Για πάνω από μια 25ετία το εργασιακό καθεστώς ανασφάλειας και «ομηρίας» ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους στο ΑΠΘ, πασάρεται από πρυτανεία σε πρυτανεία και τώρα, με πρόσχημα την κρίση, φτάνει κυριολεκτικά στο απροχώρητο. Οσοι, λοιπόν, βρίσκονται σε καθεστώς εργολαβίας στο ΑΠΘ περιμένουν από τον Ιούλιο να τους καταβληθούν κανονικά τα δεδουλευμένα. Η αδιάκοπη μείωση των μισθών, ο φόβος της εφεδρείας, οι αξιολογήσεις και το τσεκούρι που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων των εργαζομένων με το νέο καθεστώς διοίκησης κατά το νόμο Διαμαντοπούλου συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, ενώ το πρόβλημα πέρασε πλέον σε μια νέα διάσταση: Από 1 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι βρέθηκαν κυριολεκτικά στον… αέρα. Οι συμβάσεις έληξαν και κινδυνεύουν να μην ανανεωθούν. Τρόικα, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας σφίγγουν τη θηλιά της υποχρηματοδότησης γύρω από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Με το περίφημο «κούρεμα» του χρέους, το Α.Π.Θ. έχασε μεγάλο μέρος των αποθεματικών του και έδωσε το έδαφος στον εργολάβο να σταματήσει να πληρώνει τους εργαζόμενους και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανανέωση της σύμβασης. Η Πρυτανεία, μεταξύ σφύρας και άκμονος, σε μια προσπάθεια να μην προχωρήσει σε άμεση καταγγελία του εργολάβου αλλά και να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με το υπουργείο, άφηνε κυριολεκτικά ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη καταβολής των μισθών, όπως και έγινε.
Σε αυτή τη διαδρομή γίνεται κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από κανέναν, παρά να διεκδικήσουν ανυποχώρητα και μέχρι τέλους όσα δικαιούνται.
Οι κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται εδώ και 2 εβδομάδες με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και απεργίες συμπορεύονται με τις αγωνιστικές αποφάσεις που λαμβάνει παράλληλα το σωματείο εργαζόμενων αορίστου χρόνου και μόνιμων. Τη Δευτέρα 24/9 με απόφαση του σωματείου «εργολαβικών» προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ.
Ετσι, το σύνολο των εργαζομένων στο ΑΠΘ ενόψει της γενικής απεργίας της Τετάρτης 26/9 βρέθηκε επί ποδός και έδωσε δυναμικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης. Οπως δηλώνουν αποφασιστικά οι εργαζόμενοι, δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ γιατί ο αγώνας τόσο για το άμεσο πρόβλημά τους όσο και ενάντια στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει γυρισμό.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Θεσσαλονίκης δήλωσαν από την πρώτη μέρα την αμέριστη αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις και κατέθεσαν υπερψηφισμένα ψηφίσματα συμπαράστασης, συνδέοντας τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την πάλη ενάντια στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Με αιτήματα τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, την εξασφάλιση των δαπανών για τις υλικοτεχνικές υποδομές του πανεπιστημίου και τις δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, βιβλία) θέλησαν να αναδείξουν πως φοιτητές και εργαζόμενοι είναι φυσικοί σύμμαχοι και βρίσκονται σε κοινό αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν και τις δύο πλευρές.
Ο αγώνας των εργαζομένων στο ΑΠΘ έχει δρόμο μπροστά του να διανύσει, μα ήδη δείχνει την κατεύθυνση. Συμβάλλει σαν ένα ρυάκι στο μεγάλο ποτάμι της αντίστασης που πρέπει να ορθώσει ο λαός μας για να διαφυλάξει το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στη ζωή.
Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.