ΑΘΗΝΑ
Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Αθήνας. Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης αποτέλεσαν την τρανή απόδειξη ότι τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης, οι αγωνίες λαού και εργαζομένων εξακολουθούν να αναζητούν διέξοδο στον αγώνα και τη μαζική αντίσταση, “αρπάζουν” κάθε ευκαιρία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ισοπέδωση της ζωής τους και στη βαρβαρότητα.
Από νωρίς το πρωί φάνηκε ότι η απεργιακή συγκέντρωση θα ήταν ιδιαίτερα μαζική, καθώς στους δρόμους γύρω από το Πεδίον του Άρεως, το Μουσείο και το Πολυτεχνείο οι προσυγκεντρώσεις κλάδων και σωματείων είχαν αξιοσημείωτη συμμετοχή, ενώ πολύ γρήγορα η Πατησίων είχε γεμίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν τα πρώτα μπλοκ έφταναν στο Σύνταγμα, η “ουρά” της διαδήλωσης στο Πεδίον του Άρεως δεν είχε καν ξεκινήσει.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους, στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση, ενώ συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι μαζικοποίησαν τη συγκέντρωση, αποδεικνύοντας ότι τα κυβερνητικά σχέδια για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και οι απανωτές μειώσεις μισθών, με αποκορύφωμα την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο της δημοσιοϋπαλληλίας.
ΑΡΤΑ
Από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας στις 26/9. Η πόλη νέκρωσε, αφού τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά με απόφαση του εμπορικού συλλόγου. Τα ποσοστά των απεργών εργαζόμενων σε πολλούς εργασιακούς χώρους ήταν ανεβασμένα σε σχέση με άλλες απεργίες. Μεγάλη και η συμμετοχή τους στην πορεία που πραγματοποιήθηκε από το Ε.Κ.Α. Αίσθηση προκάλεσε το μαζικό μπλοκ των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις στο χώρο τους. Αρνητική, για άλλη μια φορά, εντύπωση προκάλεσε η στάση του ΠΑΜΕ, που θέλησε να βάλει ξανά διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους απεργούς εργαζόμενους, αφού πρώτα απέτυχε στο «σχέδιο» να εντάξει τις δυνάμεις κάποιων σωματείων (νοσοκομείο, διοικητικοί υπάλληλοι των ΤΕΙ) στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ. Δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, όπως αυτές του προέδρου του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΜΕ), ότι «θα πάρουμε τα μέτρα μας από δω και πέρα με τις αντισυγκεντρώσεις που γίνονται στο χώρο συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ», εννοώντας τη μαζική συγκέντρωση των απεργών στο χώρο του ΕΚΑ (λες και είναι ιδιοκτησία του!), δείχνουν την αμηχανία τους μπροστά στο κύμα των διαδηλωτών που δεν μπορούν να τους ελέγξουν και να τους περιχαρακώσουν στα στενά κομματικά τους πλαίσια. Η πρόσφατη, δυσάρεστη γι’ αυτούς, εμπειρία των εκλογών φαίνεται ότι δεν τους δίδαξε τίποτε.
Οι σ. της Ταξικής Πορείας συνέβαλαν, με παρεμβάσεις σε πολλούς εργασιακούς χώρους, όπως στο εργοστάσιο ΙΟΝ, στην κατάληψη των εργαζομένων στο δήμο, στο νοσοκομείο, στην επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης.
