Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

6 Οκτ 2012

Λασίθι
Γεύσεις από το «Γρήγορο Δρόμο» (κοινώς, fast track)

Πολύ συνηθισμένο είναι πλέον να ακούμε από τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και από διάφορους παράγοντες του συστήματος ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζεται να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Αυτό τις περισσότερες φορές λέγεται για να δημιουργηθεί η εικόνα πως, εκτός από μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, υπάρχει και εθνικό σχέδιο για την οικονομία. Και πράγματι, έτσι είναι. Το σχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στις οποίες προσβλέπουν η ελληνική κυβέρνηση και το ντόπιο κεφάλαιο, ως μεσάζοντες, δεν θα μπορούσε να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθείται συνολικά στην οικονομία όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, το βάθεμα της κρίσης και οι αυξημένες απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών για τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας που θα τους επιτρέπει τη μέγιστη κερδοφορία είναι συνθήκες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις των τελευταίων κυβερνήσεων στο θέμα της οικονομίας και όχι μόνο.
Ο Ν3894/2010 για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, γνωστός και ως «fast track», ήρθε να εξυπηρετήσει αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Οπως το λέει και το όνομά του (fast track), προωθεί το «γρήγορο δρόμο» για κάθε είδους επένδυση που η ΔΕΣΕ (Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων) εντάσσει σε αυτόν, πέρα από την υπάρχουσα νομοθεσία και κάθε είδους κώλυμα! Με συνοπτικές διαδικασίες θα υλοποιούνται αγοραπωλησίες των λεγόμενων «φιλέτων» του Δημοσίου ή έργα σε διάφορους τομείς της οικονομίας (π.χ. τουρισμό, ενέργεια) άσχετα αν αυτά αντίκεινται στους νόμους του κράτους, αν έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και λειτουργούν σε βάρος των τοπικών κοινωνιών ή υποσκάπτουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινούνται και τα δύο επενδυτικά σχέδια τα οποία πρόσφατα εντάχθηκαν στο «fast track» και αφορούν την Κρήτη, με ιδιαίτερο βάρος στο νομό Λασιθίου.
Το πρώτο αφορά τις λεγόμενες Β-ΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1787Β/6-6-2012 και αφορά 69 αιολικούς σταθμούς (796 ανεμογεννήτριες!) σε όλη την Κρήτη, ισχύος 2.132,00 MW, και η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω δύο υποθαλάσσιων καλωδίων (ένα του ομίλου «ELICA GROUP» και το άλλο της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.») στην Πελοπόννησο. Οπως, επίσης, και την κατασκευή «Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» ισχύος 70,00 MW στη Σητεία.
Το δεύτερο αφορά το διαβόητο, και με ιστορία πάνω από 15 χρόνων, τουριστικό έργο στο «Κάβο Σίδερο», κοντά στο Φοινικόδασος του Βάι. Η τουριστική επένδυση ονομάζεται «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» και προβλέπει την κατασκευή, σε έκταση πάνω από 25.000 στρέμματα, πέντε ξενοδοχείων με συνολικό αριθμό κλινών 1.936, γήπεδο γκολφ, σπα και άλλες υποδομές προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ! Ο φορέας επένδυσης είναι η «LOYALWARD Ltd», θυγατρική του ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι στο παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής, που πριν πάρει την πρόσφατη ένταξη στο «fast track» πέρασε από αναβολές και ακυρώσεις αποφάσεων από πλευράς ΣτΕ μετά από κινητοποιήσεις πολιτών και τοπικών φορέων, εμπλέκεται και η Μονή Τοπλού.
Τόσο το πρώτο έργο όσο και το δεύτερο έχουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.
