Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Οκτ 2012

Αναστολή... δωρεάν σίτισης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τέλος το δωρεάν φαγητό για χιλιάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η νέα χρονιά έφερε καινούργια, δραματική μείωση στους δικαιούχους σίτισης που σε ένα πανεπιστήμιο χιλιάδων πλέον φτάνουν μόνο τους 300! Αν αναλογιστεί κανείς ότι το φαγητό της φοιτητικής λέσχης κοστίζει 4,5 ευρώ (!) και το γεγονός ότι για να είσαι στους «300 τυχερούς» το εισόδημά σου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 13.000 ευρώ το χρόνο, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος για τους φοιτητές του Π.Κ. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε άδειες λέσχες όπου δεν πατάει κανείς, με τον ιδιοκτήτη να απειλεί ότι θα τις κλείσει, αφήνοντας ξεκρέμαστους και τους 300 δικαιούχους και τους εργαζόμενους της λέσχης.
Αντίστοιχα προβλήματα με τη σίτιση υπάρχουν και στο ΤΕΙ Κρήτης αλλά και σχεδόν πια σε κάθε ίδρυμα της χώρας. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τον εκβιασμό της χρηματοδότησης, προχωράει την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο βάζοντας παντού ταξικούς φραγμούς. Αυτό μάλλον δεν θέλει να το δει η διοίκηση του Π.Κ. που αποφάσισε λοκάουτ για μια μέρα για να γκρινιάξει για την υποχρηματοδότηση, αλλά παράλληλα βγήκε πρώτη να ορίσει ημερομηνία για την εκλογή συμβουλίων διοίκησης.
Έχουμε ξαναγράψει και σε άλλα φύλλα ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάσουν, φτιάχνοντας ένα πανεπιστήμιο γεμάτο ταξικούς φραγμούς. Αυτή την επιλογή έχουν αναλάβει να συγκαλύψουν τόσο επίσημοι φορείς (πρυτανεία) όσο και η ΔΑΠ. Η τελευταία, έχοντας ως οδηγό την τοποθέτηση της πρυτανείας (δεν έχουμε λεφτά), παρουσιάζει το ζήτημα της σίτησης ως λογιστικό παζλ που όταν μπουν όλα τα κομμάτια στη θέση τους θα ξαναέχουμε δωρεάν φαγητό. Μ’ αυτό αποσυνδέει τη σίτιση από το νόμο πλαίσιο και το νόμο από την επίθεση του συστήματος σε όλα τα λαϊκά δικαιώματα.
Φυσικά και δεν είναι έτσι. Δεν χρειαζόμαστε λογιστές για να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του ιδρύματος, αλλά μαζικό αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα για να διεκδικήσει πίσω τη δωρεάν σίτιση, να παλέψει ενάντια στο νόμο και συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Αναγκαίο λοιπόν να ενεργοποιηθούν ξανά οι σύλλογοι τόσο για τα άμεσα προβλήματα όσο και ενόψει του απεργιακού ξεσηκωμού στις 18/10. Ήδη στις περισσότερες σχολές στο Π.Κ. έχει αρχίσει γύρος συνελεύσεων.