Σ’ αυτό το στόχο βοήθησαν και οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης Αρτας, όπως αυτή στο χώρο του νοσοκομείου, στηρίζοντας τους απεργούς εργαζόμενους, η παρέμβαση με προκήρυξη και έκθεση υλικού στην κεντρική πλατεία και το μαζικό μπλοκ που συγκροτήθηκε στην πορεία.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου (πάνω από 7.000) πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Η συμμετοχή αυτή δείχνει τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού να αγωνιστούν. Δείχνει τις διαθέσεις να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών. Φάνηκε και από το πάθος και από τον ενθουσιασμό που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε τις προηγούμενες μέρες η παρέμβαση της Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (Α.Α.Σ.) στο κέντρο της πόλης αλλά και σε εργασιακούς χώρους στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου με προκήρυξη. Η οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε στη συγκέντρωση και πορεία μέσα από το μπλοκ της Α.Α.Σ. και των Αγωνιστικών Κινήσεων φοιτητών–εκπ/κών.
ΣΑΜΟΣ
Ιδιαίτερα μαζική υπήρξε η απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση της 26/9 στη Σάμο. Οι πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, με αισθητή και τη συμμετοχή της φοιτητικής αλλά και μαθητικής νεολαίας, πλημμύρισαν σε όλο της το μήκος την κεντρική παραλιακή οδό της πόλης της Σάμου, βεβαιώνοντας πως δεν είναι καθόλου «παρελθόν» οι μεγάλοι ξεσηκωμοί της προηγούμενης περιόδου και ότι οι πιο μεγάλοι αγώνες βρίσκονται μπροστά μας. Τα καλά μηνύματα φάνηκαν από νωρίς το πρωί στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου αυτή τη φορά καλούσαν όλα τα σωματεία και οι φορείς, με δεδομένο και το συντονισμό που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.
Στη διαδήλωση που ακολούθησε, εντύπωση προς όλες τις κατευθύνσεις προκάλεσε πως πίσω από το κοινό πανό και μπλοκ της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων/Νηπιαγωγών συντάχθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές–απεργοί. Η εικόνα αυτή δείχνει από τη μια τις μεγάλες αποστάσεις που έχει δημιουργήσει η πολιτική και πρακτική των ΚΚΕ-ΠΑΜΕ από σημαντικά τμήματα του αγωνιζόμενου κόσμου που δεν επέλεξε να διαδηλώσει με τα μπλοκ του ΕΚΣ το οποίο ήταν στην κεφαλή της πορείας. Από την άλλη, αποκαλύπτει στην πράξη τι σημαίνει η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην αντίσταση και την αλληλεγγύη να επιλέγει μόνο τη δεύτερη: Η εκλογή βουλευτή στη μονοεδρική της Σάμου καθόλου δεν άλλαξε το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχουν με καμιά οργανωμένη μορφή -παρά μόνο ως φυσικά πρόσωπα- στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις! Ταυτόχρονα βέβαια η εικόνα αυτή αναδεικνύει δυνατότητες και ευθύνες για τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που αναφέρονται στην Πρωτοβουλία και κινούνται στην κατεύθυνση της αγωνιστικής, κινηματικής συγκρότησης των εργαζομένων και της νεολαίας.
Τέλος, παρ’ όλο το συντονισμό που αναφέραμε πως υπάρχει, η διοίκηση του ΕΚΣ (ΠΑΜΕ) δεν απέφυγε και πάλι να επαναλάβει πρακτικές ιδιοκτησίας της κεντρικής απεργιακής εκδήλωσης που ακολούθησε τη διαδήλωση στην πλατεία Πυθαγόρα, αρνούμενη να δώσει το λόγο σε εκπρόσωπο του σωματείου των εργαζομένων στις ΔΟΥ και του Διδασκαλικού Συλλόγου. Προφανώς η αντιπαράθεση γραμμών και αντιλήψεων μέσα στο κίνημα και με στόχο τη συγκρότησή του και την ανάπτυξή του είναι μπροστά μας και είναι επιτακτικά αναγκαία.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη επιτυχία κατέγραψε και στη Θεσσαλονίκη η πανελλαδική, πανεργατική απεργία, μια από τις μεγαλύτερες των δυο τελευταίων χρόνων. Χιλιάδες διαδηλωτές-απεργοί πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης. Ιδιαίτερα ο δημόσιος τομέας παρέλυσε: σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση (όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και μέρες) αλλά και ΕΥΑΘ, λιμάνια, ΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΠΕ κ.ά. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στις εργολαβίες (καθαριότητα) του ΑΠΘ, που έχουν καταλάβει το κτήριο διοίκησης μετά την ανακοίνωση της πρυτανείας για παύση πληρωμών των εργαζομένων.
