συνέλευση για τη συγκρότηση της Δικτύωσης με μαζικά χαρακτηριστικά για την Τρίτη 9/10.
Η προπαγάνδιση με κείμενο και αφίσα ήταν αρκετά μαζική. Στο κέντρο της πόλης, σε σχολεία, στην Πολυτεχνική Σχολή, σε εργασιακούς χώρους. Προσπάθεια επίσης έγινε σε όλες τις παρεμβάσεις να συμμετέχει αρκετός κόσμος, έτσι ώστε να φαίνεται η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των προσπαθειών μας προς τον λαό και συγχρόνως να μην αφήνονται περιθώρια τραμπουκισμού στα φασιστοειδή.
Στη διαδήλωση στις 9/10 συμμετείχαν πάνω από 300 αγωνιστές αντιφασίστες, κυρίως νέοι. Μετά το πέρασμα από μειονοτικές γειτονιές της πόλης, έγινε στάση στα γραφεία της ΧΑ και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση. Μετά από μια αρκετά ενδιαφέρουσα κουβέντα, η συνέλευση κατέληξε στη συγκρότηση της Αντιφασιστικής Δικτύωσης Ξάνθης, ενώ όρισε τον τρόπο λειτουργίας, την πολιτική κατεύθυνση αλλά και τα νέα ραντεβού.
Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε από την αρχή σε όλες τις διαδικασίες και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη συγκρότηση της Δικτύωσης. Παρενέβη αυτόνομα με κείμενο, ιδέες, προτάσεις, κατευθύνσεις, όπως επίσης και μέσω της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στην οποία συμμετέχει. Η συνέχεια είναι μπροστά μας, ενώ το όλο εγχείρημα θα κριθεί στη σύνδεσή του με το μαζικό λαικό κίνημα και την αναπτυξη των μέτωπων πάλης του λαού και της νεολαίας.