Η λεγόμενη «Πράσινη ή Καθαρή Ενέργεια» που τόσο έχει διαφημίσει ο ΓΑΠ, ο ΣΚΑΪ και διάφοροι οικολόγοι της Αριστεράς μόνο πράσινη και μόνο καθαρή δεν είναι. Οι τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ ήδη όπου έχουν τοποθετηθεί και βρίσκονται σε λειτουργία κάθε άλλο παρά φιλικά προς το περιβάλλον και τη φύση είναι αφού η εγκατάσταση και η λειτουργία τους επί της ουσίας τα μολύνει και τα επιβαρύνει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο υπερνόμος που λέγεται «fast track», προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο κώλυμα, ξεπερνάει τους όποιους περιορισμούς βάζουν τα χωροταξικά σχέδια για περιοχές Natura ή η δασική νομοθεσία για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Το ίδιο και με τις τουριστικές εγκαταστάσεις τεραστίου μεγέθους οι οποίες γίνονται σε περιοχές όπως το «Κάβο Σίδερο». Τα αποτελέσματα θα είναι καταστρεπτικά καθώς για να φτιαχτούν τέτοιες μονάδες το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής υπόκειται σε αλλοιώσεις μη αναστρέψιμες κατά την κατασκευή τους αλλά και από την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αυτών των μονάδων.
Βέβαια, από την άλλη ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης μπορεί να πανηγυρίζει για τέτοιου είδους συμφωνίες και να διατείνεται πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πως θα υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο. Για το «Κάβο Σίδερο» μιλάνε για 1.200 νέες θέσεις εργασίας. Από την ήδη διαμορφούμενη κατάσταση στις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου μπορεί κανείς να καταλάβει καλά τι εννοούν όταν λένε τα στελέχη της κυβέρνησης για νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Εννοούν μισοδουλειές (δηλαδή όσο είναι ανοιχτό το ξενοδοχείο) με χαμηλούς μισθούς που όλο και μειώνονται, χωρίς καμία προοπτική και χωρίς καμία βεβαιότητα για το μέλλον. Δουλειές του τύπου σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι γιατί γέρασες ή γιατί το ξενοδοχείο συνεργάζεται με πανεπιστήμια που στέλνουν φοιτητές να κάνουν πρακτική σε αυτό με ελάχιστο κόστος. Οσο για τα χρήματα που θα αφήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, ο επισκέπτης-πελάτης του ξενοδοχείου το πιο πιθανόν είναι πως το διάστημα των διακοπών του δεν θα βγει καθόλου από αυτό αφού εκεί μέσα μπορεί να βρει τα πάντα μέχρι να φάει και τελευταίο του σεντ.
Τέλος, το ζήτημα των επενδύσεων μέσω «fast track» είναι αρκετά σημαντικό και πρέπει να ειδωθεί ως κομμάτι της συνολικής πολιτικής που προωθείται, της επίθεσης που δέχεται ο λαός από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και όχι ως κάτι ξεκομμένο και τοπικού χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας αυτών των επενδύσεων δείχνει με ωμό τρόπο ότι η εξαρτημένη αστική τάξη της χώρας έχει βαθιά χαραγμένη στο DNA της την άνευ όρων παραχώρηση του ήλιου, της θάλασσας, της γης, του νερού, της φύσης, του έμψυχου δυναμικού στις ορέξεις του ξένου κεφαλαίου και των ντόπιων συνεργατών του. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι θα υπάρξει όριο σε αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, σε επενδύσεις όπως αυτές των Β-ΑΠΕ τα συμφέροντα τα οποία εμπλέκονται ξεπερνάνε τα στενά οικονομικά όρια μια και εδώ μιλάμε για ΕΝΕΡΓΕΙΑ, υποθαλάσσιους αγωγούς προς την ηπειρωτική Ελλάδα και γιατί όχι προς την Κύπρο και εκεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου θα είναι τελείως αδίστακτα σε αυτό που θέλουν να κάνουν. Οσο καλύτερα γίνουν κατανοητές αυτές οι παράμετροι τόσο καλύτερα μπορεί να δοθεί η μάχη από πλευράς του λαού απέναντι σε αυτές τις επενδύσεις.
Θ.Δ.