Στην απεργία συμμετείχε κι ο εμπορικός κόσμος. Σε μια πόλη όπου ένα στα τρία μαγαζιά έχει ήδη βάλει «λουκέτο», την ημέρα της απεργίας τα περισσότερα παρέμειναν κλειστά ως κίνηση διαμαρτυρίας στη βάρβαρη πολιτική.
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις ενισχύθηκαν σε μαχητικότητα και ζωντάνια με την παρουσία δεκάδων νεολαίων, κυρίως φοιτητών, που βλέπουν τις σπουδές τους να χτυπιούνται και το μέλλον τους να υπονομεύεται.
Η Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία τις προηγούμενες μέρες επιδίωξε να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στη μάχη για την κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης, στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή κι επιτυχία της απεργίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει ο λαός μας και η εργατική τάξη στο δρόμο της νικηφόρας αντίστασης ενάντια στους δυνάστες τους.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις με την προκήρυξη της Πρωτοβουλίας στα εργοτάξια των εργαζόμενων στους ΟΤΑ σε Σταυρούπολη, Ευκαρπία, Πολίχνη, καθώς και στο δημαρχείο Ευόσμου, όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν πολυήμερη αγωνιστική κατάληψη. Στην ΕΛΒΟ και τη ΣΙΔΕΝΟΡ στη βιομηχανική περιοχή. Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ σε Τούμπα, Αριστοτέλους και Εύοσμο, στον ΟΑΕΔ στην Μπότσαρη, στη Δωδεκανήσου και στη Νεάπολη, στα ΕΠΑΣ Ευόσμου, Ευκλείδη και Σταυρούπολης, στον ΟΑΣΘ και στα νοσοκομεία Παναγία, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο. Εξορμήσεις έγιναν επίσης στο Πανεπιστήμιο και σε κεντρικά σημεία της Καλαμαριάς, στον Εύοσμο, στην Τούμπα, στη Νεάπολη και στους Αμπελόκηπους. Το Σάββατο το πρωί συναγωνιστές της Πρωτοβουλίας μοίρασαν μαζικά υλικό για την απεργία στο κέντρο της πόλης, με σημείο εκκίνησης το άγαλμα Βενιζέλου.
Η προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας την ημέρα της απεργίας ήταν στην Καμάρα. Στο μπλοκ της συμμετείχαν με πανό η ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία. Από εκεί μαζί με άλλους εργαζόμενους από πρωτοβάθμια σωματεία κατευθύνθηκαν προς τη συγκέντρωση του ΕΚΘ και ενώθηκαν με τον κύριο όγκο των εργαζομένων. Η πορεία κινήθηκε από Αγ. Δημητρίου, Ιασονίδου, Εγνατία, Αντιγονιδών, για να καταλήξει και να ολοκληρωθεί τελικά στη γενική γραμματεία Β. Ελλάδας (πρώην υπουργείο).
Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω Τσιμισκή κατέληξε κι αυτή στη γενική γραμματεία. Συνολικά ο κόσμος που πήρε μέρος στις δυο πορείες υπολογίζεται ότι ανερχόταν στις 20.000.
ΒΟΛΟΣ
Χιλιάδες εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία και την πορεία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Κλειστά τα περισσότερα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, ενώ ομάδες περιφρούρησης έκλειναν τα πολυκαταστήματα και τις «αλυσίδες» που ήταν ανοικτά.
Η πορεία, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 4-5 χιλιάδες κόσμου, διαδήλωσε σε όλο το κέντρο της πόλης και κατέληξε στο λιμάνι του Βόλου για να εκφράσει την αντίδραση του κόσμου στην ιδιωτικοποίησή του με βάση τα νέα μέτρα.
Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες έκαναν το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου, που ήταν αρκετά μαζική, ενώ στην πλατεία Ελευθερίας βρέθηκαν ο α/α χώρος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ και το ΕΠΑΜ με αρκετό κόσμο.
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων και Ανέργων συμμετείχε στη συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο με δικό της πανό και έδωσε αρκετό παλμό και αγωνιστικότητα με τα συνθήματα ενάντια στην επίθεση, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Το προηγούμενο διάστημα οι συναγωνιστές της Πρωτοβουλίας έκαναν παρεμβάσεις με προκήρυξη σε εργοστάσια, λαϊκές αγορές και άλλους εργασιακούς χώρους για την προπαγάνδιση της απεργίας. Η παρουσία χιλιάδων λαού ξανά στους δρόμους είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ένα νέο έναυσμα αγώνων που βάζει αυξημένα καθήκοντα για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης, για να μη μείνει η απεργία της 26 Σεπτέμβρη χωρίς συνέχεια.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στα Τρίκαλα, ενώ ικανοποιητική συμμετοχή υπήρχε και σε διάφορους κλάδους εργαζομένων, όπως στην Υγεία. Αλλο παράδειγμα είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι από το 3,5% συμμετοχής στην προηγούμενη στάση εργασίας έφτασαν στο 30% την Τετάρτη. Επίσης, πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ως το τέλος των συγκεντρώσεων.
Πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική που καταργεί κάθε δικαίωμα στην εργασία, την υγεία και την ίδια τη ζωή τους. Μαζικό και δυναμικό ήταν το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων για την Κοινή Δράση, το οποίο στήριξαν μέλη του ΚΚΕ(μ-λ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων, όπως και αρκετοί ανένταχτοι αγωνιστές. Αρκετά μαζική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η οργάνωση Τρικάλων του ΚΚΕ(μ-λ) κινήθηκε δραστήρια τις προηγούμενες μέρες για την επιτυχία της απεργίας, με συζητήσεις και μοίρασμα προκήρυξης στην πόλη, σε χωριά του νομού αλλά και σε στέκια νεολαίας.
Αντίστοιχη δραστηριότητα είχαν και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Τρικάλων, οι οποίες διακίνησαν την προκήρυξή τους στα σχολεία και άνοιξαν το ζήτημα της αναγκαιότητας της οργανωμένης και διαρκούς πάλης.
Αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις και κινήσεις.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μια πολύ μεγάλη διαδήλωση έγινε και στα Γιάννενα. Ο χώρος προσυγκέντρωσης γέμισε ασφυκτικά και όταν σχηματίστηκαν τα μπλοκ στο δρόμο φάνηκε ο μεγάλος όγκος. Περίπου 4.500 άτομα υπολογίζεται ότι βρέθηκαν στη συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο ήταν σαφώς μικρότερη, παρ’ όλα αυτά αρκετά μαζική. Ηταν μια ηχηρή τοποθέτηση πως ο λαός δεν θα παραδώσει το μέλλον του αμαχητί. Οι εργαζόμενοι έδειξαν πως η τρομοκράτηση απ’ τα κανάλια, τα επικοινωνιακά παιχνίδια, οι εκβιασμοί απ’ έξω κι από μέσα έχουν τα όριά τους και τα όρια αυτά συγκρούονται με τα όρια που βάζει η ίδια η ζωή και οι υλικοί όροι.
Η Κ.Ο. Ιωαννίνων την τελευταία βδομάδα χρωμάτισε την πόλη με πανό, έκανε καθημερινά παρεμβάσεις σε γειτονιές και σε χώρους εργασίας, προσπαθώντας να δώσει τον τόνο για μια μεγάλη απεργία.
Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.